Підтримка населення з боку держави триває

Важливим напрямком роботи депутатів Верховної Ради впродовж останніх п’яти років була спільна робота з Президентом та Урядом республіки, спрямована на покращення життя населення ПМР. 2 грудня відбулося завершальне пленарне засідання вищого законодавчого органу VI скликання.

На початку роботи пленарного засідання Глава держави Вадим Красносельський привітав усіх громадян республіки з 30-річчям Верховної Ради: «Це яскрава, важлива для кожного подія, завдяки якій відбулася державність Придністров’я. Звичайно, за 30 років багато чого змінилося: вдосконалювалося законодавство, приймалася Конституція, змінювалися палати, депутати, структура законодавчого органу. Тепер працюватимуть не 43, як було раніше, а 33 депутати Верховної Ради. При цьому законодавча влада була і залишається дуже важливим елементом державного устрою. Сама мережа законодавчих і представницьких органів державної влади дуже важлива для нашої республіки».

Президент подякував парламентаріям VI скликання за плідну роботу: «Хочу подякувати депутатам Верховної Ради VI скликання. Ми починали працювати разом. Мені випала честь керувати Верховною Радою в нелегкий 2016 рік. Ми разом подолали всі кризові явища і, завдяки спільній та злагодженій роботі, досягли певного результату. Депутати VII скликання приступають до парламентської роботи в непростий час. Це обумовлено пандемією коронавірусної інфекції, яка настирливо крокує по всьому світові. Є проблеми у всіх, є вони й у Придністров’ї, але ми боремося, справляємося, тримаємо ситуацію на контролі. Ніякої паніки, ніякої істерики ми не допустимо. Всі повинні виконувати свій службовий обов’язок, як би не було важко».

Основним питанням порядку денного засідання Верховної Ради стало ухвалення законопроекту Президента стосовно до продовження періоду дії низки законодавчих актів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції на території ПМР. Цей документ був внесений Вадимом Красносельським у режимі законодавчої необхідності у зв’язку з тим, що 16 грудня закінчується термін дії обмежувальних карантинних заходів. Глава держави запропонував продовжити їх до 1 лютого 2021 року включно.

За словами депутата Верховної Ради Григорія Дяченка, кількість громадян республіки з діагнозом «коронавірус» зростає. «У зв’язку з цією ситуацією Оперштаб і Президент ПМР вжили заходів для того, щоб надалі продовжити боротьбу і, відповідно, всі заходи, пов’язані з цим. Верховна Рада підтримала і продовжила цю ініціативу», – сказав він.

Парламентарії проголосували за прийняття законопроекту Президента ПМР відразу у двох читаннях.

Також депутати ухвалили законопроект Вадима Красносельського, спрямований на підтримку медичних працівників, відряджених у ковідні госпіталі. Вони отримуватимуть доплати за особливості професійної діяльності. Такі виплати здійснюватимуться замість тих, які на сьогодні має медперсонал, залучений до боротьби з пандемією.

Доплати налічуватимуться з урахуванням специфіки умов праці медпрацівників. Вони передбачені зокрема за лікування хворих на коронавірус, за роботу з пацієнтами з підозрою на COVID-19, за проведення заходів з боротьби й запобігання поширенню хвороби. Сума їх становить від 100 до 1 000 РР МЗП (від 730 до 7 300 рублів) залежно від організації, структурного підрозділу, категорії працівників і посади.

Микола   ЮРКЕВИЧ.