«Мештер фаур» єднає людей усіх національностей

У селі Гояни Дубоссарського району відбувся четвертий відкритий районний фестиваль – справжнє свято народних умільців, ремесел і фольклору. Ініціював його проведення творчий колектив Будинку культури села.

Організатори фестивалю – це творчі люди, які зберігають народні молдавські традиції. Вони створили музей, вокальні й танцювальні колективи, відтворюють і рецепти кулінарної спадщини, які дісталися від старожилів села. Для того, щоб усі ці традиції, історію та звичаї зберігати, вважають ініціатори проведення свята, необхідно здійснювати заходи, на яких можна ознайомлювати населення з чудовими роботами майстрів декоративно-прикладної творчості та передавати весь цей скарб молодому поколінню. Таку гарну ідею підтримали народні умільці з інших населених пунктів району, з усього Придністров’я та окремих сіл Республіки Молдова.

Вітали учасників і гостей заходу глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан і керівник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз. У своїх виступах вони зазначили, що в нашій країні споконвіку співіснують чудові багатонаціональні традиції та звичаї наших предків. Учасники фестивалю не тільки їх зберігають, але і розвивають. Високі гості висловили надію, що з часом кількість охочих брати участь у цьому святі тільки збільшуватиметься.

Назва фестивалю «Мештер фаур» у перекладі з молдавської мови означає майстер-умілець. Подія зібрала близько сотні таких майстрів, а ще більше – справжніх прихильників давніх традицій. На виставці можна було не тільки ознайомитися з чудовими виробами декоративно-прикладної творчості, але і придбати їх, а також стати учасниками майстер-класів, які проводили ремісники.

Наприклад, зі стародавнім рецептом виготовлення мамалиги – національної молдавської страви – знайомив усіх директор Будинку культури села Гармацьке Василь Кошкодан. «Уміння готувати її мені пощастило успадкувати від батьків. Це нелегка справа, і вона потребує не тільки якісних інгредієнтів, але й частки душі кухаря, яку слід при цьому вкладати, відмінного настрою і позитивних емоцій», – наголосив Василь Кошкодан. На фестивалі мамалигу готували на багатті. Поруч можна було скуштувати смачної ароматної здоби та домашніх напоїв, рецептами виготовлення яких теж щедро ділилися виробники.

Чудові сувеніри, іграшки, прикраси, аксесуари, предмети інтер’єру були виготовлені з різних матеріалів і в різноманітних техніках. Своєю творчістю щиро ділилися й кращі танцювальні ансамблі та вокалісти республіки.

Яскраві події справили глибоке враження на мешканців нашої республіки та зарубіжних гостей. Родина Кобрехт приїхала в Придністров’я з Німеччини. Лілія родом зі Слободзейського району. Вона 35 років тому вийшла заміж за німця Герхарда і весь цей час прожила на батьківщині чоловіка. Цього року родина вирішила переїхати в Придністров’я, оскільки вважає, що тут благодатний край та добрі й щедрі люди.

«Ми вперше на фестивалі, дуже цікаво! Тут люди не тільки багато працюють, але і гарно відпочивають, відзначають свята, а найголовніше – зберігають традиції своїх предків. Душа радіє від побаченого: чудових людей, сприятливої екології, а глобалізм взагалі ще не добрався сюди», – поділився думками та емоціями німець Герхард Кобрехт.

Усі учасники районного фестивалю «Мештер фаур» були нагороджені спеціальними дипломами та призами. Наступного разу народні умільці зберуться в мальовничому селі Гояни Дубоссарського району через два роки – на п’ятому ювілейному фестивалі.

Надія   ПАЄРЄЛІ.