Платне ПЛР-тестування в Придністров’ї

За дорученням Президента Вадима Красносельського щодо створення додаткових пунктів забору біоматеріалу для проведення платного тесту, в республіці в першій декаді жовтня відкрилися ще 4 кабінети для проведення ПЛР-досліджень на коронавірус.

Пройти тестування можна не тільки в медичному центрі «ТираМед» у Тирасполі, а й у його філіях: у Бендерах, Григоріополі, Дубоссарах і Рибниці. Безпосереднє дослідження проб виконуватиметься в сертифікованій лабораторії Кишинева «Alfa Diagnostica».

Головний лікар медцентру Андрій Панасюк розповів, що все це робиться для того, щоб зробити доступною послугу з обстеження придністровських громадян на наявність у них COVID-19.

За попереднім записом у названих вище медичних закладах пацієнти здають свій біоматеріал, який того ж дня доставляється до столичного медцентру «ТираМед». За спеціальною програмою дані кожного пацієнта кодують штрих-кодом і направляють до Кишинева. Такий порядок кодування виключає будь-яку помилку під час досліджень.

Готові результати в електронному вигляді повертають до медцентру, де їх розшифровують, роздруковують та завіряють «мокрою» печаткою. У результаті, людина отримує міжнародно визнаний документ, заповнений російською або англійською мовою (за бажанням пацієнта), що дає можливість виїжджати до будь-якої країни. Вартість такого обстеження однакова в кожному місті й становить 781 рубель ПМР. Андрій Володимирович також повідомив, що такі пункти відкрилися 14-15 жовтня в Кам’янці, Слободзеї та Дністровську.

Адреси пунктів забору біоматеріалу:

Медичний центр «ТираМед»: м. Тирасполь,

вул. 25 Жовтня, 75. Телефон для запису:

Телефон: 0-533-8-98-98;

Бендерський центр амбулаторно-поліклінічної

допомоги: м. Бендери, вул. Лазо, 20 (кабінет 16).

Телефон: 0-552-2-22-94;

Дубоссарська центральна районна лікарня:

м. Дубоссари, вул. Моргулець, 3 «А».

Телефон: 0-215-3-43-71; 3-47-64;

Григоріополь: вул. Дзержинського, 34.

Телефон: 0-210-3-33-73;

Рибницька центральна районна лікарня:

м. Рибниця, вул. Кірова, 112. Телефон для

запису: 0-555-4-11-00.

Довідково: Якщо ви в’їхали в ПМР, не пізніше 72 годин з моменту в’їзду необхідно пред’явити документ (довідку) іноземних лабораторій про наявність негативного результату ПЛР-дослідження або протягом трьох днів здати такий аналіз у Придністров’ї.

Коли громадянин має довідку з іншої країни, йому не потрібно дотримуватися режиму самоізоляції, якщо документ відсутній – необхідно записатися на ПЛР-дослідження в медустанову за місцем проживання і виходити з дому тільки для здачі проби. Карантинні обмеження повністю знімаються після отримання негативного результату аналізу. Якщо людина не хоче проходити лабораторне обстеження або зробить це через три дні після прибуття з-за меж Придністров’я, для неї встановлюється режим самоізоляції на 14 днів.

Основні правила проходження ПЛР-дослідження в Придністров’ї:

Послуга надається тільки за попереднім записом. Для проведення процедури громадяни зобов’язані дотримуватися маскового режиму і соціальної дистанції. Термін режиму самоізоляції (карантину) обчислюється з моменту оформлення епідеміологічної карти в пунктах пропуску через кордон ПМР. Лабораторне обстеження не стосується тих, хто має дозвіл Оперативного штабу на виїзд / в’їзд з / в ПМР.

Уляна   БОНДАРЧУК.

Фото автора.