ГУпНС закликає дотримуватися безпеки

У Придністров’ї розгорнулася сезонна осінньо-зимова профілактична операція «За безпеку – разом». На сайті МВС ПМР повідомляється, що з 1 листопада пожежники та рятувальники обійшли понад 2 000 приватних дворів. Вони перевірили опалювальні прилади й нагадали громадянам про заходи безпеки. Крім того, люди доброї волі допомогли тим, хто звернувся по допомогу, підготувати дрова для розтоплювання.

Наприклад, рятувальники, що несуть службу в Кам’янці, відвідали стареньку городянку, у якої закінчилося тверде паливо. Їй привезли два автомобільних причепи дров, накололи та склали їх. На сайті повідомляється також, що один ветеран МВС закупив близько п’яти складометрів дров, але самостійно розрубати поліна йому не дозволяє стан здоров’я. Впоратися з важкою роботою йому допомогли рятувальники.

Згідно з даними ГУпНС МВС ПМР, з 1 вересня по 30 листопада в республіці сталося 355 пожеж і загорянь. Найбільше їх було в житлових будинках. На жаль, за три місяці осені загинуло 11 осіб.

Спричиняє нещастя здебільшого необережне поводження з вогнем, куріння в ліжку, порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації печей та електроприладів.

ГУпНС закликає дотримуватися таких правил безпеки:

— не перепалювати піч;

— не зберігати одяг поруч з нею;

— у вечірній час розтоплювати піч за дві години до сну;

— своєчасно очищати її від попелу та вугілля.

Нерідко полум’я виникає у результаті витікання побутового газу. Слід з особливою обережністю ставитися до експлуатації газових пристроїв, стежити за їх справністю, негайно повідомляти фахівцям про поломки й протікання.

Пам’ятайте: забороняється самовільна газифікація житла, користування газовими плитами для опалення приміщень, не можна залишати ввімкнуті газові пристрої без нагляду і допускати до роботи з ними дітей дошкільного віку, а також осіб, які не контролюють свої дії й не знають правил експлуатації таких приладів.

До загоряння в житловому приміщенні може призвести й коротке замикання. Мережі в багатьох будинках часто застарілі, й електропроводка не може впоратися з навантаженням.

Ще раз нагадуємо про основні запобіжні заходи під час використання електротехніки:

— не потрібно вмикати в одну розетку одночасно кілька електроприладів;

— не рекомендується користуватися несправними й саморобними електроприладами;

— небезпечно залишати електрообігрівачі ввімкнутими на ніч, сушити на них одяг, накривати лампи папером, тканиною та іншими матеріалами.

Реалії, викликані пандемією коронавірусу, призвели до того, що і в навчальний, і у вільний час неповнолітні громадяни перебувають нині здебільшого вдома, залишаються на довгий час без нагляду дорослих. Вони мають можливість розважатися сірниками, запальничками, свічками, піротехнікою та електричними пристроями. Батькам слід постійно нагадувати дітям про правила протипожежної безпеки.

Про можливі наслідки необережності та неуважності необхідно пам’ятати кожному. Ціною фатальної помилки можуть стати чиїсь життя і здоров’я. Дотримання простих правил безпеки, перелічених вище, допоможе уникнути екстремальних ситуацій.

Анастасія   КАСИМ.

Фото прес-служби МВД.