Спортивна гордість республіки

Гарною традицією прихильники здорового способу життя та професійні спортсмени вважають підбиття підсумків року та церемонію нагородження кращих спортсменів, тренерів, ігрових команд за високі результати й досягнення. Рішенням Координаційної ради з питань спорту ПМР були визначені найкращі.

Уже не перший рік до списку переможців входять наші байдарочники, які виступають за збірну Росії: олімпійський чемпіон Лондона-2012 Олександр Дьяченко та чемпіон світу Василь Погребан. За словами Олександра, веслування є важливою частиною його життя: «Я дістаю задоволення, коли поринаю у свою стихію – спорт. Усі ми втомлюємося від фізичних навантажень, тому потрібен відпочинок. Головне – слід розуміти, чого ти хочеш досягти, займаючись цією справою, поставити мету і рухатися до неї. Наш вид спорту шалено прекрасний, тому що він об’єднує в собі масу інших його видів».

На думку Василя, шкода, що пандемія коронавірусу спричинила відміну стартів багатьох змагань. Наш чемпіон сподівається, що наступного року Олімпіада в Токіо все ж відбудеться. «Ми повинні добре підготуватися, щоб у належній формі зустріти цю важливу подію в житті кожного спортсмена, – стверджує він.

До десятки лідерів увійшли каноїсти Кирило Шамшурін і Олег Шуринкін, а також молода зірка придністровської байдарки Андрій Ласкорунський. Цього року він відзначився переможними результатами на російських змаганнях: переміг і став призером ігор на Кубок Москви, завоював три золоті медалі на молодіжному чемпіонаті Росії.

Упродовж чотирьох місяців у списку кращих – представники єдиноборств. Кікбоксер Максим Казаку виграв Кубок Європи з кікбоксингу WAKO. Нагадаємо, у минулому році придністровський спортсмен уперше в історії став чемпіоном світу з кікбоксінгу. Цієї осені високі результати на молодіжному чемпіонаті Європи показали наші боксери: бронзу завоював Владислав Гудзь, срібло виборов Михайло Церану, чемпіонкою стала Дар’я Козорєз.

Справжнім яскравим відкриттям у жіночому боксі стала ця 18-річна дівчина. За словами тренера Анатолія Ахмадієва, вона – майбутня зірка боксу. «У бою за «золото» Даша перемогла чемпіонку Росії Тетяну Богданову, сибірячку, яка ні відступати, ні поступатися не збиралася. А звання чемпіонки Росії знаєте чого варте? Там така вперта, просто божевільна боротьба йде всередині країни за лідерство. Й перемогти ось таку суперницю – це великий успіх для нас. Нині такий ажіотаж навколо цієї медалі. Тепер потрібно грамотно розпорядитися талантом і ресурсами, які у нас є», – пояснив тренер придністровської спортсменки. Анатолій упевнений, що його вихованці й надалі необхідно наполегливо працювати на тренуваннях.

Сама Дар’я розповіла, що найближчим часом хоче залишити вагову категорію 81 кг. «Справа не у схудненні чи красі. Це суто спортивний інтерес. Річ у тім, що на Олімпійських іграх у боксі максимальна вагова категорія для жінок 75 кг. Наша з тренером мета – Олімпіада», – зазначила переможниця.

Поміж лауреатів року – метальник списа Микола Орлов, який у минулому сезоні зробив величезний крок у кар’єрі – став чемпіоном Росії. Його результат – 82 м 33 см. Важливим етапом свого кар’єрного зростання спортсмен вважає путівку на Олімпіаду в Токіо.

Кращою ігровою командою 2020 року став 18-кратний чемпіон Молдавії тираспольський «Шериф». У нинішньому сезоні він також очолює турнірну таблицю.

Цього року через пандемію нагородження лауреатів відбудеться в нетрадиційному форматі. Загальної урочистої церемонії точно не відбудеться. Десятка найкращих спортсменів року одержить свої нагороди онлайн або в індивідуальному порядку.

Олександр   ЗАЙЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.