Дубоссарські підприємці задоволені реформою

У Дубоссарах відбулася зустріч представників Уряду республіки з підприємцями міста та району. Головна її мета – почути від безпосередніх учасників бізнесу, як реалізуються нові спеціальні податкові режими на практиці.

Заступник міністра фінансів ПМР – директор Державної податкової служби Максим Баденко розповів дубоссарцям про перші підсумки реформи, пов’язаної з переходом на спеціальні податкові режими, а також відповів на всі запитання представників підприємницького співтовариства міста та району.

Нагадаємо, що нововведення в податковому законодавстві ПМР набули чинності з 1 квітня цього року. Відтоді в державі застосовуються три спеціальні податкові режими: для самозайнятих осіб, патентовласників, юридичних та індивідуальних підприємців, які займаються бізнесом за спрощеною системою оподаткування. Патентну систему оплати податків обрали 95 % придністровців, які займаються приватним підприємництвом, 1 % мешканців республіки офіційно зареєструвались як самозайняті особи і 4 % віддали перевагу спрощеній системі ведення бізнесу. За словами фахівців, з упровадженням у республіці нової системи оподаткування спостерігається зростання податкових надходжень до бюджету. З квітня по вересень поточного року вони зросли на 22 млн рублів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Збільшилися й надходження до пенсійного фонду держави – на 5,6 млн рублів у порівнянні з 2018 роком.

«Взагалі можна відзначити позитивну тенденцію. Діяльність індивідуальних підприємців вибудовується згідно з вимогами закону. Спостерігається отримання значних надходжень до бюджету і позитивні відгуки індивідуальних підприємців про те, що бюрократичні бар’єри, які були раніше, поступово зникають. Проте, ще залишаються певні питання і побажання, що потребують доопрацювання», – розповів директор Державної податкової служби ПМР Максим Баденко.

Керівник відомства також зазначив, що подібні зустрічі дуже важливі для Міністерства фінансів і Уряду. Вони дають можливість реально оцінювати, наскільки правильно вибудована система, як здійснюється реформа, як її сприймають індивідуальні підприємці. Представники Дубоссарської бізнес-спільноти, які взяли участь у зустрічі з керівництвом податкової служби держави, зазначили, що нова система оподаткування є досить удалою.

Андрій Роман – приватний підприємець з 11-річним стажем – надає широкий спектр послуг з виготовлення і реалізації канцелярських та сувенірних товарів. Працює він за спрощеною системою оподаткування і вважає, що нові зміни сприяють стабільному, прозорому і спокійному виконанню своїх обов’язків.

«Це все зроблено на благо нас і нашої держави. Для індивідуальних підприємців усе змінилося на краще. На сьогодні створені сприятливі умови для нормальної праці. Вважаю, що такі зустрічі необхідні. Ми можемо дізнатися багато важливої інформації й відчувати себе впевненими у завтрашньому дні», – зазначив приватний підприємець Андрій Роман.

Надія   ПАЄРЄЛІ.