Географічний диктант – очно та онлайн

Придністровські любителі географії 29 листопада приєдналися до Міжнародної просвітницької акції Російського Географічного товариства (РГТ) «Географічний диктант.

Географічний диктант писали вже вшосте, і в цілому з 2015 року свої знання з географії перевіряли більш ніж мільйон осіб у 115 країнах світу. Щоразу диктант об’єднує всіх, хто цікавиться географією, історією та культурою Росії, людей різних професій та віку. Для участі в диктанті зареєструвалися 6 450 майданчиків у Росії та 111 – у закордонних державах. Це рекордна кількість за весь час існування акції, оскільки минулого року їх було 5 469.

У зв’язку з пандемією у 2020 році організатори акції розробили її новий формат – дистанційний. Очні майданчики самі приймали рішення щодо проведення акції: очно чи дистанційно. У Придністров’ї було вирішено писати диктант у віддаленому форматі. Директор Придністровського центру Російського Географічного товариства Володимир Фоменко зазначив, що на сьогодні немає такого майданчика, який міг би вмістити 150 або 200 осіб на дистанції півтора метра одне від одного.

«Ми вирішили писати диктант онлайн. Понад 200 осіб (школярів, студентів, викладачів вишу, а також пенсіонерів) виявили бажання долучитися до нас», – розповів Володимир Григорович.

Учасникам дистанційної версії, зареєстрованим на тому чи іншому майданчику, направлялося посилання з відеопривітанням модератора акції Яни Чурікової та питаннями, озвученими музикантом, народним артистом Росії Миколою Расторгуєвим, тревел-телеведучим каналу «Моя планета» Антоном Зайцевим і кіноактрисою Агнією Дітковскіте.

У 2020 році основну частину питань розробив гравець інтелектуального клубу «Що? Де? Коли?», володар «Кришталевої сови» Ровшан Аскеров. Крім того, вперше за весь час проведення акції до складу завдань увійшли запитання, написані звичайними людьми – переможцями конкурсу РГТ «Напиши запитання для географічного диктанту».

Тест складався з 40 запитань, розділених на дві частини. Перша з них включає 10 запитань, складених на основі загальновідомих фактів із географії (про моря, гори, острови, суб’єкти Російської Федерації, міста тощо); друга – вимагає застосування системної логіки, ерудиції та образного мислення.

Учасники нинішньої акції з цікавістю сприйняли відеозвернення екіпажу Міжнародної космічної станції та тренувальну вікторину, в якій знайшлося місце інформації про російські топоніми, відомості про мореплавців-першовідкривачів тощо.

«Якщо ви з якихось причин не встигли написати диктант 29 листопада, то організатори до 6 грудня з радістю запропонують вам другий варіант диктанту, розробленого для онлайн-тестування. Вам знадобиться комп’ютер із виходом в Інтернет і 45 вільних хвилин», – пояснив Володимир Фоменко.

Взяти участь в акції можна ще раз: онлайн-версія диктанту буде доступна на сайті dictant.rgo.ru до 14:00 6 грудня за московським часом. Запитання, звісно, будуть іншими, а результати можна буде дізнатися відразу. До речі, в онлайн форматі диктант доступний одинадцятьма мовами: російською, англійською, німецькою, французькою, іспанською, китайською, турецькою, арабською, італійською, португальською та хінді.

Правильні відповіді на запитання опублікують на сайті Диктанту 7 грудня 2020 року.

Катерина   ОЛЬШАНСЬКА.