Нехай ваші мрії здійсняться, а надії ніколи не згаснуть

Цього року Рибницька українська середня загальноосвітня школа № 1 імені Лесі Українки з гімназійними класами відзначила 25-річчя з дня утворення.

Привітати ювілярів прийшли глава Рибницької держадміністрації Віктор Тягай, заступник глави держадміністрації з соціальних питань Юрій Молдовський, начальник МУ «РУНО» Оксана Попченко, голова Рибницької районної профспілкової організації працівників народної освіти Тетяна Томашевська.

Віктор Тягай привітав колектив школи з ювілеєм: «Українська мова – одна з офіційних мов у Придністров’ї, тому дуже важливо, щоб у наших дітей була можливість навчатися рідною мовою. Бажаю вам міцного здоров’я, щастя, успіхів і творчих досягнень у розвитку та зміцненні української культури в Придністров’ї». Він висловив подяку всьому педагогічному колективу за щоденну непросту працю і вручив у подарунок школі новий комп’ютер.

Також у ході візиту за сумлінну працю, високий професіоналізм і з нагоди ювілею школи вчителю історії та суспільствознавства Ганні Бурмістр була вручена Грамота глави держадміністрації та голови Ради народних депутатів. Почесною грамотою ДУ «Рибницьке управління народної освіти» відзначені вчитель англійської мови Наталя Дудник та завідувач господарства, прибиральниця службових приміщень Інга Коськова.

Історія школи почалася 1 вересня 1995 року, коли відчинилися двері для перших учнів. Рибницька українська школа імені Лесі Українки була однією з перших не тільки в Придністров’ї, а й однією з перших шкіл з викладанням усіх предметів українською мовою за межами України. Ідеєю свого створення навчальний заклад зобов’язаний Олегу Брадику, який очолював на той час Рибницьке УНО. Його ініціатива була підтримана українською громадою «Поділля», на чолі якої тоді стояв Борис Палагнюк. Свою підтримку надав і тодішній глава Рибницької держадміністрації Володимир Гончар. Саме завдяки цим людям рибницькі українці дістали можливість навчатися рідною мовою.

Спочатку під школу було виділено будівлю на вулиці Кірова, 136. Приміщення ремонтували всією українською громадою. Спершу планувався набір учнів 1–6 класів, але потреба в освіті українською мовою виявилася набагато більшою. У Рибниці було багато старшокласників, які хотіли продовжити своє навчання на території України, вступити саме в українські технікуми та виші. Для задоволення цих потреб школу доукомплектували необхідними фахівцями, а з початком навчального року був проведений набір дітей в 1–10 класи (тоді у школах республіки було десятирічне навчання).

У 1998 році, держадміністрація надала школі приміщення, в якому вона міститься і донині. Це будівля на вулиці Димитрова, 6.

Протягом усього часу школа перебуває на верхніх рядках рейтингових оцінок за підсумками навчального року. Її учні показують високі результати на міських і республіканських олімпіадах, науково-практичних конференціях, міжнародних конкурсах. За ці роки зі стін навчального закладу випурхнуло 775 випускників, 51 закінчив школу зі срібною та 16 – із золотою медаллю.

У рамках святкування ювілею у школі з 9 листопада до 27 листопада 2020 року було проведено низку заходів. Так, між учнями були проведені: конкурс презентацій «Найкласніший клас», конкурс юних поетів «З любов’ю» й конкурс есе «Наша школа вчора, сьогодні, завтра». Була проведена акція «25 п’ятірок».

В акції «Посади дерево» взяли участь усі учні, вчителі та працівники школи. У цей день шкільний парк збільшився на 11 дерев: було посаджено по деревцю від кожного класу. За задумом, через багато років, коли ці саджанці стануть величезними деревами, вони нагадуватимуть усім про учнів, які навчалися тут у 20 роки XXI сторіччя.

Ця акція з посадки зелених насаджень стала не першою за роки існування школи. На її території можна побачити багато різних дерев, в тому числі й символ української школи – калину, посаджену на честь 15-річного ювілею навчального закладу.

Спільними зусиллями до ювілею були створені: електронна книга «Історія школи: з глибин минулого до сьогодення», ювілейний календар «Нашій школі – 25»; відеофільм про школу «І це все про неї …». Були оформлені стенди «Випускники-медалісти», «Золотий фонд», «Вони керували школою в різні роки», «Наші вчителі-ветерани».

Колектив гідно зустрів чвертьвікову дату від дня народження навчального закладу, а її директор Світлана Чоботарська так написала у своєму поздоровленні на сайті школи: «Риси нашого колективу – цілеспрямованість, уміння ставити перед собою завдання і вміти їх вирішувати. Ми з оптимізмом дивимося в наш завтрашній день, знаємо, що наші задуми реалізуються, надії не згаснуть, мрії здійсняться. І хочеться вірити, що у школи не тільки славне минуле, хороше сьогодення, а й прекрасне майбутнє!»

Дмитро   АКІНІН.

Фото прес-служби держадмiнiстрацiї м.Рибницi.