Ефективна робота законодавців

Одним із головних питань порядку денного чергового засідання Верховної Ради, яке відбулося 27 листопада, стало остаточне ухвалення в другому читанні нововведень у Закон «Про зайнятість населення».

Прийняті поправки дають роботодавцям можливість скористатися більш зручним механізмом пошуку охочих працевлаштуватися. У банку вакансій розміщуватиметься вичерпна інформація про тих, хто шукає роботу, привабливі для них можливості, повні та правдиві дані про вакансії в кожному місті та районі республіки. Ринок попиту і пропозиції працевлаштування активізується, роботодавець зможе підібрати собі необхідного фахівця і навпаки, працівник – вибрати роботодавця, причому більш оперативно.

Запуск проекту, за яким, не виходячи з дому, в режимі онлайн можна буде одержати інформацію про вакансії по всій республіці, планується з наступного року. Можливо згодом він стане складовою порталу державних послуг. Нині ці рубрики доступні на сайті Єдиного державного фонду соціального страхування.

Депутати Верховної Ради одностайно проголосували за ухвалення поправок до Закону «Про забезпечення допомоги з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах громадянам, які підлягають державному соціальному страхуванню». Вони спрямовані на збільшення періоду, протягом якого громадянам під час догляду, наприклад, за онкохворою дитиною віком до 18 років виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності.

Чинні норми законодавства поки що не враховують випадки важких захворювань дітей зі злоякісними новоутвореннями, які потребують тривалого лікування дитини в амбулаторних умовах, а також спільного перебування батьків і дитини в лікувальному закладі в умовах стаціонару. Ситуацію вирішили виправити у такий спосіб: матеріальна підтримка за листками непрацездатності виплачуватимуться за весь період амбулаторного лікування або спільного перебування з дитиною в стаціонарі. Його тривалість може досягати восьми місяців.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, кількість зареєстрованих у 2018 році дітей зі злоякісними новоутвореннями становила 308 осіб, з яких 287 – діти до 14 років. Збільшення кількості оплачуваних днів по непрацездатності застрахованим громадянам, вимагатиме додаткових матеріальних витрат. За попередніми даними, їх сума сягатиме понад 600 тис. рублів. Тож необхідно передбачити й закласти її в проекті бюджету Єдиного державного фонду соціального страхування на наступний 2020 рік.

Серед ухвалених парламентаріями у першому читанні був ще один закон зі змінами соціального характеру. Від плати за технічне обслуговування і ремонт ліфтів звільнені інваліди I групи загального захворювання, трудового каліцтва, професійного захворювання, захворювання, одержаного в період військової служби, інваліди з дитинства I групи, а також діти до трьох років.

У першому читанні парламентарії ухвалили доповнення до Закону «Про ліцензування окремих видів діяльності». Автором законодавчої ініціативи є Уряд республіки. Документом пропонується, щоб організації, які надають посередницькі послуги з працевлаштування громадян ПМР за межами республіки, мали ліцензії. У ході пленарного засідання були наведені приклади, коли послуги таких кадрових агентств на ділі оберталася обманом, порушенням законних прав та інтересів наших громадян. На думку авторів ініціативи, достовірність і правдивість інформації про можливий заробіток в інших державах, розміщеної в мережі Інтернет та друкованих виданнях, сьогодні нічим абсолютно не гарантована.

«На кожному прийомі з особистих питань, відвідувачі нарікають, що їм не врахували трудовий стаж під час призначення пенсії. Але з’ясовується, що в цей час вони працювали в інших країнах, причому нелегально. Держава на сьогодні не має можливості перевірити діяльність такого роду посередників у працевлаштуванні. З ухваленням законопроекту ми зможемо захистити громадян у випадках невдалого працевлаштування за кордоном», – вважає перший заступник міністра з соціального захисту й праці Олег Федотов.

У першому читанні була ухвалена законодавча ініціатива «Про ліцензування окремих видів діяльності». Авторами документа є депутати Олег Леонтьєв, Сергій Писаренко, Олег Баєв, Ігор Ярич. Мета цього проекту закону: надання підтримки дрібним організаціям будівельної галузі. Нині вони, маючи ліцензію на один підвид діяльності, зобов’язані утримувати великий штат фахівців, при тому, що деякі з них залучаються до виконання будівельних робіт лише на певному етапі, або в окремих поодиноких випадках.

«У зв’язку з тим, що на сьогодні в республіці відчувається значний дефіцит кадрів, не кожна будівельна компанія спроможна набрати 15 фахівців з вищою освітою. До того ж, не в кожній фірмі є необхідність утримувати інженера-проектувальника. Ініціатива свідчить про те, що таких фахівців можна буде наймати за цивільно-правовим договором», – пояснив Олег Леонтьєв.

Микола   ЮРКЕВИЧ.
Фото ІА Новости Приднестровья