Живи та процвітай, улюблена РИБНИЦЯ!

21 листопада місто відзначило свій 392-й день народження. Саме в Михайлів день майже 400 років тому в ньому освятили першу дерев’яну церкву. І сьогодні Рибниця живе і процвітає під заступництвом Архістратига Михаїла.

Завдяки фонду капвкладень відбувається облаштування міста: відкрито новий фонтанний комплекс, упорядкована набережна. Флагман вітчизняної промисловості ММЗ відзначив своє 35-річчя і видав на-гора 17 млн тонн металопрокату.

Керівництво республіки й міста в міру можливості створює всі умови для того, щоб життя в ньому буяло. Для шкіл закуплена нова комп’ютерна техніка, встановлено нове програмне забезпечення, покликане полегшити навчальний процес. Ні для кого не секрет, що не тільки навчання, а й робота, і навіть заходи на сьогодні частково або повністю перейшли в онлайн-режим. Не стало винятком і храмове свято в Рибниці.

Одним з онлайн-заходів, присвячених знаменній даті, став фестиваль «Живи та процвітай, моє місто!». Держадміністрація спільно з Управлінням культури запропонувала підприємствам і організаціям, а також жителям Рибниці та Рибницького району оформити заявку на участь, підготувати привітання місту і направити його на зазначену електронну пошту до 15 листопада. Учасники онлайн-фестивалю змагалися в трьох номінаціях: «Відеопривітання»; «Вітальна листівка великого формату» (1х1,5м); «Пісня, вірш». Усі учасники фестивалю отримали лотерейні білети, розіграш яких відбувся 20 листопада. Трансляцію можна було подивитися на сайті Рибницького інтернет-ТБ «LIK TV». Рибничани мали можливість спостерігати за розіграшем 29 номерів з призами та іменами переможців. Призерами стали жителі міста та району, Рибницький центр розвитку дитини, зразковий хореографічний колектив «Арабеск», колектив Будинку культури села Попенки, вокальний колектив «Планета дитинства», Рибницька дитяча школа мистецтв, Рибницький культурно-дозвіллєвий центр та Центральна дитяча бібліотека міста.

Багатим на онлайн-події виявилося це храмове свято. Порадував городян підготовлений МУ «Рибницький Палац культури» онлайн-концерт під назвою «Місто моєї мрії», в якому взяла участь і знаменита рибницька група «DoReDos». Усі охочі могли подивитися його на сайті держадміністрації, у Фейсбуці, в Однокласниках і в Ютубі.

МУ «Рибницька централізована бібліотечна система» в мережі Інтернет підготувала літературну візитку Рибниці. Відео є на сайті місцевої держадміністрації та в Ютубі. «Рибницький історико-краєзнавчий музей» зробив онлайн-презентацію виставки «В краю народних умільців…».

Звичайно, цього року не було масових народних гулянь і вечірнього концерту на площі, але в іншому все було зроблено так, щоб городяни відчули свято. З самого ранку за участю керівництва держадміністрації, Ради народних депутатів і депутатів Верховної Ради відбулася урочиста церемонія покладання квітів до Пам’ятного знаку генерал-майора К. М. Цвєткова, до Меморіалу Слави Великої Вітчизняної війни та Меморіалу Слави захисників Придністров’я.

У Михайло-Архангельському соборі міста (найбільшому храмі Придністров’я, освяченому саме 21 листопада) відслужили святкову Божественну літургію за участю митрополита Іоанна. По закінченні служби відбувся хресний хід.

На площі Перемоги відбулося урочисте підняття прапорів. Право підняти прапор Придністров’я надали учаснику бойових дій із захисту Придністров’я Петру Муляру і президентському стипендіату 2020 року учениці теоретичного ліцею Єлизаветі Циран. Прапор міста спільно підіймали член президії громадської організації «Жінки за права і свободи» Оксана Сєдих і президент шкільної Думи, учень школи № 6 Богдан Січко.

Церемонію нагородження кращих представників організацій, підприємств і установ розпочав глава держадміністрації Віктор Тягай: «Я переконаний, що завдяки високій самовіддачі та працьовитості рибничан наше рідне місто буде і надалі рости й процвітати, а життя городян ставатиме ще кращим. Вірю, що спільними зусиллями ми всього доб’ємося, впораємося з усіма труднощами».

За сумлінну працю, високий професіоналізм, активну громадську діяльність та з нагоди чергової річниці з дня заснування міста Рибниці орденом «Трудова Слава» були нагороджені: тренер-викладач з баскетболу дитячої юнацької спортивної школи № 2 Микола Білий, начальник відділу з культурно-просвітницької роботи Управління культури Любов Ільєш, викладач дитячої музичної школи Світлана Краснянчук та головний енергетик ММЗ Володимир Швець.

У святковий день 21 листопада нагородили переможців конкурсу «Вільна стихіЯ», організаторами якого виступили представництво «Росспівробітництва» в Молдові та Будинок-музей О. С. Пушкіна в Кишиневі. У конкурсі взяли участь як професійні письменники, так і студенти творчих вишів, діти й дорослі. Вони змагалися в царині літератури, декоративно-прикладного мистецтва і малюнка. Дуже радісно усвідомлювати, що переможцями стали й 10 рибничан. Вітав їх координатор проектів «Росспівробітництва» в Придністров’ї Микола Журавльов, який зазначив, що найбільша кількість придністровських переможців представлена саме Рибницею. «Ви молодці. Було дуже багато сильних робіт. Вибрати було складно, але ви, дійсно, найсильніші з найсильніших. Вітаю вас!», – сказав він.

Глава держадміністрації також привітав городян з перемогою і побажав конкурсантам нових творчих висот. Він подякував педагогам за працю і внесок у виховання молодого покоління. На церемонії пролунало багато слів подяки на адресу «Росспівробітництва» й особисто Миколи Журавльова.

Ось таким, насиченим подіями, був день народження північної столиці Придністров’я, а вінцем свята – вечірній святковий салют.

Всупереч цьогорічним труднощам, пов’язаним з пандемією, Рибниця живе і розвивається, а любов, працьовитість і вірність рибничан своїй малій батьківщині заслуговують найкращих слів подяки.

Дмитро   ВЛАДОВ.

Фото:прес-служби держадмiнiстрацiї м. Рибницi.