Інспекція районів Придністров’я триває

Глава держави Вадим Красносельський відвідав низку соціально значущих об’єктів Дубоссар та поспілкувався з керівництвом району.

Новий парк «Автостанція»

Глава районної адміністрації привітав Президента на території нового парку з незвичною назвою «Автостанція». Такий задум пояснюється місцем його розташування. Район міської автобусної станції віддалений від центру, але густо населений. Майданчиків для дітей тут не було, зате був пустир, на якому колись планувалося облаштувати платну автостоянку. Керівництво міста внесло корективи в ці комерційні плани. Територію віддали для спорудження дитячого містечка. Уже готовий ігровий сектор, оформлений у вигляді автобуса, встановлені вуличні тренажери (перші в місті) й тенісний стіл, який виготовив місцевий умілець і адаптував його для перебування просто неба. «Як поведуть себе використані матеріали, покаже зима», – зазначив дубоссарський виробник у бесіді з Президентом.

Вадим Красносельський поспілкувався і з дітьми, які, попри негоду, захоплено грали в настільний теніс на свіжому повітрі. Запитував він міського главу й про подальші плани з благоустрою зони дозвілля. За словами Руслана Чабана, вже незабаром тут з’явиться майданчик для гри в міні-футбол, волейбол і баскетбол. Узимку планують залляти каток. Розпочато будівництво фонтану. Сплановано озеленення, здебільшого – хвойними насадженнями. Доріжки прокладали тротуарною плиткою там, де вже звикли ходити городяни. «Думку місцевих жителів беруть до уваги й під час реалізації практично всіх соціально значущих проектів», – зауважив Руслан Чабан.

Президент вважає таку практику правильною. Він дав главі району низку рекомендацій щодо подальшого упорядкування парку й усього Дубоссарського району й наголосив, що держава надає посильну допомогу, але відповідальність за комфорт і затишок у населених пунктах лежить на місцевому керівництві.

 Парк «Енергетиків»

Цей парк теж відвідала делегація, очолювана Президентом, а глава району розповів про його упорядкування і зазначив, що всі роботи були виконані впродовж цього року. На території встановили лавки, урни, ліхтарі, тенісний стіл, а найяскравішим об’єктом цього місця відпочинку є ігровий куточок у вигляді корабля. Відкриття сімейного кафе – також передбачено у численних планах керівництва. Природно, що реалізація їх буде поетапною. Вадим Красносельський доручив заступнику міністра економічного розвитку Івану Унту вивчити питання про можливість виділення в наступному році з держбюджету 1 млн рублів на подальший благоустрій парку «Енергетиків».

 Візит до школи

Цього року була відремонтована Дубоссарська загальноосвітня школа № 4. Причому, коштом Фонду капітальних вкладень. Президент оглянув цей об’єкт і поспілкувався з його колективом, в якому працюють 46 педагогів, а знання тут здобувають понад 500 осіб. З усього було видно, що, завдяки державній програмі, умови перебування в школі для учнів та вчителів значно покращилися. Вадиму Красносельському розповіли про виконані ремонтні роботи й показали нові віконні блоки в актовій залі, в їдальні, майстернях та інших приміщеннях. Шкільний двір і доріжки теж виглядають гідно: їх повністю замостили тротуарною плиткою. Президентові повідомили, що дбайливе витрачання коштів сприяло придбанню нового обладнання для харчоблоку, хоча Вадим Красносельський вказав на необхідність заміни системи вентиляції в ньому.

У школі настільного тенісу

Дорога до цієї школи теж набула належного вигляду завдяки програмі капітальних вкладень. Про це розповів Президенту глава міста.

