Про відновлення вакцинації в ПМР

На засіданні Оперативного штабу з профілактики та запобігання поширенню вірусної інфекції обговорили поточну ситуацію та вжиті заходи з профілактики та боротьби з коронавірусною хворобою.

Керівники медичних установ республіки доповіли Президентові про наповнюваність (кількість пацієнтів), матеріально-технічне оснащення (засоби індивідуального захисту тощо) і потреби своїх установ.

У результаті тривалого обговорення та аналізу ситуації, що склалася, Президент дав низку доручень Оперштабу, МОЗ та Уряду. В одному з них йшлося про відновлення планової вакцинації дорослих і дітей від грипу та інших захворювань. Уточнюємо, що йдеться не про щеплення від коронавірусу, а про препарати, що захищають від інших небезпечних інфекційних захворювань.

Заступник головного лікаря з питань дитинства ДУ «Тираспольський центр амбулаторно-клінічної допомоги» Світлана Маковєєва повідомила, що з 20 жовтня у всіх містах і районах Придністров’я розпочали функціонування кабінети щеплень.

«На сьогодні щеплення можна зробити дітям у віці від 3 місяців до 16 років, які не мають для цього протипоказань. Вакцинація захистить від туберкульозу, вірусного гепатиту В, поліомієліту, коклюшу, дифтерії, правця (рос. столбняк), хіб-інфекцій, кору, краснухи та паротиту, вітряної віспи», повідомила фахівець.

Прийом пацієнтів здійснюється за попереднім записом. У зв’язку з карантинними заходами, спрямованими на боротьбу з пандемією коронавірусу, батькам і дітям необхідно дотримуватися профілактичних правил: бути в масках і бахилах.

Наприкінці жовтня очікується постачання в Придністров’я вакцини проти грипу. Христина Албул зазначила, що препарат буде безкоштовним.

«Спочатку щеплення зроблять усім групам ризику. Згодом поступово зможемо забезпечити цією процедурою всіх охочих. Планується також відкриття кабінету вакцинації в медичному центрі «ТираМед», – повідомила міністр охорони здоров’я в інтерв’ю Першому Придністровському телеканалу.

Кабінети щеплення є в усіх поліклініках Придністров’я.

Анастасія   КАСИМ.

Фото из открытых источников.