Звільнення від оков звітності

Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов 19 грудня доручив представникам виконавчого органу, відповідальним за питання освітньої галузі, Міністерству просвіти, Центру інформаційних технологій, Державній службі статистики та столичному УНО спростити для педагогів складання звітів. Робоча група почала розробляти відповідні пропозиції ще у вересні, а минулого тижня представила їх Уряду.

На підставі її рекомендацій державна і відомча звітність із педагогіки зазнає серйозних змін: із трьох десятків видів відомостей п’ять скорочено, а 16 скориговано за термінами та змістом. Більше того, з нового року ключові звіти – а це половина від їх загальної кількості – педагоги зможуть заповнювати в електронному вигляді.

Цифрові шаблони документів уже готові. Крім того, вчителі тепер не робитимуть щорічний обхід мікрорайону школи для обліку неповнолітніх дітей, які підлягають обов’язковому навчанню. Для цього встановлюється пряма взаємодія Мінпросу з МВС. Зокрема, йдеться про обмін даними про неповнолітніх за допомогою міжвідомчого електронного документообігу.

Ще один важливий елемент: у стадії підготовки до реалізації перебуває пілотний проект з переходу на електронні журнали успішності учнів. Нововведення планують протестувати 25 освітніх закладів ПМР. Нині проходять навчальні семінари з використання сервісу «Елжур», за підсумками яких підготують методичні рекомендації та затвердять наказом Міністерства просвіти. Як не раз зазначав Олександр Мартинов, учителів потрібно максимально абстрагувати від справ, не пов’язаних безпосередньо з навчальним процесом. Тепер система освіти вимушено перейшла на нову модель, тому цей захід актуальний подвійно.

Ми провели телефонне бліц-опитування з вивчення реакції педагогів на прийняте рішення. Багато з опитаних відзначили зниження їх бюрократичного навантаження як позитивну тенденцію, хоча підкреслили, що цей процес неправомірно затягнувся. «Це здорово –сказала нам молода вчителька однієї зі столичних шкіл Дарина. – Сподіваємося, що незабаром учителі всі свої сили направлятимуть на улюблену роботу й улюблених учнів, а не на всяку нікому непотрібну писанину».

Ось ще одна позитивна думка вчительки Світлани Сергіївни з Бендер: «Звичайно, це рішення сприятиме розвантаженню вчителів від паперотворчості. Обхід мікрорайону скасований –тут вже і коментувати нічого. Тільки як надалі ці рекомендації реалізовуватимуться? Одного тільки рішення, мабуть, недостатньо. Згадується афоризм Чехова: «Я все життя видавлював із себе по краплі раба». Не хочеться додавати: а мій начальник так і не зміг видавити з себе рабовласника».

Керівники освітніх установ говорили про важливість вжиття заходів щодо скорочення звітності не стільки вчителів, скільки школи в цілому, в яку сьогодні втручаються всі, кому не лінь: соціальні служби, фінансові органи, Пенсійний фонд, податкова, міліція, прокуратура, громадські організації тощо. Всі щось хочуть від школи. УНО та Мінпрос вимагають від цих шкіл обов’язкові звіти про виконану роботу. Розвантаження вчителя через завал завуча – не вихід. Заступники вже тепер не займаються своїми прямими обов’язками, тобто навчально-виховним і науково-методичним процесами, а складають нескінченні термінові звіти.

Ветеран придністровської педагогіки Володимир Веснін сказав коротко і різко: «Це треба було зробити 30 років тому. Коли проголосили незалежність республіки, відразу треба було оголосити війну паперотворчості. Сучасний учитель щосили рветься до дітей, хоче навчити їх, прагне спілкуватися з ними, але його зв’язали по руках і ногах усілякими звітами. Й усі вони термінові, всі потрібні були ще вчора».

Нарешті, не забувайте: наші педагоги з самого початку коронавірусної пандемії відчувають серйозне моральне і фізичне навантаження. Їм довелося в досить стислі терміни підлаштуватися під нову реальність, освоїти сучасні способи комунікації, зробити все для того, щоб продовжити якісно і доступно транслювати знання зі свого предмета.

Для довідки. Мінпрос РФ нещодавно скоротив зайве бюрократичне навантаження на вчителів із ведення різних документів, а залишив тільки чотири з них: освітню програму, журнал обліку успішності, журнал групи продовженого дня та особисту справу учня. Ведення іншої звітності в Росії не входить в обов’язки педагога.

Олександр   ПЕТРЕНКО.