Об’єднання творчої та енергійної молоді

Рік тому на Кам’янщині було створене молодіжне крило територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ). 135 делегатів віком від 14 до 35 років з усіх населених пунктів району, трудових колективів і закладів системи освіти на установчій конференції визначили пріоритетні напрями роботи, серед яких – патріотичне та духовно-етичне виховання молодого покоління, залучення його до систематичних занять спортом, захист прав і свобод юнацтва, вирішення проблеми зайнятості молоді та її закріплення у рідному краї, організація цікавого й корисного дозвілля.

Швидко склався актив, дієве ядро нового об’єднання. Небайдужі й творчі молоді люди порушували актуальні проблеми, виступали з креативними ініціативами. Вже через місяць дали старт першій акції «Простягни руку допомоги». У засобах масової інформації та соціальних мережах члени молодіжного крила оголосили збір речей, іграшок, канцелярського приладдя для дітей із малозабезпечених і неблагополучних сімей, тих, хто залишився без піклування батьків. Земляки на заклик активістів відгукнулися охоче. Щодня у молодіжному штабі приймали пожертвування: одяг і взуття, книги та ігри для розвитку, фарби й альбоми… Паралельно уточнювали списки тих, хто в місті та селах гостро потребував цієї допомоги. Адресатами добродійної акції стали 40 дітей.

На порозі 2020-го вирішили привітати малюків із обмеженими можливостями. Для кожного за підтримки депутата Верховної Ради ПМР Порфирія Шкільнюка приготували солодкий подарунок, який привезли додому Дід Мороз (Олександр Кипрісян) і Снігуронька (Інна Лупашко). Про те, щоб сюрприз для особливих дітей удався, поклопоталася керівник молодіжного крила Анастасія Гнатишена. На ній була вся організаційна робота: збір попередніх даних про дітей, складання маршруту, координація часу відвідин із батьками… Коли 34 дитини радісно ділилися своїми враженнями про зустріч і спілкування з головними новорічними чарівниками, я зрозуміла: молодіжне крило ЗНФ – життєздатна організація з творчим потенціалом і величезним запасом енергії для втілення ідей у реальність.

За рік юнацтво Кам’янщини організувало та провело десятки різноманітних акцій. Першочергову увагу активісти приділяли патріотичному та етичному вихованню підлітків та своїх ровесників. У школах і політехнічному технікумі провели цикл уроків мужності, на яких говорили з учнями та студентами про самовідданість солдатів Великої Вітчизняної війни, воїнів-інтернаціоналістів, захисників Придністров’я. Розмова йшла на рівних, адже члени молодіжного крила самі нещодавно сиділи за партами, тому змогли в доступній формі обговорити зі співбесідниками теми обов’язку, героїзму та патріотизму.

Медіапроект «Ми про війну віршами говоримо» був присвячений 75-річчю Великої Перемоги. У його рамках провели два конкурси: вокальний і читців. Оскільки у світі вже лютував коронавірус, творити підліткам довелося на просторах Інтернету. Незабаром у соціальних мережах з’явилися десятки відео, що свідчили: пам’ять про Велику Вітчизняну дбайливо зберігається в кожній сім’ї, передається з покоління в покоління. Особливо запам’яталися виконавці Надія Свинобой, Арина Вальковська, Марія Костюк, Валерія Накул, Тетяна Ганзій і Анастасія Негривода, які натхненно декламували вірші про війну. По-особливому пролунали добре відомі патріотичні пісні у виконанні Валерії Вальковської, Дарини Шпак і Вікторії Теслюк. А виступи дуетів Марії Бадан і Катерини Джолдошевої, Олександри та Діани Матвій нагадали глядачам про те, якою ціною була здобута Перемога.

