Розвиток регіонів республіки – на контролі у Президента

Глава держави Вадим Красносельський під час робочих поїздок по районах ПМР здійснив інспекцію соціально важливих об’єктів в адміністративних одиницях Придністров’я.

Минулого тижня Президент заслухав звіти глав Григоріопольського і Дубоссарського районів Олега Габужі та Руслана Чабана за підсумками діяльності держадміністрацій у 2020 році.

Керівник Григоріопольської адміністрації Олег Габужа розповів, що доходи району склали 120 млн рублів. Навіть з урахуванням наявного на початок року в скарбниці залишку в 3,4 млн рублів надходження виявилися на 6 млн меншими, ніж у 2019-му. Місцеві прибутки не досягли й половини від загальної суми. Витрачено за рік 116,7 млн рублів (на ті ж 6 млн менше від минулорічного показника). 73 % коштів спрямували на покриття соціально захищених статей. Загальні виробничі показники 2020 року вищі за попередні. Слід зауважити, що три організації збільшили випуск продукції, три інші, навпаки, продемонстрували спад. Динаміка змін на споживчому ринку незначна – в мінусі менше одного відсотка, в порівнянні з 2019 роком. У галузі малого підприємництва було задіяно 426 організацій, індивідуальну діяльність здійснювали 2 206 підприємців, 1 038 з них – СФГ, що працюють на підставі підприємницького патенту. У цілому кількість патентників упродовж року зменшилася майже на сотню. У ході звітного періоду, попри загальнодержавне скорочення фінансування, пов’язане з витратами на боротьбу з пандемією, виконувалися програми розвитку дорожньої галузі, ремонту тротуарів, упорядкування територій організацій освіти та соціально-культурної сфери, а також інвестиційні програми. По можливості поновлювалася дорожня техніка. Не в повному обсязі, проте все ж надавалися кредити молодим сім’ям та фахівцям, а також селянсько-фермерським господарствам (СФГ як кредити виділено 1,2 млн рублів).

Візит до Григоріопольського району Вадим Красносельський розпочав з інспектування центральної частини міста. Продовження її упорядкування – одне з завдань, поставлених Президентом перед місцевою адміністрацією. Важливий напрямок інфраструктурного перетворення міської площі –створення доступного спортивного середовища. Уже побудований ролердром. Його площа досягла 450 квадратів. З огляду на сучасні молодіжні тенденції, були продумані елементи для занять скейтбордингом. Нинішнього року планується замощення тротуарною плиткою території навколо майданчика, озеленення, асфальтування під’їзду до спортивно-розважального об’єкта. Поруч буде побудована ще одна площадка для занять фізкультурою і спортом. До проекту, представленого Главі держави, включене і футбольне поле. На його реалізацію з Фонду капвкладень поточного року виділено 1 млн рублів. Вадим Красносельський підкреслив, що гроші мають витрачатися дбайливо і з розумом, він закликав глав держадміністрацій міст і районів республіки під час спорудження ідентичних за спрямованістю проектів обмінюватися досвідом. Спортивно-дозвільний комплекс буде розширюватися, виходячи з запитів місцевих жителів.

Під час відвідування Григоріопольської бібліотеки Вадим Красносельський зазначив, що необхідно проаналізувати ситуацію щодо оновлення книжкового фонду установ бібліотечної мережі в усіх населених пунктах республіки, підкресливши, що ця робота повинна мати системний характер, а фінансування здійснюватиметься в рамках цільової програми. Це питання буде включене до порядку денного однієї з робочих нарад Глави держави.

У рамках виїзної інспекції Вадим Красносельський відвідав місцеве підприємство, яке розпочало виробництво тротуарної плитки. Свого часу (з початком реалізації програми ФКВ) Президент ставив завдання главам міських та районних адміністрацій продумати варіанти виготовлення плитки на місцях. Григоріопольчани доручення виконали: виробнича лінія запущена. Вона придбана і змонтована на кошти, виділені в минулому році за програмою придбання і модернізації дорожньої спецтехніки та обладнання (вартість – понад 0,5 млн рублів). Виробництво продукції розпочате. Заявлена потужність обладнання становить 15 тисяч м2 плитки на рік. Вадим Красносельський наголосив, що місцеві виробники повинні в обов’язковому порядку брати участь у тендерах.

