З робочим візитом до Республіки Молдова

Придністровська делегація на чолі з Президентом Вадимом Красносельським 29 жовтня 2019 року побувала з робочим візитом у Республіці Молдова.

У молдавському селі Голеркани розташована резиденція Президента Республіки Молдова. На цьому майданчику Вадим Красносельський та Ігор Додон зустрічаються вдруге. Нашого Президента супроводжували керівник Адміністрації Президента ПМР Сергій Білоус, заступник Голови Уряду ПМР – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, глава зовнішньополітичного відомства республіки Віталій Ігнатьєв, посол з особливих доручень, радник Президента ПМР Руслан Слободенюк і голова Придністровського республіканського банку Владислав Тидва. У Голерканах у президентській резиденції гостей зустрів Ігор Додон. Молдавську сторону під час зустрічі представляли: в. о. голови Адміністрації Президента РМ Микола Постурусу, радник з економічних питань Президента РМ Олена Горєлова, заступник прем’єр-міністра з питань реінтеграції Василь Шова, державний секретар Міністерства економіки та інфраструктури РМ Олександру Соник, заступник керівника Бюро з питань політики реінтеграції Алін Гвидіані й радник, віце-прем’єр-міністра з питань реінтеграції Микола Цвятков.

 Спілкування віч-на-віч

Робоча розмова двох президентів відбулася під час прогулянки по набережній Дністра.

 Офіційна зустріч за участю всіх членів делегацій. Привітання двох президентів

За круглим столом у залі засідань резиденції Президент РМ, вітаючи співрозмовників, зазначив, що радий продовженню діалогу, розпочатого два з половиною роки тому. Він нагадав, що це вже шоста зустріч з Вадимом Красносельським. На думку Ігоря Додона, за минулий період у ході переговорного процесу багато чого вдалося досягти. Залишилися й невирішені питання та з’являються нові. Він визначив намір молдавської сторони вжити заходів щодо їхнього розв’язання. Мета нинішньої зустрічі, за словами глави РМ, – детальне обговорення поточних питань переговорного порядку денного, опрацювання аспектів, пов’язаних з непідписанням протоколу в Братиславі й підготовка до майбутньої зустрічі учасників формату «5+2» в Баварії.

«Ми з Вадимом Миколайовичем детально проаналізували деякі з невирішених питань, які ми маємо намір розв’язати. Я впевнений, що в рамках цієї розширеної зустрічі ми зможемо більш детально обговорити поточний порядок денний», – зазначив Президент РМ Ігор Додон.

Вадим Красносельський звернув увагу на уповільнену активність стосовно до переговорного процесу. За його словами, це спостерігалося впродовж усього періоду, що минув після попередньої зустрічі в грудні 2018 року. Він нагадав, що помітно скоротилася не тільки кількість зустрічей у форматі «1+1» (29 – минулого року, три – в поточному), але і кількість засідань експертних (робочих) груп (у 2018-му – 85, у 2019-му – 20), діяльності яких Вадим Красносельський відводить важливу роль. «Усі питання повинні спочатку обговорюватися на засіданнях експертних груп. Необхідно надолужувати згаяний час, пришвидшити темпи роботи, рухатися вперед, шукати компроміси, досягати взаєморозуміння», – так прокоментував своє бачення Вадим Красносельський. Однією з можливих причин стагнації переговорів Президент ПМР назвав вплив політичних процесів, що відбуваються в Молдові. Він підтвердив готовність Придністровської сторони до конструктивного діалогу за всіма актуальними напрямками.

Учасники зустрічі виявилися готовими до дискусії з усіх актуальних питань. Кожна зі сторін підготувала перелік, який вважала за доцільне обговорити. Придністровське керівництво настійно виступає за першочергове розв’язання проблем гуманітарного і соціально-економічного характеру, що впливають на життя громадян. До порядку денного були включені теми, дискусії щодо яких тривають багато років, а також нові питання, які назріли у зв’язку зі складними реаліями часу. У ході діалогу співрозмовники з’ясували можливості розв’язання питань телекомунікацій, політично вмотивованих кримінальних справ, проблем у банківській сфері, використанні земельних угідь у Дубоссарському районі. Особливу увагу приділили вони напрямкам, у яких не дійшли єдиної думки в ході зустрічі в Братиславі в першій половині жовтня.

Підсумки двосторонньої зустрічі

Зустріч президентів ПМР і РМ завершилася. Вона тривала понад чотири години. Перша частина – тет-а-тет керівників – близько години, й упродовж трьох годин дискутували розширеним складом. По завершенні дискусії Вадим Красносельський та Ігор Додон підбили підсумки двосторонньої зустрічі.

Ігор Додон, Президент РМ:

«Сьогодні ми провели дуже хорошу зустріч з Вадимом Миколайовичем. Вона вже шоста за останні два з половиною роки. Хочу відзначити позитивну динаміку нашого діалогу. Ми обговорили дуже багато питань. Я їх спробую структурувати за напрямками.

