Ефективна робота законодавців

Пріоритетною в роботі Верховної Ради залишається підтримка різних напрямків функціонування держави. Так, на черговому пленарному засіданні вищого законодавчого органу держави 25 листопада законодавці розглянули низку важливих законопроектів.

Актуальною залишається підтримка меліоративного комплексу республіки. Цьому сприятиме спільна робота всіх зацікавлених сторін над проектом закону «Про меліорацію земель у ПМР». На пленарному засіданні народні обранці вирішили роботу над документом  продовжити в режимі другого читання. Така пропозиція надійшла від комітету з питань АПК. Верховна Рада її підтримала. До законопроекту на сьогодні надійшло багато поправок, частина яких –технічного характеру. На думку депутатів, до моменту остаточного читання повинні бути враховані всі пропозиції, запропоновані в ході обговорення цього важливого для республіки проекту закону.

За словами парламентарія, генерального директора заводу «КVINT» Олега Баєва, питання розвитку меліорації сьогодні актуальне, як ніколи: «Вісім місяців посухи багато чого нас навчили. Треба дивитися вперед і думати про те, щоб отримувати гарантовані врожаї. І якими б не були погодні умови, ми технічно повинні мати 2–3 запасних варіанти, щоб мати можливість вийти з критичної ситуації з найменшими втратами».

На додаток до закону «Про меліорацію земель в ПМР» Верховна Рада планує прийняти державну цільову програму з відновлення меліоративної галузі в нашій республіці. У цьому стратегічному програмному документі будуть прописані чіткий план відновлення об’єктів меліорації, пріоритетність заходів, тимчасові рамки на проведення тих чи інших відновлювальних робіт, а також обсяг фінансування всієї програми.

Голова Комітету з питань АПК Олег Леонтьєв висловив думку, що для сприяння розвитку сільськогосподарської галузі важливо детально вивчити ситуацію: «Коли ми говоримо про розвиток меліорації, то повинні розуміти й бачити цілісну картину. За наявності цільової програми ми визначатимемо, що в пріоритеті й де брати додаткові джерела фінансування. Коли буде державна програма, то й буде ясна картина, які ресурси ми використовуватимемо і в якому напрямку розвиватимемо галузь».

На пленарному засіданні парламентарії розглянули проект закону «Про адвокатську діяльність та адвокатуру в ПМР». Чинному Закону «Про адвокатуру», за яким нині регламентується діяльність адвокатів, виповнилося 27 років. На думку автора ініціативи Прокурора ПМР Анатолія Гурецького, він дещо застарів. «Новий закон сприятиме вдосконаленню процесу захисту прав громадян», – зазначив він.

Більшість пропонованих норм запозичена з аналогічного закону Російської Федерації. Зокрема були враховані особливості нашої республіки. Наприклад, у законопроекті йдеться про збільшення кількості адвокатських відділів. Це, на думку автора, сприятиме здоровій конкуренції на ринку юридичних послуг і підвищенню їхньої якості, оскільки збільшиться відповідальність адвокатів за свою діяльність.

Депутати Верховної Ради проголосували за прийняття законопроекту в першому читанні. Голова Комітету з законодавства Галина Антюфєєва акцентувала увагу колег на створенні робочої групи для розв’язання цього питання і на тому, що кожна стаття пропонованого закону буде відпрацьована. Пропозиції всіх зацікавлених сторін відбиватимуться в поправках до другого читання.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото: https://tsv.md/