Про пленарне засiдання нової Громадської палати ПМР

Закінчився термін повноважень попереднього складу Громадської палати (ГП) республіки. Згідно з законодавством ПМР він тривав три роки. Президент своїм розпорядженням затвердив її оновлений склад.

Нагадаємо, що, відповідно до чинного законодавства ПМР, Громадська палата забезпечує узгодження суспільно значущих інтересів громадян, громадських об’єднань, некомерційних організацій з органами державної влади. Вона працює над громадянськими ініціативами, які мають загальнодержавне значення, проводить громадську експертизу законопроектів, здійснює нагляд за діями органів державної влади.

Прес-служба Президента повідомляє, що до нового складу ГП увійшли 10 громадських діячів, які мають особливі заслуги перед країною, кандидатури, запропоновані Главою держави, 15 представників адміністративно-територіальних одиниць республіки (у тому числі голови громадських рад при держадміністраціях міст і районів),

9 делегатів консолідованого громадського руху, лідером якого є сам Президент ПМР.

У Верховній Раді ПМР 21 грудня відбулося засідання Громадської палати нового скликання. Його порядок денний був позначений як організаційний і передбачав обрання голови, формування президії та комісії. У заході взяв участь Глава держави, а також представники керівництва Адміністрації Президента та Уряду ПМР.

За словами Володимира Рилякова, члени нового складу не повною мірою задоволені ефективністю роботи попереднього керівництва. На посаду голови в новому скликанні колеги запропонували кандидатуру Володимира Ладункіна. Ініціатива була підтримана одностайно.

Обраний керівник звернувся до учасників засідання і зазначив, що надана довіра – це честь для нього, а також запевнив, що зробить все від нього залежне, щоб виправдати її. Володимир Ладункін розповів, що прибув на придністровську землю на запрошення Валентини Соловйової півстоліття тому, і відтоді цей край став для нього другою батьківщиною. Згадав він про роботу в першому скликанні й налаштував команду на майбутню діяльність у нових умовах.

Вадим Красносельський привітав нового керівника і націлив його на активну і продуктивну роботу на новій посаді. Про попереднього голову Віталія Глєбова Президент сказав, що той завжди прагнув зробити життя придністровців кращим.

У своєму виступі Глава держави виділив дві концептуальні функції Громадської палати – сполучну і контрольну. Він нагадав, що вона є важливим інструментом народного контролю і покликана забезпечувати взаємодію громадян і різного роду громадських об’єднань з органами державної влади та місцевого самоврядування. Глава держави підкреслив значущість Громадської палати, її повноваження, цілі та завдання, авторитет громадян, що увійшли до її складу, а також відповідальність, яка випливає з наданої їм довіри.

Йшлося і про нинішню ситуацію в республіці. Президент говорив про боротьбу з пандемією й озвучив актуальні дані, розповів про заходи, що вживаються державою для протистояння поширенню вірусу, про людей та організації, які надають посильну допомогу в цій боротьбі. На засіданні було зазначено, що в основному держава справляється зі сформованою складною ситуацією своїми силами. Допомога ззовні мізерна, хоча вкрай важлива і цінна для придністровців. Говорячи про державні витрати на антикоронавірусну діяльність, Вадим Красносельський нагадав, що всі витрати контролює Рахункова палата ПМР, і зазначив, що вважає правильним залучення до цієї роботи й членів Громадської палати.

Олена   ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Президента.