Рибниці – 391!

Щороку 21 листопада, у свято небесного заступника міста Архістратига Михаїла, Рибниця відзначає свій день народження. Цього року рибничани відзначили 391-у річницю заснування міста.

Святкові заходи розпочалися з покладання квітів до пам’ятного знака командиру 41-ї стрілецької гвардійської дивізії, кавалеру Ордена Червоного Прапора генерал-майору Костянтину Миколайовичу Цвєткову. Навесні 1944 року дивізія під його командуванням брала участь у звільненні Рибниці від німецько-фашистських загарбників. Квіти поклали глава міста, представники держадміністрації, голова Ради народних депутатів, депутати Верховної Ради, ветерани війни та праці, керівники та представники муніципальних установ і підприємств, учні освітніх організацій міста.

На Меморіальному комплексі рибничани віддали шану полеглим, тим, хто став на захист Придністров’я в 1992 році й загинув на безжальній і суворій війні. До пам’ятника поклали вінки й живі квіти та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Після покладання квітів у Михайло-Архангельському соборі відбулася святкова літургія. Цього року в урочистому богослужінні взяв участь митрополит Віденський і австрійський Іоанн. На завершення церковного святкування навколо храму відбувся хресний хід.

Продовженням офіційної частини урочистостей було підняття прапорів на центральній площі міста, де з самого ранку вже розгорнулися ярмаркові подвір’я. Прапор ПМР підняли член Об’єднаної Ради трудових колективів Степан Козьма і володар спеціальної державної стипендії Президента ПМР у сфері додаткової освіти Ангеліна Землянських. Право підняти прапор міста надали члену громадської організації «Жінки за права і свободи» Надії Григор’євій та призеру чемпіонату Придністров’я з плавання, переможцю міжнародних змагань Василю Храновському.

Відточеними та злагодженими діями порадували рибничан своїм шоу військовослужбовці Роти почесної варти. Вони виступили в супроводі військового оркестру і справили дивовижне враження на глядачів. На козацькому подвір’ї, організованому представниками Рибницького козацтва, також були продемонстровані показові виступи. А на центральній площі міста свою продукцію представили понад 35 підприємств-виробників.

Ще одна цікава подія ознаменувала собою це величне свято. У день 391-ї річниці заснування міста у фасадну стіну будівлі держадміністрації була закладена капсула з посланням до майбутніх поколінь. В урочистій обстановці під посланням поставили свої підписи глава держадміністрації Віктор Тягай і голова Ради народних депутатів Вадим Лозовський. «Нас з вами об’єднує багато. Ми – однодумці в прагненні зробити світ красивішим, багатшим, щасливішим. Як естафету передаємо вам свою віру в краще майбутнє, свої надії та прагнення. Живіть цілеспрямовано і дружно!», – йдеться, зокрема, в тексті звернення. Послання разом з флешкою, на якій розміщено електронний текст і фотографії міста, поклали в капсулу. Голова Молодіжної ради Андрій Колонтай і президентський стипендіат, переможець республіканського конкурсу «Юний художник» Катерина Ілляшенко заклали капсулу в спеціально підготовлену нішу. У стінах адміністрації послання пролежить чверть століття. Капсулу відкриють у 2044 році.

У фойє Палацу культури експонувалася виставка робіт учнів та викладачів МУ ДО «Рибницька дитяча художня школа» під назвою «Творчість юних – улюбленому місту». Тут же відвідувачі могли оглянути стенди міських спортивних шкіл, клубів і секцій та ознайомитися з досягненнями їхніх представників.

Опівдні в Палаці культури відкрилися урочисті збори та святковий концерт «Моє місто – мій дім, моя доля», на початку яких Віктор Тягай зачитав вітальний адрес Президента ПМР Вадима Красносельського. У своєму привітанні Глава держави зазначив, що рибничани всім серцем люблять свою малу батьківщину, продовжують традиції багатонаціонального народу. Рибниця сьогодні – не тільки сучасний промисловий центр, а й осередок культурного життя району. Тут постійно відбуваються позитивні зміни: поліпшується і стає доступнішим міське середовище, модернізуються об’єкти інфраструктури, вулиці та сквери тішать око доглянутою зеленню і квітами. Вадим Красносельський побажав Рибниці процвітання, а її жителям – здоров’я, добробуту і щастя.

Очільник міста від імені держадміністрації та від себе особисто також привітав рибничан із храмовим святом. Особливу вдячність він висловив старшому поколінню жителів, багатий життєвий досвід і мудрість яких допомагають сьогодні молодим. «Від усього серця бажаю, щоб покровитель Рибниці Архангел Михаїл захищав наше місто і всіх нас від будь-яких негараздів. Нехай завжди над нами буде мирне небо, в кожному домі, в кожній родині панує спокій, злагода та благополуччя», – сказав Віктор Тягай.

Мирного неба і Божої благодаті побажав городянам настоятель Михайло-Архангельського собору отець Віктор.

Голова Ради народних депутатів Рибницького району та міста Рибниці Вадим Лозовський підкреслив особливості характеру жителів північної столиці: «Рибничанам усе до снаги. Їм можна давати складні завдання, вони все зроблять, тому що мають загартований північний цементно-металевий характер з гірським відтінком».

За сумлінну працю, високий професіоналізм і з нагоди 391-ї річниці з дня заснування міста Рибниці Орденом Пошани нагороджений член Союзу захисників ПМР Олександр Демецький. Орденом «Трудова слава» відзначені директор МУП «Рибницяліфт» Сергій Замлинський, головний енергетик МУП «ЖЕУК м. Рибниці» Володимир Присяжнюк, кореспондент редакції газети «Придністров’я», член ОРТК Діна Руда. Почесне звання «Заслужений працівник Придністровської Молдавської Республіки» присвоєно головному лікарю, лікарю-хірургу Рибницької лікарні Володимиру Іващенку.

Звання «Почесний громадянин міста Рибниці та Рибницького району» удостоєна Галина Яковюк. Глава міста і голова депутатського корпусу привітали Галину Василівну з заслуженою нагородою, вручили квіти, посвідчення і значок. Вони також привітали футболістів команди «Іскра» з перемогою на чемпіонаті Придністров’я і вручили їм нову спортивну форму. Керівника команди Олександра Кириченка відзначили Грамотою Президента ПМР, тренера «Іскри» Анатолія Чоботаря – Листом подяки.

Привітання лунали від Уряду, від депутатів Верховної Ради ПМР, від міністерств і відомств республіки, від гендиректора Молдавського металургійного заводу Сергія Корнєва. Святкові заходи супроводжувалися музичними виступами.

Попри негоду, ввечері на святковий концерт «Моє миле місто дружбою багате» зібралося чимало рибничан та гостей. З 391-м днем народження місто і його жителів привітали артисти міського Палацу культури, лауреати республіканських вокальних конкурсів Ірина Грицишина, Роман Гольчинський, група «Sunlight» і «Шанс». Радісний настрій та святкову атмосферу на площі підтримувала група «Міленіум» із Молдови. Храмове свято і відзначення 391-ї річниці з дня заснування міста завершилося яскравим салютом, який осяяв небо веселковими барвами.

Дмитро   АКІНІН.