Самі учасники Великої Вітчизняної війни постійно перебувають у центрі уваги молодіжного активу. До них поспішають у свята з привітаннями та подарунками, у будні – щоб допомогти у вирішенні побутових питань, а деколи – просто поспілкуватися, послухати спогади про життя, повне звершень на благо Батьківщини. Такі зустрічі цінують і літні люди, які відчувають, що вони не забуті суспільством, і юнацтво, що всотує і запам’ятовує гарні приклади справжнього патріотизму.

В арсеналі членів молодіжного крила є не тільки добродійні акції чи творчі конкурси, а і масові заходи виховного й освітнього характеру. Поза сумнівом, запам’яталися підліткам із сіл Рашків, Катеринівка, Северинівка, Хрустова, Ротар, Кузьмин, Грушка й Окниця спортивні змагання, проведені у дні літніх канікул. Тренер Кам’янської спортшколи Надія Заєць підготувала програму, до якої включила різні конкурси та естафети. Беручи в них участь, хлопчики та дівчатка не просто заряджалися енергією, а і демонстрували прудкість, спритність, силу та вміння працювати в команді. Кожен відчув азарт і смак перемоги. Чимало учасників акції ще й задумалися про роль фізкультури в житті людини, усвідомили необхідність зайнятися спортом.

У розпал пандемії, коли значна частина населення перебувала на карантині, молодіжне крило ЗНФ виступило з ініціативою про допомогу самотнім пенсіонерам і людям із обмеженими можливостями в придбанні та доставці додому всього, що необхідне для нормальної життєдіяльності. Відразу ж приєдналися до цієї роботи члени молодіжної організації «ПроДвижение» та представники Кам’янського відділення партії «Оновлення». Потім у лави волонтерів залучилися небайдужі городяни та селяни. У період, коли в республіці діяв режим надзвичайного стану, добровольці виконали близько сотні заявок, доставляючи продукти, ліки та предмети першої необхідності землякам у зоні ризику. Внесок 30 волонтерів Кам’янщини у боротьбу з коронавірусною інфекцією був гідно оцінений як на місцевому, так і на республіканському рівні. Активісти молодіжного крила ЗНФ Анастасія Гнатишена, Інна Лупашко та Олеся Скодило нагороджені нагрудним знаком «За заслуги перед суспільством» III ступеня.

Нині у молодіжному підрозділі Кам’янського територіального відділення ЗНФ близько 150 членів. Більшість із них представляє трудові колективи району. Це значить, що вдалося втілити в життя ідею керівництва республіки про залучення до громадської діяльності працюючої молоді. На сьогодні їй відведена важлива роль у процесах, які відбуваються в державі. Відповідно до Стратегії розвитку ПМР вживаються заходи, щоб юнацтво не виїжджало з Придністров’я: здійснюється кредитування молодих сімей і фахівців, відновлюються соціальні об’єкти й комунальна інфраструктура, створюються нові робочі місця та відповідні умови для відпочинку. Словом, є все, що потрібне для повноцінного життя. Керівництво країни, у свою чергу, розраховує на активну участь молодих людей у динамічному розвитку рідного краю.

Юнаки та дівчата Кам’янщини до цієї роботи залучені повною мірою. У рамках Декади молоді та студентів, що якраз у розпалі, організували конкурс талантів «Хвилина слави», учасники якого можуть розкрити свої акторські, ораторські, спортивні та будь-які інші таланти. А проблеми юнацтва та шляхи їх вирішення обговорять за «круглим столом».

Попереду теж чекає багато справ, адже 2021-ий Президентом ПМР Вадимом Красносельським оголошений Роком молоді. Звістку про це хлопці та дівчата сприйняли з натхненням, і вже складають план заходів на 2021-ий, націлений, у першу чергу, на розвиток професійного, наукового та творчого потенціалу молоді. Члени молодіжного крила ЗНФ, які вже проявили себе на громадському терені, мають намір узяти активну участь у патріотичному вихованні ровесників і підлітків, у місцевому самоврядуванні та добровольчому русі, у соціально-економічних перетвореннях, які відбуваються в нашій республіці.

Ніна   ПАНАЇДА.