Вибори у Придністров’ї відбулися

29 листопада вдруге в історії республіки відбувся Єдиний день голосування. Громадяни ПМР обирали депутатів Верховної Ради, міських і районних рад народних депутатів, сільських рад та голів адміністрацій сіл і селищ.

Цього року виборча кампанія пройшла за новими правилами. Зміни, внесені Верховною Радою у Виборчий кодекс, скоротили кількість народних депутатів з 43 до 33.

Загалом по всій республіці було відкрито 256 виборчих дільниць, які працювали з 7:00 до 20:00. Усі учасники виборчого процесу (виборці, спостерігачі, представники засобів масової інформації, члени виборчих комісій) коштом держави були забезпечені масками та рукавичками, які роздавали волонтери на вході у виборчу дільницю, де між учасниками виборчого процесу дотримувалася позначена кольоровим скотчем соціальна дистанція –не менш ніж 1 метр (як на вулиці, так і в приміщенні для голосування).

Кількість членів виборчих комісій була збільшена. Це зроблено для того, щоб створити більше точок видачі бюлетенів, і, отже, збільшити пропускну здатність ділянок для голосування. Кількість переносних скриньок для голосування на дільницях з великою кількістю виборців також була збільшена.

За повідомленнями офіційного сайту Президента ПМР, Глава держави Вадим Красносельський разом із дружиною Світланою проголосував на виборчій дільниці № 215, розташованій на території столичної СДЮШОР № 1.

Президент виконав свій громадянський обов’язок і подякував усім, хто брав участь в організації та проведенні виборів. Він підкреслив, що електоральний механізм нинішнього року серйозно ускладнили пандемічні обставини, й закликав усіх до максимальної обережності. Вадим Красносельський наголосив, що нехтування заходами безпеки може мати негативні наслідки. «День проведення виборів завжди наповнений особливою святковою атмосферою, настроєм. Ймовірно, річ в тому, що в неділю (а голосування традиційно проводять саме в неділю, не змінилося це і з введенням Єдиного дня голосування) люди зустрічаються, щоб усім разом визначити майбутнє країни, своє власне майбутнє. Цього року через підвищені ризики поширення вірусу ми не можемо допустити звичної масовості, активного руху, контактів на виборчій дільниці, але все-таки сьогодні дуже важливий день. Ми формуємо законодавчі й представницькі органи влади. Ми голосуємо за тих, хто вдосконалюватиме наше законодавство, виступатиме від нашого імені, представлятиме і захищатиме наші інтереси – інтереси кожного громадянина Придністровської Молдавської Республіки. І відчуття важливості моменту, значущості, цінності власної участі, звичайно ж, є», – сказав Глава держави.

Важливим атрибутом проведення виборів є присутність міжнародних спостерігачів. Вже не вперше під час електоральних процесів нашу республіку відвідують депутати Державної Думи Росії Сергій Чижов і Артем Туров, які представляють у російському парламенті зокрема й інтереси жителів нашої республіки з громадянством Росії.

На думку Сергія Чижова, Єдиний день голосування є важливою подією в житті республіки. «Ви вибираєте своїх представників в органи влади, яка представлятиме ваші інтереси, яка визначатиме вектор розвитку республіки. Влада, наділена довірою населення, має право представляти Придністров’я і на міжнародній арені. Вибори –це дуже важлива і почесна місія в черговий раз висловити свою громадянську позицію», – підкреслив російський парламентарій.

Член Комітету Ради Федерації РФ з оборони та безпеки Сергій Муратов у день голосування побував на виборчих дільницях у Дубоссарах. Російський сенатор зазначив, що вибори в Придністров’ї організовані на гідному рівні, скрізь громадяни дотримуються заходів безпеки від зараження коронавірусною інфекцією. «Мене вражає активність жителів міста, є черги на виборчих дільницях. Люди дотримуються дистанції, всі в масках, в рукавичках – це перше. Друге: тут тепла атмосфера, невелике місто, відчувається душевне і духовне піднесення. Люди вибирають своє майбутнє. Бажаю дубоссарцям і всім придністровцям добробуту, а це і є розвиток економіки», – наголосив Сергій Муратов.

Під час голосування наш кореспондент побував на виборчій дільниці № 251, відкритій у столичній середній школі № 5. За словами голови дільничної виборчої комісії Володимира Кресюна, голосування проходило у робочому режимі.

«Достроково проголосували 2 виборці. 28 листопада на нашій дільниці своє виборче право використали військові, а також члени виборчих комісій, зайняті в день голосування. Упродовж дня до 16:00 комісія приймала заявки на голосування вдома. Така можливість надається літнім і хворим людям», – сказав Володимир Кресюн.

У залі засідань ЦВК 29 листопада працював Інформаційний центр. На сайті Центрвиборчкому повідомляється, що це було зроблено для забезпечення відкритості та гласності в роботі виборчих комісій і для створення умов для оперативного ознайомлення виборців з ходом голосування, розгляду судових та інших скарг. Там працювали представники Верховного суду, Прокуратури, Уповноваженого з прав людини, а також журналісти.

На засіданні Оперативного штабу при Президентові ПМР, яке відбулося 29 листопада, було підбито підсумки проведення Єдиного дня голосування. З доповіддю виступила голова ЦВК ПМР Олена Городецька. За її словами, вибори-2020 на території республіки відбулися. За попередніми даними, участь у них взяли 115 205 придністровців, загальна явка по республіці склала 27,79 %. Найбільшу активність продемонстрували мешканці Кам’янського району (41 %), найменшу –бендерчани (20,68 %). Безумовно, негативно вплинула на показники явки пандемія. Проте заявлені підвищені заходи профілактики та індивідуального захисту спонукали достатню кількість громадян прийти на виборчі дільниці. Безпечне дистанціювання контролювали співробітники міліції (їх було залучено близько 700) та волонтери. Президент висловив вдячність членам виборчих комісій, волонтерам, а також представникам МОЗ, МДБ та державних адміністрацій міст і районів за виконану роботу. Всього в організації та проведенні виборів взяли участь близько 4 000 осіб. Також щира подяка була адресована і спостерігачам, які, за словами Вадима Красносельського, в нинішніх складних обставинах прибули до Придністровської Молдавської Республіки, щоб стати свідками демократичності й відкритості у виборах депутатів усіх рівнів.

Успішні вибори в республіці в черговий раз показали, що проведення електоральних процесів у ПМР відповідає всім міжнародним стандартам.

Перше засідання Верховної Ради VII скликання відбудеться 9 грудня.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото прес-служби Президента.