Наближається фінішна риска конкурсу

У Державній службі з питань культури та історичної спадщини ПМР завершився перший відбірковий етап конкурсу з розробки логотипу до Року молоді на 2021 рік.

Нещодавно стартував запропонований Держслужбою конкурс із розробки логотипу на 2021 рік. Його головна мета – створення сучасного, оригінального, легко впізнаного логотипу, який використовуватиметься у всій інформаційно-рекламній та представницькій продукції в рамках Року молоді. На суд експертного журі було представлено понад 180 заявок, але пройшли відбір тільки 164 роботи. Інші не відповідали тематиці або порушували положення конкурсу.

Взяли участь у конкурсі не тільки професійні художники та дизайнери, а й громадяни інших професій, школярі та студенти. Вік конкурсантів теж варіювався від 10 до 65 років.

Начальник Управління культури та мистецтва Держслужби з питань культури та історичної спадщини Наталя Аптер розповіла, що найбільше робіт надіслали жителі Тирасполя і Дністровська – 53. З Бендер було подано 27 заявок, зі Слободзейського району та м. Слободзеї – 13, з Григоріопольського району – 8, з Дубоссар – 16, з Рибницького району та м. Рибниці – 16, а ось Кам’янський район надіслав 20 заявок. Одним з авторів логотипу є й закордонний учасник, який працює нині в Москві.

Частина робіт представлена у вигляді оцифрованих малюнків, інші ж створені за допомогою комп’ютерних технологій. «Більш ніж 40 робіт (малюнків) виконано від руки. Близько 15 логотипів представлені в супроводі презентацій або вже готових брендбуків. Однак технічне виконання не стане вирішальним фактором під час остаточного відбору фіналістів. Головною в роботах повинна бути їхня ідея, втілена в тому чи іншому зображенні», – пояснила Наталя Аптер.

Логотип повинен лаконічно розкривати запропоновану тематику, бути легко відтвореним, вдало виглядати як у чорно-білому, так і в кольоровому варіантах у разі збільшення чи зменшення формату.

Члени комісії, до якої увійшли професійні дизайнери та художники, в тому числі фахівці художніх шкіл і шкіл мистецтв з усіх міст та районів республіки, а також фахівці міністерств і відомств, вже відібрали 25 найкращих логотипів. Кожному малюнку журі виставляло оцінки та бали, на базі яких і була сформована турнірна таблиця переможців.

«Спочатку планувалося визначити 20 кращих робіт, але за підсумками відібрали 25. Це пов’язано з тим, що були роботи, які теж заслуговували уваги. Тож організаційний комітет вирішив, що вони повинні були потрапити до списку найкращих. На завершення конкурсу всім 25 фіналістам ми вручимо спеціальні дипломи за участь у конкурсі, а переможцю дістанеться грошовий приз. Крім того, саме його логотип стане офіційним символом 2021 року», – зазначила начальник Управління культури та мистецтва.

Роботи фіналістів найближчим часом представлять Президенту Придністровської Молдавської Республіки. Його слово буде вирішальним у визначенні логотипу Року молоді. У відомстві кажуть, що ім’я переможця стане офіційно відомим ближче до середини грудня.

Настала пора очікування, чий же логотип прикрасить сувенірну та інформаційну продукцію наступного року. Ознайомитися з роботами талановитих придністровців можна вже тепер на офіційному сайті Держслужби з питань культури. Усі логотипи є у відкритому доступі, а в деяких соціальних мережах небайдужі громадяни навіть запустили власні опитування, який же з відібраних логотипів сподобався громадянам найбільше.

Дарина   КУЛАКОВА.