Візит Глави держави в Рибницький район

Першого листопада 2019 року Президент ПМР відвідав об’єкти соціальної інфраструктури Рибниці, поспілкувався з депутатами, керівниками підрозділів держадміністрації та місцевих підприємств, установ, організацій.

Набережна Дністра

Вадима Красносельського і членів делегації зустрів і супроводжував глава Рибницької держадміністрації Віктор Тягай. Інспекційний об’їзд розпочався з огляду набережної Дністра. Президент уже побував тут у минулий свій приїзд до Рибниці. Тоді обговорювалося питання упорядкування зони відпочинку біля річки (вул. Вальченка). На виконання робіт з міського бюджету було виділено 593 тисячі рублів, ще 200 тисяч – за програмою виконання наказів виборців. За словами Віктора Тягая, планується облаштування пішохідних доріжок і двох багатоступеневих входів, установка альтанок, 12 лавок для відпочинку, 15 ліхтарів тощо. Вадим Красносельський назвав ідеальним розташування зони відпочинку саме в цьому місці. Він звернув увагу на відсутність системи поливу, без якої важко утримувати зелену зону. Під час спілкування з’ясувалося, що на сьогодні відсутній проект майбутнього парку. «Поки немає спільного розуміння концепції, детальної її візуалізації з чітким поетапним розкладом майбутніх робіт, – обговорювати нічого. Поки що я бачу тільки пустир і точкові спроби щось десь прикрасити. Простоюють величезні площі. Утім, жоден метр землі не повинен залишатися покинутим і недоглянутим», – націлив Вадим Красносельський господарів міста. Він доручив негайно підготувати покроковий план робіт і представити його на розгляд Президенту не пізніше 20 листопада. На думку Глави держави, розташування парку безпосередньо біля річки дає можливість розмістити тут грот, компактне штучне водоймище, прикрашене декоративним містком. Усе це поки що ідеї, які треба проаналізувати, оцінити, обговорити, щоб мати можливість включити їх у загальний план упорядкування набережної та будівництва парку. Нинішній стан справ Вадим Миколайович оцінив як незадовільний.

Центральний парк міста

Глава держави приділив увагу центральному парку міста й розташованому на його території фонтану, побудованому в 1977 році. Він давно потребує реставрації та капітального ремонту. Цього року місцеве керівництво і депутати за допомогою додаткових джерел фінансування розраховують завершити великий обсяг робіт. Йдеться про спорудження підземної насосної станції, прокладання трубопроводу, забезпечення підсвічування, зміцнення і герметизації чаші та її облицювання, зведення містків і монтаж декоративних конструкцій, а також упорядкування території. Вадим Красносельський оглянув об’єкт і звернув увагу на необхідність облаштування місця для виступів артистів та комфортного розміщення глядачів. «Фонтанний комплекс стане центром тяжіння місцевого населення та гостей міста. Проводьте тут культурно-масові заходи. Долучайте людей до мистецтва, об’єднуйте їх навколо прекрасного», – закликав Президент. Він запропонував довести до ладу паркові доріжки, а також дав низку рекомендацій та доручень щодо озеленення території й розбивки клумб. Як і набережна Дністра, центральний парк потребує продуманої системи зрошування. Вадим Красносельський повідомив, що планує взяти участь у відкритті оновленого фонтанного комплексу в травні 2020 року.

 На міському стадіоні

Президент побував на Рибницькому міському стадіоні, який входить до складу спорткомплексу «Ювілейний». До експлуатації його здали в далекому 1975 році. За проектом він розрахований на 5 тисяч глядацьких місць і розташований на площі 26 640 м², з яких 8 000 м² займає футбольне поле (67 м на 120 м) з трав’яним покриттям. Вадим Красносельський навіть випробував його на якість: послав кілька м’ячів у футбольні ворота. Президент поспілкувався з чемпіонами Придністров’я – членами місцевої футбольної команди «Іскра». Він з’ясував у спортсменів, що лист про те, що стадіон потребує ремонту, направили на адресу Адміністрації Президента ПМР рибницькі вболівальники. Глава держави говорив зі спортсменами про значущість розвитку спорту в цілому і футболу, як найбільш масового і доступного його виду, зокрема. Він зазначив, що держава докладає максимум зусиль для поліпшення спортивної інфраструктури, а стадіон у Рибниці має бути доведений до ладу до Дня Республіки.

На сьогодні ж першочергове завдання – накрити центральну трибуну й оновити сидіння для глядачів. По всьому периметру стадіону планується замінити огорожу. Слід приділити увагу біговим доріжкам, а старі аварійні дерева належить викорчувати або почистити. Їхнє місце займуть молоді саджанці.