Перше – це все, що стосується телекомунікацій. Відомо, що в позаминулому й минулому роках у Молдові були ухвалені закони, які дали можливість придністровському «Интерднестркому» одержати молдавську ліцензію. Сьогодні обговорено конкретні терміни розв‘язання цієї проблеми. Сподіваємося, що до початку наступного року ми це зробимо. Є політичне бажання на правому березі Дністра, в Кишиневі – на рівні й президентури, й уряду, і парламенту – рухатися в цьому напрямку.

Друге важливе питання – кримінальні справи. На першій нашій зустрічі з Вадимом Миколайовичем нас поінформували, що придністровська сторона прийняла рішення деякі кримінальні справи переглянути й закрити. Є просування і з нашого боку. Ми сьогодні обговорювали конкретні речі. Я дуже радий, що ми маємо позитивний результат.

Третє питання стосується вільного пересування наших громадян. Є пілотний проект, який ми обговорювали минулого року. Хочу зазначити, що спостерігається позитивна динаміка щодо його реалізації. Йдеться про будівництво нової тролейбусної лінії «Бендери – Варниця – Сєверний» довжиною 10 км. За рішенням наших придністровських партнерів жителі Придністров’я і Молдови, які користуватимуться цим маршрутом, не підлягатимуть контролю з боку відповідних органів. На мій погляд, це досить важливо: ми зробимо перший крок для того, щоб рухатися далі.

Четверте. Ми аналізували на переговорах результати засідання у форматі «5+2» у Братиславі. Незабаром дискусія продовжиться в Баварії. Ми приділили особливу увагу тим аспектам, які дозволили б нам підписати протокол, не підписаний у Братиславі. Я сподіваюся, що наші учасники переговорів почують Вадима Миколайовича і мене. Ми зробимо все можливе, щоб знайти відповідне рішення і підписати цей протокол.

Що стосується банківської системи, то нині ми досить детально обговорювали, як розв’язати цю проблему. Я маю намір найближчим часом зібрати наших фахівців, щоб серйозно зайнятися цим питанням. Ми зацікавлені в тому, щоб молдавські та придністровські підприємства працювали в легальному полі. Потрібно всім надати можливість працювати, тим більше, що ці придністровські підприємства мають великий обсяг продажу, експорту товарів на правий берег або в Європейський союз, згідно з угодою, яку підписав Кишинів. Тому і в банківській системі це одне з найважливіших питань, яке ми обговорювали. Тож будемо працювати й спробуємо знайти рішення».

 Вадим Красносельський, Президент ПМР:

«Що найголовніше в переговорному процесі? Не тільки підписати ту чи іншу угоду, а й домогтися її виконання. Кінець 2017-го – 2018 рік – це був етап, коли ми підписали угоди, дещо імплементували, дечого досягли. Але залишилися відкриті питання, наприклад, щодо телекомунікацій. Ми сьогодні повернулися до його обговорення. Я задоволений тим, що визначені конкретні терміни повного виконання сторонами зобов’язань.

Є питання кримінальних справ, порушених щодо громадян Придністров’я і Молдови. На жаль, сталося так, що конкретні працівники, конкретні посадові особи стали заручниками ситуації. Вирішено, як ми пропонували ще у 2017 році й пропонуємо тепер, зробити ревізію всіх кримінальних справ, ухвалити відповідні рішення щодо окремих категорій злочинів і щодо припинення, врешті-решт, кримінального переслідування. Я радий, що молдавська сторона пішла назустріч, і тепер маємо відкрите питання про припинення 38 кримінальних справ. На сьогодні важливо обмінятися інформацією, щоб знати, стосовно до яких громадян Придністров’я прийняті рішення про припинення кримінальних справ з метою доведення інформації до адресатів. Природно, що зі свого боку, ми також беремо зобов’язання провести аналогічну ревізію й ухвалити певні рішення. Рух має бути назустріч одне одному.

Досить важливим є питання вільного переміщення. Ми також його обговорили. Ідея придністровської сторони про будівництво тролейбусної лінії «Бендери – Варниця – Сєверний» підтримана молдавською стороною і Місією ОБСЄ. Нині фахівці виконують проектні роботи, актуальною є організація проведення тендеру. Я вітаю рішення молдавської сторони підтримати цю ініціативу.

Надзвичайно актуальним на сьогодні є й банківська проблема. Її можна розділити на дві частини: конвертація молдавських леїв в іноземну валюту і відкриття рахунків придністровських підприємств та їхня діяльність у банківському секторі Молдови. Питання детально обговорено. Консультації триватимуть. Банківське питання виявилося каменем спотикання в Братиславі, де не було підписано підсумкову угоду. Я вважаю так: якщо є проблеми, то їх треба розглядати у форматі «5+2». Трагедії ніякої немає, це – робота, і вона буде продовжена. Я націлений на практичний результат. І я, і Президент Молдови, і всі учасники формату «5+2», й члени експертних груп повинні керуватися принципом, суть якого – не тільки підписати, але і виконати».

Огляд підготувала Олена   ДВОРСЬКА.