45 років флагману легкої промисловості

Легендарному бендерському підприємству «Флоарє» –флагману легкої промисловості республіки – виповнюється 45 років. У 1975 році відбулася історична подія: на фабриці в Бендерах випустили першу партію взуття. Це стало початком розвитку нашого підприємства. Нині воно впевнено підкорює закордонні ринки – нашу продукцію добре знають у Європі.

«У кожної людини, яка поважає себе, повинен бути юрист, психолог, ковбойський капелюх і пара капців «Floare», –цитата з реклами фірмових тапочок бендерського взуттєвого підприємства. «Флоарє» – бренд з багаторічною історією, який досі підкорює серця. Сині, червоні, фіолетові зі знаменитою вишивкою, які носили ще наші бабусі, а тепер естафету приймає молоде покоління дівчат. Яскрава і зухвала реклама в соціальних мережах змусить навіть скептика побігти до фірмового магазину за «тими самими» капцями від «Floare». «Взуття, з тої реклами випускається  на фабриці й досі. Це давній асортимент, який зберігся до цієї пори, зокрема тапочки-вишиванки. Їх виготовляють нині на внутрішній ринок, оскільки вони у нас дуже популярні», – розповіла заступник директора з управління персоналом Марина Кудлаєнко.

«Флоарє» – одна з візитних карток нашої республіки. Підприємство створено в 1974 році, завдяки угоді СРСР і НДР про співпрацю. Перша партія взуття з конвеєра була випущена 4 грудня 1975 року. Саме тому ця дата і вважається днем народження фабрики. Однією з перших була пара взуття на колодці фасону «Аня». Назви для продукції вибирали не випадково, а на честь відомих працівників виробництва або їхніх родичів. Зокрема, «Аня» – на честь дочки технолога Ніни Руло. Був ще фасон під назвою «Катя» – так звали дочку Хельмута Бікеле, інженера-технолога підприємства «Інтра» (НДР).

Логотип фабрики обраний теж не випадково. «Floare» в перекладі з молдавської означає – квітка. Саме тому на символічному значку підприємства зображені різнокольорові пелюстки прекрасної рослини.

На сьогодні «Флоарє» – найпотужніше підприємство республіки. Асортимент вражає: взуття шиють абсолютно для всіх громадян будь-якого віку, будь-якої професії. На фабриці виробляють текстильне, комбіноване, шкіряне, водонепроникне і повстяне взуття строчно-литтєвого методу кріплення підошов на полівінілхлориді та поліуретані. «У нас величезний асортимент, від продукції для малюків ясельного віку до літніх людей, чоловіче та жіноче взуття на всі пори року. Підприємство випускає понад півтори тисячі моделей взуття на рік», – додала Марина Кудлаєнко.

Підприємство щороку випускає близько мільйона пар взуття як для внутрішнього, так і для зовнішнього ринку. Експортують продукцію здебільшого в Росію, Україну, Молдову, Італію та Німеччину.

Пандемія в цьому році позначилася на роботі всіх підприємств, і «Флоарє» – не виняток. Однак, на фабриці кажуть, що їм удалося уникнути серйозних втрат і наслідків. «Пандемія вибиває з виробничого графіка, але ми намагаємося дотримуватися всіх домовленостей, у нас немає затримок із поставками та невиконаних зобов’язань», – зазначила заступник директора з управління персоналом.

Підприємство оснащене сучасним обладнанням виробництва Німеччини, Італії, США та Чехії.

Забезпечити безперебійне, а головне, якісне виробництво допомогла і недавня масштабна модернізація. Фабрика закупила нове технологічне обладнання (11 швейних автоматів, 2 лазери, одну машину для намітки з унікальним чорнилом). Воно сприяє значному прискоренню й полегшенню виробничого процесу і збільшенню обсягів виробництва взуття.

Тепер на підприємстві місцеві модельєри працюють над розробленням нового асортименту, завдяки якому фабрика планує вийти на новий ринок збуту.

«Флоарє» – флагман легкої промисловості республіки й наш національний бренд. Про якісну роботу підприємства свідчать і його нагороди. Фабрика – володар Ордена Пошани за великий внесок колективу в розвиток легкої промисловості, неодноразовий переможець конкурсу «Придністровська якість», нагороджена Золотою Медаллю SPI, їй присуджена 25 Золота нагорода за кращу торгову марку. Ще у 2004 році в Женеві бендерське підприємство було удостоєне Золотої нагороди за технологію та якість. У Парижі Асоціація сприяння національній промисловості йому вручила «Золоту медаль» за якість і високу технологічність продукції. Діяльність «Флоарє» неодноразово відзначалася і в Мадриді.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.