«Голос армії – 2019» виявив кращих вокалістів Збройних сил ПМР

Конкурс вокальної майстерності «Голос армії», що відбувся на сцені культурно-дозвільного центру «Мир», залучив до участі широкий загал службовців військових частин та установ. Мистецька подія організована в Міністерстві оборони вже третій раз і була присвячена 28-й річниці створення Збройних сил ПМР.

За умовами конкурсу в першій частині програми виконавці вибирали твори патріотичного спрямування, тобто про любов до Батьківщини, службу в Збройних силах і військове братство, а у другому етапі – кожен зміг проявити себе у вільному жанрі. Цього дня в залі пролунали пісні з репертуару Віктора Цоя, Алли Пугачової, популярної групи «Океан Ельзи» та зарубіжної «Scorpions», а також хіти інших відомих виконавців. Були представлені музичні композиції, де артисти виступали під власний акомпанемент. Як зазначили організатори, приємно констатувати, що з кожним роком розширюється і мовний діапазон представлених творів, таким чином третій «Голос армії» запам’ятався виконанням пісень англійською та українською мовами.

«Завдяки такому творчому конкурсу ми можемо зануритися в епоху тих, хто кував перемогу на фронтах Великої Вітчизняної війни, хто був учасником війни в Афганістані та брав участь у бойових діях по захисту ПМР 1992 року. Сьогоднішні виконавці допоможуть нам ще раз пригадати та вшанувати подвиги воїнів тих часів, адже молодь повинна знати та пам’ятати минуле, без якого неможливе майбутнє. Хочу побажати всім учасникам терпіння, удачі та впоратися зі своїм хвилюванням», – звернувся до присутніх заступник міністра оборони полковник Олександр Доніков.

Учасники конкурсу відповідально поставилися до підготовки: підбирали відповідні слайд-шоу і відеоматеріали, щоб душею відчути їхній зміст. Глядачі мали можливість побачити результат їхньої праці на сцені. Наприклад, службовець Тираспольського Суворовського військового училища (ТСВУ) Сергій Капітальчук спільно з суворовцями акапельно виконав пісню «Кінь» з репертуару групи «Любэ», тим самим зірвав шквал оплесків та схвалення глядачів.

Надзвичайно зворушливою була композиція Севака Ханагяна «Повертайся» у виконанні єфрейтора Вагана Геворгяна. У ній відбився душевний біль матерів і дітей, які пережили війни та конфлікти сучасності. Як зазначив в інтерв’ю сам Ваган, його вибір припав саме на цю пісню через її глибокий зміст і переживання, якими вона просякнута. Хлопець понад 8 років присвятив музичній освіті, часто брав участь у конкурсах в університеті, а нині проходить строкову службу в армії та зізнається, що хотів би ще виступити в такому конкурсі.

Оцінювало конкурс компетентне журі, до складу якого увійшли головний військовий диригент Міністерства оборони, народний артист республіки Віталій Войнов, головний спеціаліст Управління культури та мистецтва, освіти та додаткової освіти художньо-естетичної спрямованості Державної служби з питань культури та історичної спадщини, відмінний працівник культури Галина Бєлоглазова, отаман Слободзейського козацького округу ЧКВ, заслужений працівник культури ПМР осавул Сергій Федченко, представник Оперативної групи російських військ у Придністров’ї, дипломант Всеукраїнського конкурсу військової пісні «Катюша», володар Гран-прі конкурсу військової пісні Західного військового округу Збройних сил РФ, майор Олексій Бабюк. Головою суддівської колегії виступив заступник міністра оборони полковник Олександр Доніков.

Під час оцінювання виступів журі враховувало вокальні дані виконавців, їхню артистичність і сценічну культуру, художній смак у виборі костюма та реквізиту, своєрідність і оригінальність репертуару.

За підсумками вокального конкурсу приз глядацьких симпатій дістався представнику Військового інституту ім. генерал-лейтенанта О. І. Лебедя лейтенанту Микиті Картавцеву. Третє місце поділили єфрейтор Ваган Геворгян і рядовий Степан Бутенко. Друге місце посіли рядовий Микита Сафронов і службовець ТСВУ Сергій Капітальчук.

Переможцем конкурсу «Голос армії – 2019» став дует «Мрійники»: єфрейтор Владислав Котик та його двоюрідна сестра Валерія Мельникова виконали композицію «Про ту весну» з репертуару групи «МультіКейс».

Нагородити учасників і переможців прибув начальник Головного штабу Збройних сил генерал-майор Сергій Герасютенко, він побажав виконавцям не зупинятися на досягнутому, а продовжити підкорення творчих вершин. Усім учасникам творчого конкурсу вручили дипломи, а переможцям – кубок «Голос армії».

Мистецьке свято закінчилося яскравим хоровим виступом – спільним виконанням з солістами оркестру Головного штабу Збройних сил пісні «Ми бажаємо щастя вам!».

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.