Про що мріють придністровські діти

«Час мріяти» – в Бендерській фортеці вперше відбувся масштабний дитячий фестиваль. Свято зібрало тисячі дітей з усього Придністров’я. Розважальну програму для них склали та представили 16 організацій додаткової освіти з різних міст нашої республіки.

Дитячі бажання завжди наївні й чисті. Про що ж мріють маленькі та юні придністровці? Хтось про глобальне: щоб рідні люди ніколи не хворіли й усі жили дружно, в мирі та злагоді. А хтось мріє, щоб шкільні канікули ніколи не закінчувалися. І те й інше постаралися здійснити дорослі в парку Олександра Невського. Чарівна атмосфера, що панувала цього дня на теренах парку, таємниче нашіптувала хлопчикам і дівчаткам, що хоч і почалися трудові будні, але місце та час для свята теж завжди знайдуться. Тисячі дітей поринули у світ творчості, нових спортивних перемог, безтурботної радості та веселощів.

Територія фортеці умовно була поділена на острівці – у кожного був свій господар, а точніше, майже кожне місто підготувало розвагу для дітей на будь-який смак. Наприклад, Бендери пропонували всім охочим проявити себе в декоративно-прикладному мистецтві – для юних придністровців працювали майстер-класи, де
можна було прямо на місці зробити щось своїми руками, наприклад, розписні тарілочку або чашку. А для непосид організували рухливі розваги – спортивні змагання на велосипедах, ігрові естафети, танці, флешмоби.

Велику спортивну програму привіз до Бендерської фортеці Рибницький центр дитячо-юнацької творчості. У день фестивалю нові таланти могла відкрити в собі кожна дитина. «Я вперше в Бендерській фортеці, ми приїхали з подружкою та її батьками зі Слободзеї. Мені дуже сподобалося сьогодні плести косички, ми з подружкою Настею вчилися їх заплітати, тепер я вмію робити красиві косички й тренуватимуся ще», – поділилася враженнями 13-річна Вікторія. До речі, таких, як вона, що вперше побували в Бендерській фортеці, було чимало, адже на свято дитинства приїхали підлітки з усіх куточків Придністров’я: Рибниці, Дубоссар, Дністровська.

«Назва фестивалю досить промовиста – «Час мріяти», мріяти про те, що це історичне місце стало дієвим майданчиком для творчості маленьких артистів нашої республіки. І у багатьох дітей вже збулася мрія – вони вперше приїхали сюди, в Бендерську фортецю та побували на такому святі», – зазначила міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова.

Тисячі дітей зібралися в одному місці, саме тому Бендерську фортецю того дня можна було по праву назвати планетою дитинства, де в безтурботне життя занурилися навіть дорослі, які, до речі, на цьому святі були всього лише гостями.

Фестиваль воістину видався масштабним: у ньому взяли участь 16 організацій додаткової освіти з усієї республіки, які представили 80 номерів художньої самодіяльності. За словами Тетяни Геннадіївни, підготовку до цього фестивалю розпочали ще наприкінці минулого навчального року.

Справжнім сюрпризом для дітей стала можливість покататися на байдарці, де на них теж чекали захопливі завдання та, звичайно ж, подарунки.

Величезна частина святкової програми була присвячена пісням і танцям. На сцені парку імені Олександра Невського того дня виступили близько 500 артистів. Це були запальні танці – від сучасних до народних, а ще пісні та вірші, тобто все було в Бендерській фортеці просякнуте творчістю. «Діти Придністров’я надзвичайно талановиті. Коли вони виїжджають на якісь міжнародні конкурси, змагання, то, як правило, завжди повертаються переможцями, призерами, лауреатами, дипломантами. Напевно тому, що наш край – сплав національностей і полікультурності», – підсумувала міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова.

І хоча фестиваль тривав усього один день, яскраві враження та спогади про нього, про нових друзів залишаться в пам’яті дітей ще надовго. Можливо, хлопчики та дівчатка, завдяки святу в Бендерській фортеці, знайшли своє улюблене заняття або відкрили в собі талант, про який досі навіть не здогадувалися. До речі, розкривати в дітях все прекрасне продовжуватимуть центри та палаци дитячо-юнацької творчості в містах Придністров’я.

Марія   КРАВЕЦЬ.