На що витратили гроші Фонду капітальних вкладень

У 2018 році в Придністров’ї був створений Фонд капітальних вкладень (ФКВ). Його головна мета – розвиток соціальної інфраструктури. Коштом з ФКВ фінансуються ремонт і будівництво медичних установ, шкіл, дитячих садків, об’єктів культури, комунальної інфраструктури тощо.

На робочій нараді 23 листопада під головуванням Олександра Мартинова та за участі глав держадміністрацій, керівників основних міністерств і відомств, Голові Уряду представили оглядову інформацію про виконання програми Фонду капітальних вкладень за поточний рік.

Прем’єр-міністр зазначив, що, попри всі складнощі, пов’язані з пандемією і з економічною кризою, влітку цього року було прийнято консолідоване рішення не обнуляти повністю Фонд капвкладень, а лише частково його обмежити й рухатися вперед, щоб закінчити об’єкти, розпочаті в минулі роки, а також включені цього року вперше.

Упорядкування міст і сіл республіки

Глава держадміністрації міста Тирасполя Олег Довгопол розповів, що найважливішим будівництвом нашої столиці став Катерининський парк та зведення бельведер-колонади (парадного в’їзду з боку міста Бендери). Цього року завершено другий етап реконструкції Муніципальної спеціалізованої корекційної освітньої установи № 2. Багато робіт виконано в установах дошкільної та шкільної мережі. Два ігрових майданчики (в мікрорайонах «Кіровський» та «Сонячний») також профінансовані коштом програми. Олег Довгопол повідомив, що ремонти, заплановані ФКВ, у столиці закінчені на 98 %. З метою дотримання санітарного регламенту в навчальних закладах оновлено віконні блоки. Це стосується всіх шкіл і корекційних установ республіки.

Одним із центральних реконструйованих об’єктів Бендер стала веслувальна база, для якої було закуплено новий інвентар та обладнання. Градоначальник запропонував установити камери по периметру будівлі для забезпечення належної охорони. У разі формування економії коштів проект буде реалізований. Місто цього року приділяє увагу парковим зонам, не залишає без уваги дитячі садки та школи.

У Слободзейському районі впорядкували парки й сквери, облаштували пандуси в установах соціального спрямування. За рік, що минає, встановили дев’ять ліфтів у багатоповерхових будинках смт Первомайськ. Після реконструкції очікується відкриття Будинку культури в с. Володимирівка. Олександр Мартинов, який протягом року був депутатом Верховної Ради на цьому окрузі, назвав подію довгоочікуваною.

Майже місяць тому свої двері відчинив Григоріопольський кінотеатр «Восток» який значно змінився і ззовні, і зсередини. З ФКВ відреставрований і Будинок культури с. Малаєшти. У Дубоссарах значущим об’єктом став Центр соціально-психологічної реабілітації для дітей з ОПЖ. Будинок побудований з нуля, оснащений усім необхідним і відповідає потребам юних придністровців з особливостями здоров’я.

Охорона здоров’я придністровців

З 29 об’єктів, які були включені у програму, 16 готові на 100 %. Це повністю оновлені й запущені цього року Республіканський шкірно-венерологічний диспансер та поліклініка № 5 у Тирасполі. Реконструйовано приймальні відділення Бендерської центральної міської лікарні та Республіканського госпіталю інвалідів Великої Вітчизняної війни, інфекційне відділення в Рибницькій Центральній районні лікарні та вхідна група в Кам’янській ЦРЛ.

Частково завершені роботи в Республіканській туберкульозній лікарні (оновлено харчоблок та встановлено вікна і дверні блоки). Повністю утеплили фасад столичного Центру матері та дитини. За кілька днів на його території почнуть облаштовувати стоянку для легкового транспорту. Частину меблів уже завезли в дитячу поліклініку № 2 м. Бендери, решту ж очікують найближчим часом. З постачальником визначені моделі стелажів, комодів, столів, табуретів, ліжок тощо.

Об’єкти підвідомчих установ і плани на наступний рік

Заступник міністра економічного розвитку –начальник Департаменту будівництва, архітектури та дорожнього господарства Іван Унту надав інформацію про те, що коштом Фонду капвкладень практично завершені роботи на об’єктах Міністерства внутрішніх справ і Міні-стерство оборони. В установах, підпорядкованих Мінсоцзахисту, з фонду ФКВ проведено ремонт та придбано меблі.

Голова Уряду, підбиваючи підсумок робочої наради, зазначив, що завдяки участі в роботі Рахункової палати й МВС, які постійно відстежують прозорість витрачання фінансових ресурсів, процеси щодо виконання робіт ФКВ здійснюються злагоджено та ефективно.

Проект програми Фонду капвкладень на 2021 рік перебуває на розгляді у Верховній Раді й очікує свого часу. Голова Уряду зазначив, що саме завдяки ФКВ за кілька останніх років відбулися значні зміни в соціальній, комунальній та інших важливих галузях, і висловив сподівання, що подані в заявці об’єкти парламентарії підтримають.

Ірина   МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.