Візит Голови Уряду в Рибницький район

Вранці 11 вересня Олександр Мартинов прибув до Рибниці з робочим візитом.

Нарада у глави держадміністрації

Робочий день Голова Уряду розпочав з наради щодо проблем і планів місцевого ЖКГ: «Ми традиційно починаємо візити з огляду справ у ЖКГ. Це та галузь, в якій за довгі роки накопичилася велика кількість невирішених завдань, і пересвідчуємося в цьому на власні очі під час спілкування з людьми».

Звертаючись до присутніх фахівців, Олександр Мартинов додав: «Ми кардинально переглянули своє ставлення до ЖКГ, перш за все, з економічної точки зору. Вивели економічно обґрунтовані тарифи. Для населення ми їх не підвищили, оскільки більша частина користувачів у нас великих прибутків не має, і ось цю накопичену міжтарифну різницю держава фінансує другий рік поспіль з республіканського бюджету. На наступний рік закладена сума майже 150 млн рублів, це удвічі більше, ніж цього року, але потрібно розуміти, що причина збільшення цієї суми пов’язана ще й з тим, що з 1 січня Уряд запропонує підвищити зарплати працівникам ЖКГ на 20 %».

На завершення своєї промови Олександр Мартинов зазначив: «Ми будемо і надалі нарощувати фінансування цієї галузі, якщо не буде зовнішніх шоків і потрясінь для економіки та бюджету. Але при цьому нам важливо розуміти, що грошові кошти спрямовуються на розв’язання гострих проблем у містах і районах».

У звіті глави держадміністрації Віктора Тягая йшлося про те, що до складу житлово-комунального господарства міста і району входять вісім підприємств. Він детально зупинився на діяльності кожного з них. Доповідь супроводжувалася презентацією, в якій були наочно представлені об’єкти, графіки, цифри та суми, освоєні в рамках програми капвкладень. Також була проаналізована виконана за поточний рік робота підприємств.

Під час жвавого обговорення звіту Олександр Мартинов запропонував керівникам підприємств ЖКГ оприлюднити найгостріші проблеми для того, щоб їх зафіксувати.

Одна з найбільш часто згадуваних проблем – брак фахівців і робочих рук. На що Голова Уряду заявив: «Для її розв’язання, крім запланованого 20-відсоткового підвищення окладів з 2020 року, формується програма іпотечного кредитування для працівників ЖКГ. В остаточному вигляді вона буде готова ближче до кінця року».

Також проблемним питанням на сьогодні є стан спецтехніки. На підприємствах Рибниці та району середній вік машин та обладнання становить 30 – 40 років.

МУП «Рибницяліфт» порушив проблему недоотримання коштів за надані окремим категоріям громадян пільги. МУП «ЖЕУК м. Рибниця» окреслило проблему неплатників за нежитлові приміщення. Говорили й про незадовільний стан водопроводу в селі Воронково.

Олександр Мартинов розпорядився взяти ці питання на опрацювання Міністерству економічного розвитку. Наприкінці зустрічі він ще раз акцентував увагу виконавчої влади на більш відповідальному ставленні до прийняття своїх рішень, і в першу чергу, на спрямування коштів для розв’язання проблем простих громадян і конкретних завдань першочергової важливості.

 Зустріч з рибничанами та жителями району

Після наради Олександр Мартинов зустрівся з місцевими жителями в актовому залі держадміністрації. У першу чергу він урочисто вручив дітям-сиротам ключі від квартир.

На зустрічі, крім Голови Уряду, були присутні його заступник Станіслав Касап, начальник департаменту будівництва, архітектури та дорожнього господарства Іван Унту, голова міськрайради народних депутатів Вадим Лозовський.

За словами Прем’єра, зустрічі з громадянами нашої республіки в містах і районах стали для представників Уряду традиційними, оскільки всі дійшли усвідомлення того, що «…конкретні проблеми, проблеми громадян, з якими вони стикаються кожного дня, дуже рідко видно з вікна чиновницького кабінету». «Це дійсно так. Я два з половиною роки працюю Головою Уряду, і теж розумію, що такого спілкування з громадянами ніщо не може замінити. Тільки від вас можна почути про найбільш серйозні для вас проблеми. І хочу сказати, що не завжди для прийняття правильного рішення потрібні якісь надзвичайно серйозні фінансові ресурси, часто чиновникам потрібно просто більш уважно поставитися до тієї чи іншої проблеми, й вона починає вирішуватися. Тому на цій зустрічі я не завантажуватиму вас складними доповідями…» – сказав Олександр Мартинов.

