Уряд обіцяє і виконує

На черговому засіданні вищого органу виконавчої влади, 22 листопада, заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник запропонував до затвердження проект плану заходів (так званої «дорожньої карти»), спрямованих на покращення внутрішніх умов ведення підприємницької діяльності в ПМР.

Нагадаємо, що у 2017 році Уряд разом з бізнес-спільнотою розробив кілька дорожніх карт –
поетапних інструкцій для підприємців щодо створення бізнесу в тому чи іншому виді діяльності. Це сприятиме ознайомленню з усіма тонкощами організації бізнесу в торгівлі, виробництві, сільському господарстві, галузі послуг та правильному його веденню. Одна з таких карт покликана полегшити підприємницьку діяльність у республіці.

Початкова версія документа складалася зі 140 заходів, більшість яких виконана. До нової редакції увійшов 31 пункт, поміж яких – механізми вдосконалення екологічного законодавства, впровадження електронної звітності (податкової, фінансової та статистичної), спрощення адміністративних процедур. Новий варіант документа містить також пропозиції щодо розвитку ринку праці в Придністров’ї.

У розробці дорожньої карти взяли активну участь члени Торгово-промислової палати ПМР, Союзу промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я (СПАПП), бізнес-асоціації «Міст».

Доповідача доповнив віце-президент СПАПП Юрій Чебан, який подякував Уряду за те, що значна частина дорожньої карти імплементована, виконана. «Це дуже важливо, тому що ситуація в економіці стабілізувалася, але вимагає, дійсно, постійної уваги від підприємницької спільноти та Уряду», – зауважив він.

Члени Уряду проект плану заходів підтримали.

Про здоров’я

З ініціативою внести зміни та доповнення до Закону «Про основи охорони здоров’я громадян» виступив віце-прем’єр – міністр охорони здоров’я Олексій Цуркан. Він запропонував упровадити в правове поле Придністров’я нове поняття – «клінічні рекомендації» (КР). Іншими словами, це інструкція, що відповідає на питання
«Як лікувати хворобу?».

«Слід підкреслити, що за всіма видами захворювань існують клінічні рекомендації. Вони обчислюються тисячами, у великих країнах їх розробляють науково-дослідні інститути, а також медичні спільноти. У нас таких потужностей немає, тому ми пропонуємо адаптувати найбільш реальні й корисні міжнародні клінічні рекомендації в придністровську практику. Це, перш за все, РФ і ВООЗ», – сказав міністр і додав, що в республіці на сьогодні є близько 215 клінічних рекомендацій. У Росії, наприклад, їх понад 3 тисячі.

Голова Уряду Олександр Мартинов додав, що законодавче закріплення КР є важливим моментом, оскільки дозволяє більш чітко планувати кількість необхідного для медичних установ обладнання, лікарських препаратів, витратних матеріалів і, найголовніше, надавати ефективну медичну допомогу громадянам.

Олексій Цуркан повідомив, що клінічні рекомендації під основні види нозологій (тобто захворювань) планується сформувати протягом двох років.

Урядовці ухвалили законопроект одностайно та направили на затвердження до ВР ПМР.

Про підтримку дітей-сиріт та інвалідів

Міністр з соціального захисту і праці Олена Куліченко запропонувала низку ініціатив щодо підтримки окремих категорій громадян. Вона вважає, що необхідно підтримати дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків. Йдеться про тих, хто навчається в держуніверситеті. Нині вони отримують виплати до досягнення 25-річного віку. Але на практиці виникає ситуація, коли здобуття вищої освіти затягується через поважні причини (медичні показання, проходження служби в армії, догляд за дітьми, навчання на медичному факультеті). «Тому з метою підтримки ми пропонуємо поширити правовий статус з 25 до 27 років для таких студентів», – заявила керівник відомства Олена Куліченко.

Міністр також ініціювала матеріальне стимулювання педагогів (логопедів, учителів-дефектологів), які спеціалізуються на реабілітації дітей-інвалідів і пацієнтів з порушеннями мозкового кровообігу в поліклініках і лікарнях. «Ми пропонуємо надати право педагогічним працівникам, які здійснюють свою діяльність в установах охорони здоров’я, одержувати заробітну плату в підвищеному розмірі (230–250 РР МЗП). Таких співробітників небагато – 10,5 штатних посад у лікувальних організаціях нашої республіки», – зазначила глава відомства.

Ще одна ініціатива міністра стосується батьків, які залишають робоче місце заради догляду за хворою дитиною-інвалідом. На сьогодні таким матерям і батькам виплачується допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю в тому випадку, якщо вік їхніх дітей не перевищує 14 років.

«Матері, які доглядають за хворою дитиною-інвалідом до 18 років, порушували питання про те, що вони обмежені у своєму праві на одержання допомоги як застрахованій особі. Норма, яку ми висуваємо, дозволить збільшити вік хворих дітей-інвалідів до 18 років, і у матері буде право одержати листок про медичну відпустку, а також допомогу», – сказала Олена Куліченко.

Вона також запропонувала відновити виплату на оздоровлення інвалідам-чорнобильцям, яких у республіці проживає 132 особи.

Олександр Мартинов, коментуючи пропозиції, що надійшли від Міністерства з соціального захисту і праці, підкреслив, що всі вони виконуються на прохання представників різних громадських організацій, зустрічі з якими постійно відбуваються на майданчику Уряду.

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Уряду