Музей заводу – гордість дубоссарських виноробів

У Дубоссарах відбулася значуща подія: на одному з провідних підприємств міста та району – ЗАТ «Букет Молдавії» – відкрили музей. В урочистостях взяли участь високі гості: перший Президент Ігор Смирнов, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, депутати ВР, ректор ПДУ Степан Берил, а також представники російської космонавтики, депутат Державної Думи РФ Костянтин Затулін, науковці та бізнесмени.

Ідея відкриття на заводі власного музею виникла у керівництва ЗАТ «Букет Молдавії» давно. До цієї події рухалися невеликими але впевненими кроками не один рік. Окрім створення скарбниці експонатів і різноманітних свідчень з багатої історії підприємства, на території заводу закладено дослідно-експериментальну дільницю з вирощування трав і виноградників, які використовують для виробництва відомих алкогольних напоїв та чаїв. Особлива частина життя «Букета Молдавії» – це створення напоїв, які використовували радянські космонавти на орбіті в далекі 70 – 80 роки минулого століття. У розробленні рецептури легендарного бальзаму «Сэнэтате» (з молдавської мови «здоров’я») взяли участь провідні науковці Російської академії наук і фахівці дубоссарського заводу. На урочисте відкриття музею приїхали вчені, які брали безпосередню участь у цій історичній події.

Галина Нечитайло – старший науковий співробітник Інституту біохімічної фізики РАН приїхала на відкриття музею заводу «Букет Молдавії» з Москви. Зізналася, що для неї це особлива відповідальна місія – розповісти прихильникам продукції дубоссарських виноробів, як відбувалося створення космічного бальзаму майже 50 років тому.

«Наш головний конструктор Ракетно-космічного бюро Костянтин Феоктистов доручив нам створити для космонавтів спеціальний напій, який би покращував їм настрій, щоб вони могли добре працювати, а потім відпочивати. Ми організували пошуки по всьому Радянському Союзу, в результаті зупинилися на дубоссарському заводі, у виробництві якого використовували трави. Познайомилися з місцевою співробітницею Євгенією Обух і почали спільну працю – розробляли рецептуру майбутнього бальзаму «Сэнэтате». За цей час зробили багато досліджень і дійшли висновку, що цей напій має також і радіопротекторні властивості. Коли сталася катастрофа в Чорнобилі, ми відправили туди 200 тонн бальзаму. Я вважаю, що у цього напою велике майбутнє», – розповіла професор РАН Галина Нечитайло.

Російські космонавти приїхали в Дубоссари не з пустими руками: вони привезли в дар музею багато космічних сувенірів, фотоальбоми з історії радянської космонавтики та інші подарунки. Депутат Державної Думи Російської Федерації Костянтин Затулін привіз дубоссарцям той самий тюбик з бальзамом «Сэнэтате», який побував у космосі. Його передав двічі Герой Радянського Союзу космонавт і вчений Віктор Савіних.

«Це прекрасні напої, які дають здоров’я, покращують працездатність. Ми вдячні всьому колективу заводу «Букет Молдавії», який випускає таку ексклюзивну продукцію, і вітаємо всіх з відкриттям чудового музею», – зазначив космонавт, двічі Герой Радянського Союзу, Олександр Іванченков.

На сьогодні замість бальзаму «Сэнэтате» на дубоссарському заводі виготовляють два напої: «Космічний» і «Космонавт Леонов», які за своєю рецептурою також нагадують їхнього унікального попередника. Гості з Російської Федерації побували на виноградних плантаціях Дойбанського виробництва ТВКЗ «КВІНТ», де ознайомилися з сучасним способом збирання урожаю та його переробленням.

Надія   ПАЄРЄЛІ.