Пленарне засідання Верховної Ради ПМР

Низку важливих законопроектів соціальної спрямованості розглянули й ухвалили парламентарії на пленарному засіданні 18 листопада.

В остаточному читанні депутати прийняли поправки до чинного законодавства: йдеться про виплати за листками непрацездатності. Віднині співробітники малих і мікропідприємств отримуватимуть їх відразу з Єдиного державного фонду соціального страхування. Змінено також механізм виплат допомоги за листками непрацездатності. Він набере чинності з наступного року. Народні депутати Сергій Чебан та Віктор Гузун виступили з цією законодавчою ініціативою.

За словами Сергія Чебана, на сьогодні в республіці функціонують малі підприємства та мікропідприємства, де працюють до 15 або до 50 осіб. «Наприклад, невелике швейне виробництво, на якому здебільшого трудяться жінки. Якщо кілька людей перебувають у декреті, а ще кілька на лікарняному, то підприємство може стати банкрутом, оскільки воно не має фінансової можливості, щоб своєчасно задовольнити соціальні гарантії працівників. Під час відповідної перевірки (контрольних заходів) керівників виробництва можуть за це притягнути до відповідальності», – сказав голова Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства.

За новим спрощеним механізмом під час звернення малих підприємств у фонд соціального страхування гроші спрямовуватимуться працівникові на банківську картку протягом 30 днів. Депутати вважають, що це сприятиме наданню допомоги державою малому підприємництву.

Законопроект також передбачає підтримку жінок-підприємців. Вони зможуть одержувати допомогу по вагітності та пологах. Розмір виплати дорівнює 170 РР МЗП на місяць. Декретна відпустка становить приблизно 4,5 місяці (70 днів до і 70 днів після пологів). За інформацією Міністерства з соціального захисту та праці, на одержання такої допомоги нині претендує понад тисячу жінок-підприємців. Витрати з республіканського бюджету на ці цілі досягають близько 8 млн рублів.

У другому, остаточному, читанні Верховна Рада прийняла закон, який уточнює (розширює) поняття «багатодітна сім’я». До такої категорії відтепер належатимуть сім’ї, які виховують трьох і більше дітей, з-поміж яких є студент – особа з інвалідністю з дитинства, який навчається на заочному відділенні. Статус «багатодітної» поширюватиметься на сім’ю до тих пір, поки він не закінчить навчання й не досягне віку повних 23 років. Таке положення стосується осіб з інвалідністю з дитинства I, II або III груп.

Приводом для розробки законопроекту послужили звернення виборців, а внести зміни до чинного закону запропонувала група депутатів Верховної Ради: Ігор Буга, Андрій Сафонов, Павло Шинкарюк і Руслан Гарєєв. Ухвалений закон після підписання Президентом Вадимом Красносельським набуде чинності з початку 2021 року.

Для багатодітних сімей держава передбачає низку пільг. Наприклад, з оплати комунальних послуг. Тим, хто виховує трьох дітей, належить знижка в розмірі 20 %. Сім’ям, де є четверо дітей, надається полегшення 30 %, а якщо п’ятеро і більше дітей, то знижка на оплату комунальних послуг становить 50 %.

Багатодітна сім’я має право на отримання грошової компенсації на дитину-першокласника (для придбання необхідних для навчання канцтоварів). Сума виплат складає 100 РР МЗП – 970 рублів. Передбачений і безкоштовний проїзд учнів шкіл, коледжів, технікумів і вишів усіма видами міського транспорту, крім таксі й приміського сполучення, а також оплата половини вартості навчання під час здобуття освіти на договірній основі та інші пільги.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної  Ради.