Дубоссарська СДЮШОР була створена майже 36 років тому. Це установа республіканського значення, і весь час її очолює Валерій Гросул. Він розповів Вадиму Красносельському, що на сьогодні до спортивного виховання залучено майже 500 дітей, з якими працюють 16 тренерів-вихователів (майже всі вони – колишні вихованці школи). Оснащення спортивного об’єкта відповідає всім міжнародними нормами і вимогам. Президенту продемонстрували зал з кондиціонерами й установленими там півтора десятками тенісних столів, з тренажерами та робототехнікою. Одночасно в залі можуть тренуватися близько 40 осіб. При школі функціонує реабілітаційний центр, до складу якого входять критий плавальний басейн, масажний кабінет, душові, сауна. Цього року була встановлена чаша басейну. Вадиму Миколайовичу повідомили, що цей проект реалізували власними силами. Тепер заняття на воді проводяться для кожної окремої групи не рідше одного разу на тиждень. Для розміщення учасників міжнародних спортивних зборів та змагань передбачений готель на 25 місць.

Планів багато не тільки спортивних, але і пов’язаних з упорядкуванням школи: заміною віконних блоків і ремонтом покрівлі. Враховуючи соціальну значущість цього об’єкта, Глава держави вважає доцільним включити його в Програму фонду капітальних вкладень на 2020 рік.

 Центр для особливих дітей

МУ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей з ОПЖ» у Дубоссарському районі функціонує вже 13 років. Він призначений для денного перебування дітей і молодих людей віком від трьох до 23 років. Нині його відвідують 33 особи з діагностованими органічними ураженнями мозку, аутизмом, епілепсією, генетичними відхиленнями, затримкою психічного розвитку, порушенням опорно-рухового апарату.

Послугами реабілітаційного центру користуються мешканці не лише Дубоссарського, а й Григоріопольського району. Фахівці практикують тут застосування освітньо-виховних, психологічних та медичних заходів. Головна їхня мета: максимальна соціалізація вихованців. Їх не тільки навчають, але і сприяють їхньому творчому розвитку і самовираженню. На майданчику закладу діє театральна студія і кінологічна секція. Установа поки що розміщується в невеликому двоповерховому будинку, але з 2018 року триває зведення нового просторого корпусу.

За два роки з Фонду капітальних вкладень на реалізацію цього масштабного соціально значущого проекту було витрачено майже 12 млн рублів. На будівельному майданчику в розмові з представниками підрядних організацій Вадим Красносельський націлив їх на оперативне та якісне виконання робіт, поспілкувався він також з педагогами й вихованцями Центру.

Зустріч з місцевою адміністрацією

Досить важливою складовою поїздок Президента містами та районами республіки є спілкування з керівництвом і співробітниками держадміністрацій, депутатами, представниками підприємств та організацій. Нинішній його візит у Дубоссари збігся з 25-річчям від дня утворення держадміністрації Дубоссарського району та міста Дубоссари. Її керівник Руслан Чабан обіймає цю посаду з кінця 2016 року. Звертаючись до учасників зустрічі, Вадим Красносельський підкреслив значущість держадміністрації та роль кожного її співробітника. Президент вручив кращим працівникам медалі та грамоти Президента ПМР.

 У форматі діалогу

Главу держави запитували про політичну ситуацію в республіці й навколо неї, про взаємини з сусідніми країнами, про перебіг переговорного процесу. Йшлося також про кадровий голод, наприклад, у медичній галузі Дубоссар. ЦРЛ відчуває серйозний дефіцит фахівців різної спрямованості. Попри наявність у республіці освітніх закладів, які готують медичних працівників, у районі бракує лікарів вузького профілю. Катастрофічно не вистачає і медпрацівників загальної практики, особливо в сільській місцевості. З’ясувалося, що в Дубоссарській районній лікарні відсутній апарат УЗД з кардіодатчиком.

Цікавилися дубоссарці й станом справ в охороні здоров’я республіки. Серед локальних проблем на зустрічі була позначена ситуація з амбулаторією в селі Дойбани, жителі якого задоволені роботою лікаря і наявністю в установі процедурного кабінету. Простора двоповерхова будівля амбулаторії відповідає запитам місцевого населення, але приміщення в ній не опалюються. Значить, необхідна котельня, на будівництво якої знадобиться понад 370 тисяч рублів. Вадим Красносельський пообіцяв, що об’єкт буде включений до програми капітальних вкладень 2020 року.

