Ефективна робота законодавців

Важливим напрямком роботи Верховної Ради залишається ухвалення законопроектів, спрямованих на соціальну підтримку населення республіки. На черговому пленарному засіданні 21 грудня парламентарії у двох читаннях прийняли зміни й доповнення до закону про заходи підтримки в період надзвичайного стану (НС) і карантину.

Згідно з нововведенням, відтепер співробітники освітніх організацій, які працюють з миючими та дезінфекційними засобами, одержать надбавки до зарплати. За словами голови Комітету з соціальної політики й охорони здоров’я Сергія Чебана, в системі соціального захисту, закладів освіти, в системі установ, що надають допомогу дітям-інвалідам, де посилений санітарно-епідеміологічний режим, співробітники технічного персоналу активно працюють з дезінфекційними засобами, отже їм необхідно доплачувати за шкідливість умов праці. Закон обмежує надбавки до 140 РР МЗП. «Тому ми узаконюємо таке рішення: у разі підвищення зарплати до рівня МРОТ, доплата цій категорії працівників буде виплачена окремо», – пояснив законодавець.

Така норма матиме зворотну силу і набере чинності з 1 вересня 2020 року. Це означає, що працівникам зроблять перерахунок і виплатять необхідні надбавки. Підвищену зарплату в республіці отримають більше ніж 1 600 осіб. Розмір доплати залежатиме від інтенсивності роботи. Порядок виплат визначить Уряд ПМР.

Парламентарії розглянули також проект держпрограми «Онкологія: вдосконалення онкологічної допомоги населенню ПМР» на наступні 5 років.

Міністр охорони здоров’я Христина Албул пояснила, що цей проект закону розроблений з метою глобальної ліквідації онкологічних захворювань як великої проблеми охорони здоров’я, що в кінцевому підсумку сприятиме поліпшенню стану здоров’я населення ПМР у цілому. «Необхідність розробки й ухвалення державної програми «Онкологія» на 2021 –2025 роки продиктована тим фактом, що захворювання є одним з основних чинників суспільного здоров’я: підступна хвороба швидко прогресує і поширюється, а внаслідок цього зростає рівень інвалідності», – зазначила міністр.

Загальний обсяг фінансування цієї п’ятирічної програми становить понад 200 млн рублів. У держпрограмі передбачені заходи, спрямовані на профілактику та ранню діагностику. Заплановані й фінансові витрати на придбання необхідних медикаментів. У порівнянні з попередньою програмою вони збільшені втричі й складають 157 млн рублів. У програмі приділено увагу питанням підготовки й підвищення кваліфікації медичних працівників. Депутатський корпус ухвалив цей законопроект у першому читанні.

Пріоритетним напрямком роботи вищого законодавчого органу держави залишається підтримка сільськогосподарської галузі республіки. В остаточному, другому читанні народні обранці ухвалили проект закону «Про меліорацію земель в ПМР». На підставі закону буде створений і Фонд розвитку меліорації, фінансові ресурси в який надходитимуть від цільового збору. На думку депутатів Верховної Ради, прийняття такого закону дасть можливість профінансувати й здійснити всі необхідні роботи з відновлення меліоративного комплексу нашої республіки.

У прийнятому документі вказані цілі й головні завдання розвитку меліоративного комплексу: підвищення продуктивності й стабільності землеробства, забезпечення збереження і підвищення родючості ґрунту, ефективне державне управління об’єктами меліоративної системи, а також фінансування заходів з відновлення і реконструкції меліоративних і зрошувальних систем. Усе це необхідно, в першу чергу, для гарантування продовольчої безпеки республіки. У законі описані типи й види меліорації земель у ПМР, а також право власності та порядок експлуатації меліоративних систем. Крім того, в документі чітко прописано, як здійснюватиметься державний контроль і облік в галузі меліорації земель.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото з вiдкритих джерел.