Оперштаб про закупівлю ліків та безпеку громадян

Оперштаб при Президентові розпочав новий тиждень з чергового засідання. Учасники наради 21 грудня розглянули низку важливих питань.

Забезпеченість лікарень медикаментами

Члени Оперштабу приділили серйозну увагу забезпеченню установ галузі охорони здоров’я медикаментами, засобами індивідуального захисту, витратними матеріалами. Йшлося про своєчасність укладання договорів із фармацевтичними компаніями та іншими організаціями-постачальниками, а також оперативне виконання вже укладених угод.

Вадим Красносельський зазначив, що неприпустимо працювати за фактом та підкреслив, що до такого важливого питання необхідно ставитися стратегічно, завчасно планувати закупівлю й контролювати постачання. На думку Президента, складські запаси слід формувати, виходячи, як мінімум, з двомісячної потреби, розрахованої на основі поточного рівня захворюваності, тобто на забезпечення 30 тисяч пацієнтів.

Усі інші питання, пов’язані з укладанням договорів та їх фінансуванням, за дорученням Президента докладно обговорюватимуть на засіданні тематичного круглого столу.

Експрес-тести та медпрепарати

Міністр охорони здоров’я доповіла про наявність запасів антикоронавірусних медпрепаратів і засобів індивідуального захисту (ЗІЗ). Нині по більшості позицій республіка забезпечена ними на лікування 5 000 пацієнтів. Окремо Христина Албул зупинилася на COVID-тестах. Їх на складах придністровського МОЗ немає. 23 000 одиниць тестів, що надійшли в республіку, вже видані медичним установам.

Незабаром до Придністров’я надійде партія експрес-тестів на антиген у кількості 7 000 одиниць. Доставку ще 70 000 узяла на себе компанія «Интерднестрком». Їх прибуття в республіку очікується протягом поточного місяця.

У міру того, як збільшується кількість охоплення населення тестуванням, зростає й рівень виявлення носіїв вірусу. Президент вважає, що Міністерство охорони здоров’я має бути готове до організації лікування – як у госпіталях, так і в домашніх умовах – усіх інфікованих громадян.

Готовність медичних стаціонарів

Глава держави наголосив, що в повній готовності до прийому хворих мають перебувати філії інфекційних госпіталів. Санаторії, профілакторії, оздоровчі табори за необхідності знову стануть стаціонарами, які цілком забезпечуватимуть перебування і лікування носіїв вірусу. Єдина відмінність від головних – відсутність реанімаційних відділень.

Було відзначено зростання потоку пацієнтів, які потребують госпіталізації. Тому на базі Григоріопольської районної лікарні вирішено розгорнути госпіталь, розрахований на 100 ліжок, який зменшить навантаження на Республіканську клінічну лікарню (РКЛ). У самому столичному госпіталі (як і в більшості COVID-стаціонарів республіки) зростає потреба в кисневих концентраторах і, відповідно, в обороті балонів.

Не так давно 30 концентраторів було доставлено в республіку по лінії ВООЗ. Ще близько 10 закуповує одна з придністровських комерційних структур. З огляду на життєво важливу цінність кисневої терапії, Президент доручив прискорити вирішення питання про закупівлю потрібної кількості концентраторів і змінних балонів до них. Силовому блоку держави доручено забезпечити госпіталі співробітниками, які відповідатимуть за вантажно-розвантажувальні роботи та доставку в палати об’ємних і важких балонів. Головні лікарі медустанов Рибниці та Кам’янки висловили подяку ММЗ, адміністрація якого сприяє в антикоронавірусній боротьбі, зокрема суттєво знизивши для госпіталів вартість кисню.

Діяльність санепідемстанції (СЕС)

в умовах ковіду

Головний санітарний лікар Наталія Берил повідомила учасникам наради, що співробітники установи здійснили перевірки на 224 об’єктах. Ними оформлено 16 протоколів, зроблено 26 приписів. Вона також розповіла про ситуацію щодо поширення вірусу в закритих соціальних установах: у Тираспольському будинку дитини – виявлено троє безсимптомних дітей і 11 хворих співробітників, у Бендерському – одна хвора дитина.

Ще 46 носіїв вірусу зареєстровано серед підопічних столичного психоневрологічного інтернату. 14 грудня там було розгорнуто тимчасовий госпіталь. Усього в ході нинішнього спалаху констатовано 84 випадки захворювання. 10 осіб переведені в РКЛ. Філія інфекційного госпіталю розгорнута також на базі тираспольського Будинку для літніх людей: інфіковані 13 підопічних і 11 працівників. Президент нагадав, що закриті установи соціальної спрямованості повинні перебувати під особливим санітарно-епідеміологічним контролем.

Новорічні святкування

без традиційних аніматорів

Дбаючи про безпеку громадян, які перебувають вдома, Вадим Красносельський категорично заявив про недопустимість відвідання домівок артистами, що традиційно розважають дітей під час новорічних свят. Вони можуть стати розповсюдниками вірусу, переходячи від одного дому до іншого.

Тому Оперштаб ухвалив рішення щодо тимчасової заборони їхньої діяльності.

Одночасно вирішено не допускати проведення корпоративів, відзначення днів народження з запрошенням людей, які не є членами сім’ї або родичами. Поки що заборони діятимуть у новорічно-різдвяний період.

Президент нагадав, що Новий рік – сімейне свято, і в пандемію особливо важливо про це не забувати.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.