Оперштаб продовжує свою роботу

Під час робочої дискусії, що відбулася в рамках засідання Оперштабу 26 листопада, Вадим Красносельський висловив подяку Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) та посольству Великобританії за допомогу, яка є надзвичайно важливою в умовах пандемії.

Йдеться про медобладнання і засоби індивідуального захисту: 30 кисневих концентраторів, 20 пульсометрів і 10 електронних планшетів, а також 26 000 рукавичок. Крім того, від посольства Великобританії –27 000 медичних халатів.

Говорилося і про встановлений у Бендерській лікарні комп’ютерний томограф та про те, що німецький фахівець провів інструктаж із місцевими спеціалістами щодо його правильного використання.

Вадим Красносельський запропонував співрозмовникам продумати план дій на випадок різкого зростання кількості хворих. Заздалегідь необхідно врахувати навіть варіант, коли ліжковий фонд не зможе покрити запит на розміщення всіх хворих. Лікування вдома – це крайній захід, але і до нього держава повинна бути готова. Президент доручив розробити на перспективу алгоритм з чітким описом усіх аспектів, пов’язаних з діагностуванням, лікуванням, контролем, моніторингом стану ізольованого в домашніх умовах носія інфекції. «Ми розраховуємо, що вдаватися до цієї практики нам не доведеться, і робимо все можливе, щоб забезпечити придністровців лікуванням у госпітальних умовах. Але продумати треба всі сценарії розвитку подій і підготуватися до будь-якого з них, щоб обставини не застали нас зненацька», – націлив Глава держави.

У ході засідання йшлося про вакцинацію населення від сезонних вірусних захворювань. Роботу з імунізації вже розпочато: 26 000 доз грип-вакцини розподілені між лікувально-профілактичними установами.

Головний санітарний лікар ПМР Наталя Берил порушила питання доцільності використання в зимовий період гумових рукавичок у громадському транспорті. Посилаючись на думку міжнародних експертів, вона зазначила, що в салоні транспортного засобу загального користування не варто знімати сезонні рукавички, а якщо їх нема, то обробляти руки дезінфектором.

На засіданні Оперштабу 30 листопада Президентові доповіли, що госпітальна мережа з напливом хворих справляється. Зайнято 83 % ліжкового фонду (з урахуванням консервації філії на базі табору «Спартак»). Найближчим часом очікується численна виписка громадян, які вже видужали. За таких умов не буде потреби в лікуванні носіїв COVID-19 у домашніх умовах, але на випадок погіршення ситуації фахівці опрацьовують детальний план дій щодо контрольованого надання медичної допомоги без переміщення в стаціонари інфікованих осіб без яскраво вираженої симптоматики коронавірусу.

Йшлося й про закупівлю 4 000 доз китайського препарату рослинного походження для потреб Міністерства охорони здоров’я ПМР. Медикаменти призначені для лікування безсимптомних хворих та тих, хто легко переносить хворобу.

Не залишили без уваги й механізм організації освітнього процесу в країні. Президент підкреслив, що нинішній формат збережеться як мінімум до кінця шкільної чверті. Подальші рішення прийматимуться за обставинами.

На жаль, виявлено 40 хворих серед персоналу дитячих садків та 12 інфікованих вихованців, 26 співробітників шкіл і 44 учні. Глава держави вважає, що в такій ситуації говорити про пом’якшення карантинних заходів і переформатування процесу навчання недоречно, адже йдеться про збереження життя і здоров’я придністровців.

Ковідстатистика

На засіданні Оперштабу 3 грудня оголосили нові дані, які свідчать про те, що в госпіталях республіки проходять лікування 2 545 громадян Придністров’я з підтвердженим захворюванням, 39 – у важкому стані, п’ятеро підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. У госпітальних умовах 129 осіб очікують результатів лабораторного дослідження взятого у них біоматеріалу.

Завантаженість профільних госпіталів становить 86 %. За три дні, що минули з попереднього засідання Оперштабу (з 30 листопада), на дослідження направлено 3 775 біопроб (за весь час пандемії – 84 819). У 1 195 випадках виявлено інфікування COVID-19. За цей же час померло 22 пацієнти COVID-госпіталів, виписано – 613. Загальна кількість зареєстрованих випадків інфікування –13 729. Померло 267 осіб (летальність 2 %). Виписано 9 125 тих, хто видужав (66 % від загальної кількості хворих). 1 835 придністровців перебувають в умовах контрольованої самоізоляції.

У зв’язку зі збільшенням охоплення населення тестуванням різко підвищилося виявлення інфікованих громадян. Це призводить до необхідності введення практики лікування безсимптомних хворих у домашніх умовах. Держава до такого повороту подій готувалася заздалегідь, враховуючи досвід інших країн та місцевих реалій. Однак, літні люди, носії вірусу, що мають супутні захворювання, громадяни, у яких немає можливості ізолюватися, в домашніх умовах не лікуватимуться. Ті, хто потребуватиме медичного втручання, перебуватимуть вдома під суворим медичним контролем.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.