Важливість медичного форуму для пересічних громадян

Програма Першого медичного форуму, дійсно, досить різноманітна, вона містить 10 напрямків: концепцію розвитку охорони здоров’я, медичні гарантії держави, кадрову політику, медичне страхування, права медпрацівників, питання диспансеризації, онкологічної служби, неврології та доказової медицини, а також здорового способу життя. Уже визначено основний склад спікерів. Ними будуть керівники МОЗ, провідні фахівці галузі та представники громадських організацій Придністров’я. Дві сесії форуму очолить кандидат медичних наук Російської Федерації Павло Бранд.

Медичні працівники нашої держави, міжнародні експерти, громадські діячі, що володіють необхідними знаннями, та прості громадяни зможуть узяти участь у цьому зібранні. Громадському сектору буде надана одна сесія. Заявки приймалися від об’єднань, що здійснюють діяльність у галузі охорони здоров’я і соціального благополуччя. Цією можливістю скористалися республіканська громадська організація «Онкологи Придністров’я», інформаційний центр «Здорове майбутнє», «Альянс громадського здоров’я» і Товариство захисту прав пацієнтів «Глин». Робоча група проаналізувала їхні пропозиції й вибрала тему, що відповідає загальному концепту заходу: «Стан онкологічної служби в ПМР». Цю сесію очолить головний онколог Придністров’я Аліна Андрєєва. Одним з речників буде також запрошена Галина Федотова, яка представляє «Глин».

Нагадаємо, що учасники форуму матимуть можливість детально ознайомитися з державною Концепцією розвитку охорони здоров’я на найближчі сім років. Для чого приймалася ця програма, з якою метою? Придністровці повинні знати, що керівництво нашої республіки турбується про здоров’я своїх громадян. Має змінитися сама система надання медичної допомоги в поліклініках, активізується профілактична робота, планується всю інформацію (медичні картки, історії захворювання, запис до лікаря, рецепти на ліки) з паперових носіїв перевести на цифрові, а також значно підвищити заробітну плату медичним працівникам.

Пропаганда здорового способу життя стане державним пріоритетом. Посилюватимуться заходи боротьби з алкогольною та тютюновою залежністю, контролю за якістю продуктів харчування, з’являться нові спортивні об’єкти, впроваджуватимуться програми, що спонукатимуть нас ставитися до свого здоров’я уважно, відповідально й усвідомлено.

Кожен громадянин має зрозуміти, що легше запобігти хворобі, ніж вилікувати її. Тому диспансеризація та профілактика серед населення мають стати безперечними. З огляду на це, придністровцям доведеться підвищувати рівень обізнаності в галузі медицини, приділити увагу організації медичної просвіти населення.

На Першому медичному форумі в кінотеатрі «Тирасполь» кожен з учасників зможе одержати інформаційні матеріали й матиме нагоду пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію за допомогою експрес-тестів. У рамках форуму проводитимуться й інші мобільні медичні дослідження, кожен охочий зможе надіслати електронною поштою запитання і навіть перевірити стан здоров’я за конкретними показниками. Вхід на захід буде вільним.

Ірина   МАСЛОВА.