Жителі Дойбан звернули увагу Президента й на дорогу, що веде до села. Лише частина її упорядкована, завдяки заводу «КВІНТ». Вадим Красносельський обіцяв розглянути це питання і пошукати його вирішення: що можна зробити та які сили й кошти залучити.

Під час спілкування обговорювали проведення (наступного року коштом ФКВ) ремонту в дитячому садку «Колобок», що в селі Червоний Виноградар. Йшлося й про сподівання місцевих жителів на підтримку держави у справі благоустрою сільського парку «Перемога». Там уже висадили 200 берізок, планується спорудження та оснащення дитячого майданчика.

Беручи до уваги наближення ювілею Великої Перемоги, керівництво села звернулося до Президента з проханням посприяти в тематичному оформленні об’єкта. Президент запитував, яким хочуть бачити парк у селі Дзержинському місцеві жителі та адміністрація. Він поцікавився, чи розроблений проект, чи зроблені необхідні розрахунки. «Щоб вирішити, чим держава може допомогти, треба розуміти, про що йдеться. Тут важливим є ваше особисте бачення. Уявіть і оформіть свої ідеї, а ми постараємося допомогти вам втілити їх у життя», – зазначив Вадим Красносельський.

У залі засідань держадміністрації лунали слова подяки за налагоджене водопостачання сіл, і визначали поки ще проблемні місця.

Співрозмовники стурбовано говорили про заболочування русла річки Ягорлик. Президентові розповіли про багаторічне і поки що безрезультатне листування з цього приводу з Мінсільгоспом. Жителі навколишніх сіл занепокоєні не тільки долею річки, але і тим, що підвищення рівня ґрунтових вод стало причиною збільшення кількості шпаків, які влаштувалися на порослій очеретом території в сотню гектарів. Колонія пернатих стала серйозною проблемою для виноградарів. Кілька років тому було прийнято рішення про виділення коштів, необхідних для очищення русла Ягорлика, з Екологічного фонду, але воно залишилося лише на папері. Листи від небайдужих дубоссарців продовжують надходити до профільного міністерства. Нині, користуючись нагодою, звернулися за сприянням до Глави держави.

Під час зустрічі з активом району Президент дав низку доручень, серед яких було й упорядкування зупинки пасажирського транспорту в районі міського ринку. Кілька років тому тут була встановлена каса, в якій реалізуються квитки на приміські та міжміські маршрути. Але на зупинці в наявності всього одна лавка для відпочинку. Глава держави доручив якнайшвидше облаштувати місце очікування транспорту належним чином.

Дискутували в ході зустрічі про сільське господарство, перероблення сміття, вивезення твердих побутових відходів, геодезію, будівництво доступного житла, відсутність у районі критого спорткомплексу, працевлаштування. Вадим Красносельський акцентував увагу присутніх на тому, що за два з половиною роки в реальному секторі економіки створено 13 500 робочих місць. За цей час не було закрите жодне виробництво, навпаки, створено нові підприємства, освоюються нові напрямки діяльності, надається підтримка сільському господарству, малому і середньому бізнесу. Паралельно вирішується завдання щодо забезпечення економіки трудовими ресурсами. «Ми змінюємо філософію вибору професії, приділяємо підвищену увагу підготовці кадрів робітничих спеціальностей.

Створюючи робочі місця й доступне житло, упорядковуючи інфраструктуру, ми прагнемо утримати придністровців на батьківщині й повернути додому тих, хто був змушений покинути республіку. Буваючи в різних населених пунктах Придністров’я, я все частіше спілкуюся з тими, хто зробив вибір на користь нашої держави, хто повернувся з-за кордону до своїх сімей. У цьому заслуга кожного, хто перебуває в цьому залі. Тільки від нас залежить, яким буде наш край. Внутрішня складова – наших рук справа. Усе і відразу подужати, звичайно, не вийде. Але, працюючи, через деякий час ми доб’ємося результату», – підкреслив Вадим Красносельський. Президент висловив подяку учасникам зустрічі за працю та за цікаву й інформаційно насичену дискусію.

Огляд за матеріалами cайту Президента підготувала Любов   ФЕТІСОВА.
Фото прес-служби Президента