Суворого карантину не буде

Засідання Оперативного штабу при Президентові ПМР з профілактики та запобігання поширенню коронавірусу відбулося в понеділок, 16 листопада, в режимі відеоконференції.

Учасників засідання ознайомили з новими даними щодо кількості захворілих на COVID-19. Цифри вражають: з початку пандемії у Придністров’ї виявлено 9 972 випадків інфікування. У спеціалізованих шпиталях республіки перебувають 1 943 пацієнти. Ще 30 лікуються на базі Тираспольського психоневрологічного інтернату. 26 пацієнтів госпіталів у важкому стані перебувають у реанімаційних відділеннях, двоє підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. 226 осіб в умовах лікарняних стаціонарів очікують результати ПЛР-тестування. Завантаженість COVID-госпіталів другого рівня становить 76 % (з урахуванням додаткових ліжко-місць, розгорнутих на базі Тираспольського Суворовського училища).

Під час засідання Оперштабу надійшла пропозиція ввести в республіці суворий карантин, який передбачає повсюдне припинення діяльності бізнесу й установ. Вадим Красносельський цю ініціативу не підтримав, зазначивши, що зупинити розвиток економіки – означає залишити державу без джерел фінансування життєдіяльності, в тому числі, заходів боротьби з коронавірусом.

Президент нагадав, що Придністров’я не отримує допомоги ззовні й може розраховувати лише на власні сили. Тому не можна збільшувати навантаження на економіку, оскільки це загрожує непоправними наслідками.

Після обговорення цього надзвичайно важливого питання, співрозмовники ухвалили рішення: дозволити функціонування бізнесу, але підвищити контроль за дотриманням карантинних заходів. Державні установи, які надають послуги населенню, як мінімум на два тижні переводять на дистанційний режим роботи (за винятком випадків, коли йдеться про забезпечення життєдіяльності держави).

Уряду доручено сформувати чіткий перелік тих, хто працюватиме дистанційно. Установи, що продовжать виконувати свої функції, зобов’язані перевести половину персоналу на віддалену форму роботи.

Дитячі садки прийматимуть вихованців. Школи з 16 листопада відвідуватимуть лише учні початкових класів за умови контактування дітей тільки з одним педагогом (заборонений вхід до класної кімнати навіть директорові школи).

Одним із нових рішень Оперштабу можна вважати обов’язкове застосування і масок, і рукавичок у громадському транспорті. Раніше пасажири в тролейбусах та маршрутних таксі могли користуватися лише масками.

ПОТОЧНІ ПИТАННЯ

Стосовно до розповсюдження COVID-19: статистика у Придністров’ї, як і у світі в цілому, є невтішною, наголошували учасники наради. Зокрема, дані свідчать, що захворілих надходить до стаціонарів більше, ніж виписується тих, хто одужав. Залишилися місця, переобладнані під лікарняні блоки, у спальних приміщеннях Республіканського кадетського корпусу і палатах профілакторію «Тиротекс». Держава робить усе, щоб створити сприятливі умови для захворілих.

«Ми повинні зробити все можливе, щоб не допустити безвихідної ситуації, коли у країни не залишиться іншої можливості, крім як організовувати лікування носіїв вірусу на дому. Ця практика є неефективною і згубною. Ізоляція і лікування під наглядом медиків – тільки такий механізм є найбільш результативним, і ми зобов’язані дотримуватися цього принципу», – підкреслив Вадим Красносельський.

Відзначили позитивну роль нових мобільних експрес-лабораторій з високою якістю експрес-тестування. Президент нагадав, що таке швидке (протягом 15 хвилин) отримання результатів аналізів допоможе істотно скоротити час перебування пацієнтів у госпіталях усіх рівнів, що знизить навантаження на бюджет.

Вадим Красносельський звернув увагу на те, що головні лікарі госпіталів зобов’язані тримати на особистому контролі не тільки наявність ліків та засобів захисту, а й процес лікування кожного пацієнта, обслуговування і харчування громадян, які перебувають у стаціонарах.

Довідково У Придністров’ї розпочалася вакцинація проти сезонного грипу. Вже надійшло 12 000 доз вакцини російського виробництва, замовлено ще 14 000 одиниць. Вона містить найпоширеніші в цьому сезоні штами вірусів грипу. Вакцинація добровільна, процедура здійснюватиметься в поліклініках на місцях. Про щеплення від коронавірусу нині не йдеться. Перші 2 тисячі щеплень призначені для вихованців будинків-інтернатів і дітей з хронічними захворюваннями, інші – для медпрацівників, оскільки вони контактують із хворими й перебувають у зоні ризику, та для літніх людей, що мають хронічні захворювання і були заздалегідь записані на вакцинацію.

Для проведення вакцинації необхідно мати допуск від терапевта.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.