Соціальний захист громадян – пріоритет роботи депутатів

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради, яке відбулося 14 жовтня, парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів щодо функціонування нашої держави.

Народний депутат Олег Петрик став автором поправок до Закону «Про заходи державної підтримки у зв’язку з введенням надзвичайного стану і (або) обмежувальних заходів (карантину), спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції, викликаної новим типом вірусу COVID-19, у 2020 році».

Згідно з документом, держава надаватиме соціальну підтримку придністровцям, які досягли пенсійного віку в період надзвичайного стану – з 17 березня по 15 червня. Як пояснив Олег Петрик, законодавча ініціатива була розроблена на основі звернень виборців. Автор поправок зазначив, що в період дії надзвичайного стану (НС) практично всі органи державної влади й державного управління змінили порядок своєї роботи. Зокрема, з питань пенсійного забезпечення придністровці могли звертатися телефоном або електронною поштою. На практиці траплялися випадки, коли з різних причин люди не могли подати заяву для призначення пенсії.

Парламентарій нагадав, що законодавці раніше прийняли різні норми для підтримки громадян в період дії НС. «Передбачалося, якщо громадянин подасть заяву телефоном або мережею Інтернет, то необхідні документи може потім представити протягом трьох місяців після закінчення введеного режиму. У такому випадку пенсія йому буде призначена з моменту настання цього права на одержання пенсії. Однак 149 громадян Придністров’я, у яких право на пенсію настало в період НС, з різних причин не змогли звернутися в підрозділ Міністерства з соціального захисту та праці: одні не додзвонилися, інші направили лист електронною поштою і кажуть, що кореспонденція не дійшла за призначенням. Через це люди були змушені звернутися в профільне відомство після 16 червня, відповідно, пенсія за віком була призначена в рамках закону, тобто з моменту звернення», – пояснив Олег Петрик.

Після коригування норм антикризового закону днем звернення за призначенням пенсії вважатиметься день настання права на неї – тобто досягнення громадянином пенсійного віку. Головна умова – подати заяву з необхідними документами або направити їх поштою протягом трьох місяців після скасування НС.

Голова Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан зауважив, що народні обранці звертають увагу на необхідність повернення коштів цим громадянам за ті місяці, коли вони мали право на пенсію, але вчасно не подали заяву. «Під цю норму підпадуть близько 150 осіб, а відповідні кошти були передбачені в бюджеті фонду соцстрахування і в пенсійному фонді», – підкреслив Сергій Чебан.

Сума перерахунку пенсії цієї категорії громадян становить 182 тисячі рублів. Законопроект буде доопрацьовано профільним комітетом спільно з Міністерством з соціального захисту і праці для ухвалення документа в другому остаточному читанні.

На одному з найближчих пленарних засідань депутатський корпус розглядатиме проект закону зі змінами в закон «Про державне пенсійне забезпечення громадян в ПМР». Йдеться про індивідуальний коефіцієнт, який застосовується для нарахування пенсії за віком індивідуальним підприємцям. Необхідність внести зміни до закону виникла через те, що у 2019 році набули чинності три спеціальних податкових режими для підприємців. Змінилася і методика розрахунку пенсій.

Найближчим часом законодавці також працюватимуть над розробкою та ухваленням Державної цільової програми з профілактики туберкульозу на 2021 – 2025 роки.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото: https://bendery-ga.org/