Видатний учитель своєї епохи

У Тираспольській середній школі № 9 відбулося відкриття меморіальної дошки видатному вчителю сучасності Світлані Олександрівні Крупко та присвоєння її імені навчальному закладу. Усе своє життя вона працювала на користь школи, на її очах виросло не одне покоління дітей, які з вдячністю згадували цього дня свого вчителя й керівника.

На урочистій події були присутні міністр просвіти Тетяна Логінова, заступник глави держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська з соціальних питань Марія Пащенко, начальник МЗ «УНО м. Тирасполь» Стелла Бай, син Світлани Олександрівни – Павло Крупко, викладачі, учні, випускники школи попередніх років.

Світлана Крупко – людина високої моралі, професійної честі та відповідальності. Свою педагогічну діяльність вона розпочала в 1964 році вчителькою початкових класів школи № 9, усе життя працювала в цих рідних для неї стінах, жодного разу не змінила місце роботи. З 1975 р. Світлану Крупко призначили директором, і під керівництвом талановитого педагога навчальний заклад став одним із кращих у місті. Її професійний досвід вивчали на рівні міста за часів Молдавської РСР, а вже пізніше й на рівні ПМР. Підтвердженням пролунали слова визнання заслуг і таланту вчителя і директора, керівника-організатора з уст міністра просвіти: «Учитель – це професія дальньої дії. Тільки-но уявіть собі, скільки учнів, учителів, керівників можуть з гордістю сьогодні сказати: «Я – учень Світлани Олександрівни». Саме її відданість професії, велика любов до дітей і людяність сприяли вихованню не одного гідного покоління. Напевно, тільки в нашій республіці іменем педагога називають школу, і це свідчить про народне визнання. Світла пам’ять на довгі літа великому вчителю», – звернулася до присутніх Тетяна Логінова.

З 1997 року Світлана Олександрівна упродовж 15 літ очолювала міське методичне об’єднання директорів шкіл Тирасполя. Учитель і керівник вищої кваліфікаційної категорії, вона відіграла величезну роль у долі великої кількості дітей і педагогів. «Світлана Крупко була легендарним учителем-новатором, і пам’ять про неї залишилася в серцях тисяч випускників школи. Якось вона мені показувала вітальні адреси, що надходили з усього світу від колишніх учнів. Гадаю, що її професіональні навички й доброта відбилися в кожному з них», – зазначила Марія Пащенко.

Почесне право відкрити меморіальну дошку було надано синові Павлу та онукам – першокласнику Олександру та Сабіні. Павло Крупко закликав усіх берегти своїх рідних: «Хочеться сказати молодому поколінню, що для вас – це час, коли можна розкрити свої здібності й потенціал. Поки людина живе, вона може переписувати чернетку: пробувати різні професії, удосконалювати свої навички. Але ніколи не забувайте дякувати своїм батькам за все, що вони для вас роблять».

За словами випускниці минулих літ Олени Городецької, усі брали приклад тоді ще з учителя історії, а пізніше вже директора Світлани Крупко. «Мабуть, її багатий досвід та мудрість надихали нас, завдяки їй, ми перейнялися любов’ю до історії й здобували ґрунтовні знання з задоволенням. Хочу подякувати адміністрації міста і школи за те, що ви вшановуєте її пам’ять», – з вдячністю зазначила Олена Анатоліївна.

За багаторічну й сумлінну працю, за виховання молодого покоління Світлана Крупко була відзначена багатьма державними нагородами: почесним званням «Заслужений працівник ПМР» (1997 р.), орденом «За заслуги» (2007 р.)
та Орденом Республіки (2011 р.).

Пам’ять Світлани Олександрівни Крупко присутні вшанували хвилиною мовчання, на її честь пролунав шкільний дзвоник, а до пам’ятної дошки лягли барвисті осінні квіти.

«Ми трепетно зберігаємо пам’ять про нашого наставника, і цього року після першого дзвоника на традиційному класному часі всі вчителі розповідали учням про Світлану Олександрівну», – зазначила директор школи Tамара Гайдарли. Вона запросила гостей на екскурсію до шкільного музею, де продовжилася докладна розповідь про історію становлення освітнього закладу та його легендарного керівника.

Анастасія   КАЛІОН.