Перед поїздкою в Дубоссари Вадим Красносельський заслухав доповідь глави міста Руслана Чабана, який зауважив, що пандемія ускладнила надходження податкових платежів до бюджету району. В цілому його доходи склали 122,2 млн рублів. Витрачено при цьому майже 127 млн. 84 млн рублів спрямували на виплату зарплат, пенсій та допомог. Промислове виробництво знизилося в порівнянні з 2019 роком на 8 %. Три організації в районі збільшили свої виробничі показники, три інші – знизили. У розвиток дорожньої галузі вкладено понад 20 млн рублів. 40 тисяч витратили на облаштування стоянок, майже 1 млн –на реконструкцію тротуарів, 2,7 млн рублів – на благоустрій територій, прилеглих до установ освітньої галузі.

У сфері АПК Дубоссарського району у 2020 році за офіційними даними було задіяно 133 суб’єкти, 107 з яких – СФГ. Руслан Чабан виділив виноградарство, птахівництво, вирощування ефіроолійних культур, а також звернув увагу на той факт, що упродовж звітного періоду в 16 разів збільшено площу земель під посів овочів.

За програмою капвкладень профінансовані сім об’єктів: завершено спорудження будівлі та повністю обладнані приміщення Центру соціально-психологічної реабілітації дітей з ОПЖ, здійснено ремонтні роботи в кількох дитсадках, російсько-молдавській школі № 7, СДЮШОР греблі та велоспорту, замінені вікна в десяти загальноосвітніх, дошкільних та корекційних закладах.

Перебуваючи в Дубоссарському районі, Глава держави відвідав Центр реабілітації дітей з ОПЖ, який здали в експлуатацію минулого року. У планах поточного – будівництво відкритого басейну у дворі установи. Проектна площа його чаші 40 м2 (10х4). Передбачувана глибина – один метр. Локація необхідна для проведення реабілітаційних водних процедур на відкритому повітрі в теплу пору року.

Центр відвідують 47 дітей, що більше, ніж планувалося спочатку. Під час огляду об’єкта Президент запитав про кваліфікацію персоналу. Директор центру Світлана Завтур розповіла, що тривають переговори з російськими колегами щодо організації навчальних курсів, надання консультаційної та методологічної допомоги. Керівник установи повідомила також, що двоє вихованців були направлені на реабілітацію до Москви, де лікарі високо оцінили роботу Дубоссарського центру.

Говорячи про подальший розвиток і благоустрій центру, співробітники відзначили, що за дорученням Президента буде продовжено впорядкування та озеленення його території. Кошти виділять і на огорожу закладу. Загальна сума витрат, запланована на освоєння у 2021 році, – 905 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Поступово перетворюється і Дубоссарський парк Енергетиків: центральна алея вимощена плиткою, продумане освітлення, встановлені лавки та урни. Центральний елемент паркової зони – дитячий ігровий комплекс, виконаний у вигляді корабля. У минулому році коштів вистачило тільки на упорядкування тротуару, що веде до парку. З огляду на те, що цей об’єкт є місцем проведення міських заходів, на поточний 2021-й запланована реконструкція літньої естради (вона буде виконана в одному – корабельному – стилі з дитячим майданчиком) і розширення глядацької зони. У планах також облаштування сектора для занять ігровими видами спорту. Попередня вартість майбутніх робіт – 3 млн рублів. Президент назвав виділену суму досить великою і наголосив, що парк повинен включати дві зони – дозвільну та спортивну.

У цілому Президент зазначив, що інфраструктурні зміни в населених пунктах Дубоссарського району досить помітні. Він націлив керівництво і жителів на продовження роботи в цьому напрямку, підкресливши, що затишними та комфортними для проживання мають бути не тільки міста, а й села республіки.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото прес-служби Президента.