Жити, працювати й розвиватися на рідній землі

Традиційні зустрічі Олександра Мартинова з представниками громадських організацій відбуваються не заради «галочки». Вони мають досить велике значення для вивчення та практичного розв’язання багатьох соціальних проблем.

У розмові, що тривала між прем’єр-міністром і молодіжними активістами 16 вересня, йшлося про те, що робить наша держава заради того, щоб молодь та молоді сім’ї залишалися в республіці. Зацікавлено говорили про збереження та розвиток тих категорій населення, без яких не можна уявити майбутнє  та добробут будь-якої країни.

Голова Уряду нагадав, що останнім часом, завдяки розвитку програми Фонду капітальних вкладень, було створено комфортні умови для перебування в десятках оновлених освітніх установ, у дитячих дошкільних закладах і культурно-дозвільних центрах.

Крім класичної освіти, юнаки та дівчата повинні мати можливість здобувати базові професійні знання у підприємництві та втілювати свої ідеї в життя. На це розрахована бізнес-школа при Торгово-промисловій палаті. З цього року вона фінансується з бюджету.

«Якщо у молодої людини є ідея, як організувати власну справу, вона приходить у бізнес-школу, безкоштовно там навчається, захищає свій бізнес-план, і, якщо це вдалося, отримує від держави грант у розмірі 10–15 тисяч доларів на відкриття проекту», – зазначив Олександр Мартинов.

І це стає не тільки основним джерелом заробітку молодої людини, а й створює додаткові робочі місця для інших громадян.

Щоб зупинити відтік фахівців, державою створюється програма з підтримки молодих сімей. Нещодавно Уряд направив її на розгляд Верховної Ради. Суть документа в тому, щоб виділити подружжю субсидію від 10 000 до 14 000 доларів (залежить від кількості дітей у родині) на погашення іпотечного кредиту. Іншими словами, держава і молода пара спільно оплачують вартість квартири чи будинку. Причому, згідно з програмою, щомісячний внесок для одружених не перевищуватиме 1 300 – 1 500 рублів.

Крім того, пропонується зробити безкоштовними аналізи, медикаменти, витратні матеріали для вагітних жінок. Держава фінансуватиме також придбання миючих засобів, іграшок, канцтоварів для вихованців дитсадків і робочих зошитів для школярів початкових класів. Ці пропозиції набудуть чинності у 2020-му. До речі, за оренду підручників батьки не платять вже з 1 вересня поточного навчального року.

Дбати про своє здоров’я буде модним

Йшлося також про поширення та пропаганду здорового способу життя (ЗСЖ). Учасники зустрічі розповідали про те, що не скрізь облаштовано спортивні майданчики для дітей, особливо у сільській місцевості. Проблемою також є безкарність окремих осіб, що курять безпосередньо в місцях дитячого відпочинку у дворах, що завдає шкоди здоров’ю наших дітей. Звідси й пропозиція: прописати, що внутрішньобудинкова територія буде забороненою для куріння.

Молодіжні активісти стурбовані й тим, що учні шкіл під час уроків та на перервах користуються гаджетами. Спостереження показують, що діти часом не випускають смартфон із рук, відволікаються і зневажливо ставляться до навчання. Як це виправити, підкаже міжнародний досвід. Його вивчить і проаналізує Міністерство просвіти.

На завершення Олександр Мартинов повідомив, що у 2020-му зміниться підхід до агітації за ЗСЖ. Засоби масової інформації більше розповідатимуть про користь правильного харчування, режим сну, мінімальне фізичне навантаження і покажуть зворотну картину, тобто те, що відбувається з організмом, якщо не приділяти йому належної уваги.

Аліса   КОХАНОВА.