«Не чекайте, що хтось прийде і щось для вас зробить. Рибниця – ваш дім, вам його й упорядковувати. Держава допоможе, але ініціатива повинна виходити знизу, від самих жителів міста. Приклад уболівальників, які просили про ремонт стадіону для тренувань своєї команди-чемпіона, досить показовий у цьому контексті», – зазначив Президент. Він назвав Фонд капітальних вкладень найважливішою інфраструктурною держпрограмою. Перелік об’єктів, які до неї входять, формується з запитів адміністрацій, міністерств і відомств. «Не мовчіть, і вас почують. Але не варто сподіватися тільки на державу. Шукайте джерела, можливості, варіанти розв’язання виниклих проблем», – закликав рибничан Вадим Красносельський.

 Приклад реалізації програми капвкладень

 Рибницька середня загальноосвітня школа-інтернат була відкрита 1961 року, вона складається з кількох корпусів. Навчання в ній ведеться російською мовою. Викладають у школі 44 педагоги. У 14 класах навчаються 144 учні. Практикується не тільки денна, але і вечірня (очна і заочна) форми навчання, а також екстернат. Вадим Красносельський відвідував цей навчальний заклад у березні минулого року. Тоді було прийнято рішення про включення школи-інтернату в програму капітальних вкладень 2019 року з виділенням 3,2 млн рублів на ремонт будівель та приміщень. Першого листопада Президент оглянув оновлені приміщення спального корпусу і харчоблоку, в яких замінили вікна і двері, сантехніку і систему освітлення, виконали весь обсяг необхідних оздоблювальних робіт усередині приміщень. До початку навчального року повністю була готова шкільна кухня. Спальні кімнати та ігрова – мебльовані й готові прийняти вихованців. Вадим Миколайович відзначив оперативність і якість виконання робіт на цьому об’єкті.

Діалог у розширеному форматі

Спілкування з депутатами Верховної та міськрайради, з керівництвом структурних підрозділів держадміністрації та представниками унітарних підприємств району відбулося в розширеному форматі за ініціативою Президента, який практикує ведення таких діалогів з тим, щоб мати перевірену інформацію про стан справ на місцях, знати, що хвилює керівництво і жителів міст і районів республіки. «Ви бачите ситуацію зсередини, володієте нею повною мірою, знаєте про всі аспекти життєдіяльності району. Мені важливо почути від вас про ті проблеми, що вас хвилюють, дізнатися, які шляхи ви пропонуєте для їх розв’язання і яким бачите розвиток Рибниці та Рибницького району в цілому», – зазначив Вадим Красносельський, запрошуючи співрозмовників до дискусії.

У ході зустрічі йшлося про зовнішню політику, напрями, динаміку і результати взаємодії з Молдовою, Україною, Росією, про хід переговорного процесу, його продуктивність та перспективи активізації. Президента запитували про тематику робочих розмов з представниками Уряду РФ, а також про подробиці недавньої зустрічі з керівництвом РМ. Особливу увагу приділили банківській проблемі.

«Позиція молдавської сторони в цьому питанні виявилася досить «сирою». За її даними, в Молдові зареєстровано понад 420 наших підприємств, які мають рахунки в молдавських банках. За нашими даними, таких підприємств 25. Ми готові представити їх список. Чому така різниця? По суті, наше підприємство не може бути зареєстроване в Молдові без того, щоб ми про це не знали. Виходить, що якісь молдавські підприємства називають себе придністровськими, уникають сплати податків за сірою схемою. До нас вони ніяк не причетні: просто ловлять рибу в каламутній воді, користуючись нашими непростими відносинами…Тема банківських рахунків перебуває на порядку денному переговорів. Буквально вчора Ігор Додон провів розширену нараду на цю тему», – повідомив Глава держави й наголосив, що це питання залишається одним із найбільш дискусійних на порядку денному переговорів. Його обговорення триває не тільки з молдавською стороною, але й з іншими учасниками формату «5+2».

Порушували учасники зустрічі й «газове питання», говорили про інвестиції та російське громадянство для придністровців, обговорили значущість збереження шкіл у сільській місцевості. Не оминули увагою тему створення нових робочих місць. Обмінялися думками з приводу впровадження та розвитку системи дуальної освіти, покликаної залучити молодь у реальний сектор економіки. Кілька запитань із залу стосувалися сільського господарства. Вадим Красносельський відводить АПК важливу роль у розвитку економіки країни та вважає, що придністровські аграрії здатні повністю забезпечити республіку продовольством сільськогосподарського напрямку. «На сьогодні аграрний потенціал використовується далеко не на повну силу: овочівництво і м’ясо-молочне виробництво повинні набирати обертів», – так вважає Президент. Підприємцям, які працюють у цих підгалузях, держава надає додаткові преференції. Серед засобів підтримки сільгоспвиробників Глава держави назвав застосування єдиного сільськогосподарського податку, пільгове кредитування, зниження ціни на воду для поливу, субсидування виробництва молока.