Він вислухав тих людей, які прийшли на цю зустріч зі своїми проблемами, й дав доручення допомогти їм у конкретні терміни. Прем’єр пояснив, що за підсумками зустрічі він збере робочу нараду, де кожен чиновник повинен відзвітувати, як те чи інше питання вирішене. «Хочу вам сказати, що і державний бюджет, і цільові програми й програми капітальних вкладень, і програми дорожнього фонду, і з наступного року програми підтримки молоді й молодих сімей складаються завдяки ось таким зустрічам із громадянами».

Перед Головою Уряду на зустрічі було порушено цілу низку питань: приватних від інваліда (з проханням надати допомогу в лікуванні) до питань від чорнобильців (щодо надання їм пільг), жителів сіл Колбасна та Андріївка (з проханням забезпечити їх балонами з газом), жителів села Гидирим (просили надати допомогу у фінансуванні робіт з підключення декількох будинків до водопровідних мереж). Олександр Мартинов доручив вивчити ситуацію в цих населених пунктах і представити йому пропозиції щодо розв’язання цих та інших нагальних питань у конкретні терміни.

У Рибниці працюють два великі підприємства – ММЗ і РЦК, а місцеві жителі не задоволені екологічною ситуацією навколо них. Прем’єр доручив Мінекономрозвитку впродовж місяця провести перевірку дотримання екологічних вимог і стандартів, а також організувати громадські слухання з цієї проблеми. «Якщо виявиться, що на цих підприємствах не дотримуються норм з екології, то примусимо їх підготувати план заходів щодо поліпшення ситуації», – зазначив Голова Уряду.

Олександр Мартинов прокоментував також закриття в банках Молдови банківських рахунків придністровських підприємств: «Це не просто матеріальні втрати для окремих підприємств – проблема набагато ширша. Придністровські підприємства, яким закрили рахунки, є великими платниками податків нашої республіки, вони забезпечують Придністров’я валютою, імпортують у країну товари першої необхідності. З боку банківської системи РМ відбувається блокування рахунків саме цих і багатьох інших підприємств. Це питання перебуває на моєму контролі. Представники Уряду днями зустрічалися з віце-прем’єром РМ Василем Шовою. Ніяких виразних аргументів щодо того, чому блокують придністровські підприємства, не називають… Очевидно, деяких політиків у Молдові дуже дратує те, що Придністров’я сьогодні розвиває свою економіку, самостійно здійснює зовнішньоекономічну діяльність, те, що ми через бюджет реалізуємо програми щодо підтримки населення».

Олександр Володимирович пояснив можливість підвищення зарплат і пенсій: «Це питання номер один, ми повернемося до його обговорення наприкінці року чи в першому кварталі наступного, коли будемо чітко розуміти, який прогноз розвитку на наступний рік».

Також прем’єр-міністр нагадав і те, що було зроблено за ці два з половиною роки: «Була профінансована програма Фонду капвкладень. Щороку близько 200 млн рублів було направлено на ремонт лікарень, шкіл і дитячих садків. Щороку ми направляємо 100–150 млн на оплату міжтарифної різниці. По суті – це теж підтримка населення. Ще один напрямок – доплата пенсіонерам з низькою пенсією. Підтримка молодих сімей, закупівля спортивного інвентаря, спортивні майданчики – усе це і є наші пріоритетні напрямки».

Так відбулася зустріч, на якій рибничани змогли напряму поставити свої запитання й одержати відповіді від Голови Уряду ПМР.

 Відвідування об’єктів ФКВ

Після спілкування з рибничанами прем’єр відвідав об’єкти, на яких ведуться ремонтні роботи коштом Фонду капітальних вкладень. Об’їзд було розпочато з МОЗ «Рибницька російська середня загальноосвітня школа № 3». Тепер тут нові вікна, дах, система вентиляції в спортзалі, технологічне обладнання в їдальні. До кінця року мають відремонтувати бігові доріжки на стадіоні.

В інфекційному відділенні Рибницької центральної лікарні цього року відновили фасад і дах. Почали ремонтувати другий поверх (перший був повністю відремонтований минулого року). Показали прем’єр-міністру відділення хірургії – об’єкти, які планують включити в програму на наступний рік. Уже готовий план ремонту станції швидкої медичної допомоги.

У школі-інтернаті, яку Олександр Мартинов відвідував ще у 2017 році, замінили електроосвітлення, каналізацію, систему водопостачання, дверні та віконні блоки, зроблено капітальний ремонт спальних приміщень, а також оновлено харчоблок.

Завершився візит Голови Уряду до Рибниці в одному з дитячих садків міста. Об’єкт увійде до програми ФКВ-2020, і Олександр Володимирович особисто взяв участь у визначенні обсягу робіт.

Того ж дня прем’єр-міністр зустрівся з місцевими аграріями.

Дмитро   ВЛАДОВ.