Інноваційні технології в сучасній освіті

В ПДУ ім. Т. Г. Шевченка 27 листопада відбулася III Республіканська науково-практична конференція «Інноваційні технології в сучасній освіті». Причому здійснювалася вона, по-перше, у форматі міжнародному –в ній взяли участь вчені Росії та України, а по-друге – в дистанційному форматі.

Особливість конференції полягала в тому, що в університетському конференц-залі були присутні тільки ректор університету Степан Берил, проректор з інформатизації та інноваційних освітніх технологій Олексій Долгов, проректор з науково-інноваційної роботи Ірина Толмачова і фахівці, що забезпечують зв’язок конференцзалу з зовнішнім світом. Представники всіх факультетів, інститутів і філій нашого університету, закордонні гості, а також викладачі придністровських шкіл і технікумів взяли участь у конференції в режимі онлайн.

У бліц-інтерв’ю нашому кореспонденту перед початком форуму Олексій Долгов сказав: «Сучасний світ у комунікативному та освітньому планах нині стрімко розвивається. І Придністров’я в цьому плані не повинно від нього відставати. Тому наше завдання – в найкоротші терміни перебудувати освітній процес у наших школах, СПО і вишах так, щоб учні та студенти здобували освіту в будь-яких умовах, незалежно від того, де вони перебувають. Наприклад, в університеті тепер студентів немає, але навчальний процес триває за допомогою різних інформаційних технологій. До них, перш за все, належить інформаційний портал «Електронний університет ПДУ». Тут є лекції викладачів, завдання до контрольних робіт та атестації.

Як дістати необхідний результат освіти, щоб при цьому не втратити якість навчання? Щоб на виході, коли учні здаватимуть ЄДІ у школах, студенти – держіспити у вишах, ми переконалися, що отримали хорошого випускника і грамотного фахівця. Це і є основне питання нашої конференції».

Зі вступним словом до учасників форуму звернувся професор, доктор наук Степан Берил. Він наголосив на важливості впровадження сучасних інформаційних технологій в освітній процес. «За наявності сучасних інформаційних засобів будь-яка людина, яка є студентом університету або слухачем різних курсів, може отримувати сучасний освітній контент незалежно від місця перебування, бути в курсі тенденцій розвитку науки й техніки, вести діалог на рівні експертів з найактуальніших питань сучасності, удосконалювати свою базову освіту», – підкреслив він.

Свою доповідь «Застосування освітнього порталу «Електронний університет ПДУ» в навчальному процесі» представив проректор Олексій Долгов. «Самоорганізація учнів – один з головних компонентів сучасного дистанційного навчання, –сказав він. – Люди, що перебувають удома, частіше йдуть до телевізора або холодильника, ніж за робочий стіл чи до комп’ютера. Особливо це актуально для школярів, тому що у них мотивація ще менша, ніж у студентів. Студенти – це все-таки більш дорослі люди. Але навіть з огляду на це, ми регулярно, крім зимової та літньої сесій, проводимо в ПДУ проміжні атестації. І робимо це для того, щоб не випускати наших студентів «з виду», щоб навіть у режимі онлайн-навчання вони залишалися під нашим контролем. І велика підмога в цій роботі – сайт нашого електронного університету».

Про організацію дистанційної самостійної роботи студентів говорила завкафедри російської мови, зарубіжної літератури та методики навчання Черкаського національного університету Лариса Корновенко. Своїми дослідженнями занурення в гіпертекстову комунікацію під час навчання іноземних мов поділилася доцент російського державного гуманітарного університету Ольга Бурукіна. Вчені Волгоградського державного медичного університету Катерина Чигринова та Олена Васильєва розповіли про нові освітні технології у викладанні іноземних мов у режимі онлайн (на прикладі платформи Zoom). Своїми дослідженнями в царині розвитку культурно-мовної компетенції студентів в умовах дистанційного евристичного навчання поділилася в. о. начальника відділу інноваційних освітніх технологій ПДУ Наталя Кривошапова: «Вводити інновації потрібно поступово, поетапно. Важлива адекватність і правильність використання інновацій. Для того, щоб компетентно це зробити, ми використовуємо досвід минулого і намагаємося відкрити шлях для підвищення ефективності на-шої роботи, знайти правильні відповіді на запитання. Незалежно від появи та впровадження будь-яких інновацій роль педагога незмінно залишається основоположною».

Завершилася конференція підбиттям підсумків і прийняттям резолюції. У цілому, сказано в ній, «…науково-практична конференція «Інноваційні технології в сучасній освіті» – форум, на якому здійснюється обмін досвідом і знаннями з різних теоретичних і прикладних завдань. Це важливий етап в організації дослідницької діяльності викладачів з питань дистанційного навчання в нових умовах». У документі зазначено, що в сучасній освітній організації інновації є невіддільним елементом пошуку нових знань.

Олександр   ЮШИН.

Фото з вiдкритих джерел.