Йшлося й про меліорацію та екологію

Президента запитували, чи є зміни на краще в домовленостях з Москвою про реалізацію програми розвитку меліоративного комплексу Придністров’я. Вадим Красносельський повідомив, що підготовчий етап завершений, програма розроблена і перебуває в профільному міністерстві Російської Федерації. Він повідомив, що особисто підтримує контакт із міністром сільського господарства РФ Юрієм Патрушевим і планує зустрітися з ним під час найближчої поїздки в Москву для обговорення поточних питань придністровсько-російської взаємодії.

Рибничан, які проживають у промисловому секторі, хвилює питання екології. Багато дискусій нині пов’язано з діяльністю Рибницького цементного комбінату (РЦК). Депутати констатували збільшення кількості скарг з боку місцевого населення. Вадим Красносельський зазначив, що, ґрунтуючись на цих зверненнях, які надходять і на його адресу, він порушив питання екологічної безпеки перед керівництвом РЦК. Враховуючи, що напругу не знято, Глава держави прийняв рішення про проведення комплексної перевірки за участю екологічних служб та Прокуратури ПМР. «Про закриття підприємства, важливого для економіки району та республіки в цілому, у жодному разі не йдеться. Воно прибуткове, кількість робочих місць на ньому зростає, і це добре. Ми надаємо цьому підприємству держпідтримку, але при цьому зобов’язані контролювати дотримання екологічних норм, пов’язаних із забрудненням навколишнього середовища. Йдеться про здоров’я і безпеку наших громадян», – пояснив Президент і доручив провести перевірку найближчим часом.

Настав час капітального ремонту в масштабах країни

Обговорили учасники зустрічі й інфраструктурні зміни. Вони одностайно погодилися, що настав час капітального ремонту в масштабах усієї країни. Президент поділився враженнями від відвідання рибницьких об’єктів, ремонт яких здійснюється місцевими та державними коштами, зокрема за програмою капітальних вкладень. Йшлося про необхідність приділяти більше уваги озелененню населених пунктів та створенню рекреаційних зон. «Багато доводиться чути про те, що нині не час будувати парки, фонтани, дитячі містечка, не час міняти асфальт на добротне сучасне покриття. Я переконаний, що ми повинні були це робити ще позавчора. Але тільки з 2017 року прийшло розуміння, що Придністров’я потребує справжнього капітального ремонту, що у нас в незадовільному стані комунальні мережі, що в такому ж стані школи й дитячі садки, лікувальні заклади, будинки культури тощо. Я щопонеділка проводжу наради з главами держадміністрацій. Мене постійно інформують про численні пориви, які доводиться в оперативному порядку ліквідовувати. Це все наростає і загрожує техногенною катастрофою – в зимовий період цілий район може залишитися без тепла, школа – без води, лікарня – без світла. Придністров’я – це великий будинок, а ми – велика сім’я. Не треба розраховувати на те, що хтось за нас щось зробить. Ми самі повинні ремонтувати наш дім під назвою Придністров’я», – націлив Президент присутніх активістів на спільну роботу. Він нагадав, що на кошти Фонду капвкладень за два роки відремонтовано та побудовано 340 об’єктів: шкіл, дитячих садків, закладів культури, спорту, охорони здоров’я, інфраструктурних об’єктів, інженерних мереж, комунікацій, доріг, дитячих майданчиків і паркових зон.

Вадим Красносельський говорив про те, що в пріоритеті нинішнього і 2020 років – установи системи охорони здоров’я. У 2021-му, крім цього напрямку, програмою капвкладень охоплять і галузь культури. Сільські будинки культури потребують особливої уваги та вкладення коштів, оскільки значущість їх для збереження сіл та виховання молоді велика. «Придністров’я – значною мірою аграрний край. У нас третина населення проживає в сільській місцевості. Хто формує культуру й традиції нашого багатонаціонального народу? Село. І ми повинні дбати про його збереження так само, як і про збереження придністровської державності», – такими словами завершив Президент нашої республіки спілкування з активом Рибницького району, з тими, на кому лежить відповідальність за його благоустрій і розвиток.

Огляд за матеріалами прес-служби Президента підготувала Любов ФЕТІСОВА.