Оперштаб про обов’язкове тестування, вибори та волонтерство

У понеділок, 23 листопада, на засіданні Оперативного штабу щодо профілактики та недопущення поширення вірусу учасники наради обговорювали поточні питання порядку денного, як завжди, у форматі відеоконференції.

Тестування заради збереження здоров’я

Йшлося про обов’язкове тестування юнаків та дівчат, які систематично перетинають придністровський кордон у зв’язку з навчанням в освітніх установах на території інших держав. Нині це 519 таких студентів, 355 з яких перетинають кордон ПМР раз на тиждень, 164 особи – щодня. Це не лише придністровці, які навчаються за межами республіки, а й жителі інших держав, які здобувають професійну освіту в нашій країні.

Усі вони тепер зобов’язані раз на два тижні проходити ПЛР-тестування власним коштом і представляти відповідну довідку під час перетину придністровсько-молдовського кордону. У разі відсутності цього актуального документа в’їзд до Придністров’я їм буде обмежений. Це рішення пов’язане з серйозним ризиком імпорту інфекції з сусідніх країн, на території яких рівень поширення коронавірусу дуже високий.

Говорили на нараді й про участь у виборах громадян Придністров’я, які тимчасово проживають на території Республіки Молдова. Вони матимуть змогу перетнути кордон без перешкод в обох напрямках у неділю, 29 листопада. З 7-ї години ранку до 9-ї вечора потенційним учасникам голосування на в’їзді будуть видані відповідні талони, які необхідно буде показати на кордоні цього ж самого дня на зворотному шляху. Дані про громадян будуть внесені до інформаційної бази.

Волонтерство повертається

Учасники наради висловлювали свої думки щодо відновлення волонтерського руху. Діяльність людей, які добровільно беруться допомагати людям старшого віку, набула актуальності через нестабільність епідеміологічної ситуації та у зв’язку з вимушеним обмеженням контактів особам, старшим за 65 років. Зазначалося, що небайдужі молоді люди, які йдуть до волонтерських лав, повинні діяти організовано. Загальне керівництво їхньою діяльністю покладено на Управління з питань надзвичайних ситуацій. Охочим вступити до лав волонтерів необхідно підтвердити відсутність проблем зі здоров’ям.

Громадяни, які потребують підтримки, можуть звернутися за нею телефоном «102».

Мобільні лабораторії себе виправдовують

Членам Оперштабу розповіли про практику експрес-тестування за допомогою мобільних лабораторій. Їх використовують уже понад тиждень, а точність показників аналізується. Похибка під час виявлення носіїв коронавірусу становить 8 %, що є свідченням високої ефективності тестування, аналогічній ПЛР-методу. Незабаром очікується доставка другої партії тестів – 20 000 одиниць, та готується заявка ще на 30 000 експрес-тестів.

Навчальні курси для терапевтів

Вадим Красносельський висловив думку про необхідність проведення навчальних курсів для терапевтів поліклінічної служби з набуття ними навичок роботи в умовах пандемії. Президент вважає неприпустимим під час масового поширення інфекції лікувати захворілих від сезонних простуд без попереднього тестування на COVID-19. Цей пункт повинен бути першим в алгоритмі дій терапевта, до якого звернувся пацієнт з симптоматикою, близькою до коронавірусної. Міністерству охорони здоров’я доручено організувати онлайн-навчання з обов’язковим складанням відповідних заліків.

Профілакторій «Тиротекс» готовий до прийому пацієнтів

Члени Оперштабу обговорювали ситуацію з завантаженістю інфекційних госпіталів та їх філій. Нині вже зайнято 78 % наявного ліжкового фонду. Профілакторій «Тиротекс», розрахований на 270 місць, вже повністю підготовлений до прийняття пацієнтів. Через похолодання та осінню негоду згортає свою діяльність стаціонар на базі табору «Спартак», а пацієнтів переводять в інші лікувальні установи.

Коронавірус не оминув ветеранів

У Республіканському будинку ветеранів смт Первомайськ виявили спалах коронавірусу: в установі у восьми з-понад 50 підопічних підтвердили COVID-19. Тут здебільшого проживають інваліди-візочники та громадяни, прикуті до ліжка. Транспортувати їх в інші стаціонари вкрай важко. Тому прийнято рішення в одному з корпусів установи розгорнути коронавірусний шпиталь II рівня, який підпорядковується госпіталю ветеранів.

Президент доручив забезпечити установу всім необхідним для ізоляції хворих, їхнього повноцінного лікування та догляду.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.