Фестиваль «Ми разом!» ще більше об’єднав народи Придністров’я

Придністров’я разом із Росією відзначило День народної єдності. Основні заходи в нашій республіці відбулися в Бендерській фортеці. Там організували фестиваль «Ми разом!», який об’єднав людей близько 10 національностей, які проживають на придністровської землі.

День народної єдності в Росії вперше відзначили у 2005 році. Історично це свято пов’язане з закінченням Смутного часу в Росії (XVII століття). Дата була утверджена в пам’ять про події 1612 року, коли народне ополчення під проводом Кузьми Мініна та Дмитра Пожарського звільнило Москву від польських інтервентів.

Ідея відзначати 4 листопада День народної єдності була висловлена Міжрелігійною радою Росії ще у вересні 2004 року. Вона була підтримана думським Комітетом із праці та соціальної політики. Ініціативу Держдуми публічно підтримав і Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Алексій ІІ: «Цей день нагадує нам, як у 1612 році росіяни різних вір і національностей перемогли грізного ворога та встановили в країні стабільний громадянський мир».

У Російській Федерації 4 листопада – вихідний день, за традицією, в країні проводяться святкові мітинги, концерти, історичні квести, фестивалі ремесел, культур і традицій народів Росії, пишуть етнографічні диктанти й масово виконують державний гімн.

За даними ВЦИОМ (Всеросійського це́нтру вивчення громадської думки), майже 70 % росіян вважають, що відзначати День народної єдності важливо, половина з них пояснює, що таке свято згуртовує громадян. Найбільш популярним аргументом респондентів, які вважають, що цю дату потрібно відзначати, стало твердження про можливість налагодження дружелюбних стосунків між людьми.

Такої думки дотримуються й жителі Придністров’я. Наша республіка залучилася до святкування Дня народної єдності. Усіх придністровців зі святом привітав Глава держави Вадим Красносельський: «У всі часи сила народної єдності залишалася головною цінністю держави Російської, її надійною опорою в боротьбі з пороками безвладдя та смути. Понад 400 років минуло з того часу, коли зусиллями російських людей було покладено край іноземній інтервенції на російській землі, коли героїзм народного ополчення під прапорами князя Дмитра Пожарського і Кузьми Мініна скинув засилля інтервентів. Нерозривними нитками історичної пам’яті об’єднані покоління сучасних придністровців і росіян зі своїми відважними предками. Для нас народна єдність і патріотизм були й залишаються неминущими духовними основами. Придністровський народ прихильний до цінностей Російського світу, пов’язує свою долю з Росією». Президент також додав, що зв’язок Придністров’я і Росії у всіх галузях буде й надалі зміцнюватися, а єдність придністровського народу стане запорукою збереження придністровської державності.

Свято народної єдності особливо актуальне для нашої країни. Адже на придністровській землі проживають люди 72 національностей: молдавани, українці, росіяни, болгари, гагаузи, поляки, євреї. «Попри те, що ми всі дотримуємося різних релігій, традицій і культур, ми все одно єдиний народ, який хоче бачити радість в очах своїх дітей та онуків. Це наша ідея: створити єдність всіх народів, навчити поважати одне одного. Сьогоднішнє свято цьому сприяє, подає приклад, як треба між собою ладити та дружити», – розповів гість фестивалю, голова єврейської громади міста Бендери Йосип Герис.

«Це свято душі, свято людей. Воно дуже близьке мені, оскільки я народилася в Росії, а там День народної єдності завжди відзначається. Почуваюся в Придністров’ї як у себе дома», – поділилася своїми враженнями ще одна гостя фестивалю, мешканка Бендер Валентина Єгорова.

Щоб точно підрахувати, представники скількох національностей відвідали свято народної єдності, організатори навіть провели спеціальну акцію. Кожен охочий міг написати на імпровізованій стіні, до якої національності він належить. У кінцевому підсумку нарахували представників 10 різних національних культур.

Фестиваль «Ми разом» став справжнім святом дружби, єднання, любові, злагоди та віри. Біля входу в Бендерську фортецю гостей зустрічав муніципальний оркестр, що створювало ще більш святкову атмосферу. А на плацу їх чекали національні подвір’я, на яких російською, молдавською, українською, гагаузькою, болгарською, ромською, єврейською і навіть вірменською мовами всі змогли познайомитися з культурою та побутом цих народів, а також скуштувати страви національних кухонь. Наприклад, молдавани пригощали хрустиками – особливим десертом, яким обов’язково пригощають на молдавських весіллях. А неподалік гостей зустрічали хлібом і … салом – українців видно та чути здалеку. «Я відвідав різні подвір’я, спробував навіть страви національної кухні. Особливо сподобалася культура українського народу, відмінною рисою якого є гостинність. Природно, мене пригостили салом», – поділився враженнями гість свята Михайло Пунтус. Представники Бендерської гімназії № 3 ім. Івана Котляревського є постійними учасниками різних фестивалів, на яких вони організовують українські подвір’я. «У нашій школі є етнографічний музей з великою кількістю експонатів, які ми показуємо людям, розповідаємо історію їхнього походження. Усім дуже цікаво дізнаватися щось нове про українство. Дехто приїжджає навіть з-за кордону, щоб побувати тут», – зазначила вчитель української мови Бендерської української гімназії № 3 Оксана Краснолуцька.

У День народної єдності Бендерська фортеця зібрала тисячі людей від малого до старого. У черговий раз організатори подбали, щоб свято стало цікавим для всіх гостей. Розважальну програму передбачили й для дітей. Хлопчики та дівчатка з задоволенням побували у фотозонах, брали участь у кумедних народних іграх та цікавих конкурсах. На цьому святі також були представлені різні колоритні виставки, авторами робіт яких були й зовсім юні обдарування. «На моїй картині зображена дівчинка-молдаванка в національному одязі. Я вирішила зобразити представницю саме цієї національності, тому що я теж молдаванка і мені ця тема надзвичайно цікава і близька. Мені дуже подобається свято, яке сьогодні ми відзначаємо в Бендерській фортеці. Це допомагає нам дізнатися про традиції та культуру всіх народів, які живуть на нашій землі. Мені тут дуже цікаво. Та й писати картини сьогодні по-особливому приємно, атмосфера надзвичайно дружна», – поділилася одна з юних учасниць тематичної виставки.

Ще однією приємною подією став святковий концерт на головній сцені парку ім. Олександра Невського. Розважали гостей фестивалю Державний ансамбль танцю та народної музики «Виорика», а також Бендерський ансамбль танцю та пісні «Приетения».

Свято в Бендерській фортеці «Ми разом!» стало 25-м завершальним фестивалем цього сезону. Але в місцевій держадміністрації запевняють: на бендерчан і гостей міста ще чекають приємні сюрпризи. Щоправда, які саме – поки що не розкривають. А від цього й очікування буде приємнішим та цікавішим.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.