Охорона здоров’я

На засіданні Координаційної ради Голова Уряду регулярно розглядає звернення громадян і приділяє кожному з них пильну увагу. Зокрема, Олександр Мартинов нагадав про те, що з 1 березня стартує програма субсидування ЕКЗ. Детально про цей проект нужденним сім’ям можуть розповісти лікуючі лікарі, яких уже ознайомили з розробленим механізмом. У березні МОЗ готове також відкрити програму відшкодування витрат батькам дітей-інвалідів на платні консультації у вузьких фахівців.

Окремо обговорювалися проблеми, які доводиться розв’язувати батькам онкохворих дітей. Міністр із питань соціальної політики Олена Куліченко розповіла про ті кроки, які Уряд вже зробив для підтримки таких сімей. Наприкінці 2019 року було розширено перелік пільг для батьків, які доглядають за дітьми, не маючи можливості працевлаштуватися. Також упроваджена компенсація тому з батьків, хто доглядає за дитиною-інвалідом.

Соціальна політика та освіта

Некоректне меню для пільговиків у школах республіки стало однією з тем обговорення. З питанням на адресу Голови Уряду звернувся один із батьків. Виявилося, що вартість і відповідно склад обіду для платників і пільговиків дещо різняться. На сьогодні у двох містах меню відрізняється, має місце й різниця у формуванні цін.

Розглядається варіант упровадження уніфікованого меню. Однак питання буде додатково вивчене, а консолідований варіант вирішення ситуації розглянуть на наступному засіданні Координаційної ради.

Продовольча безпека

Одна з найбільш актуальних тем останніх років – продовольча безпека. На даний період їй нічого не загрожує. Однак складні погодні умови, зниження показників загальносвітової економіки, політика сусідніх держав у кінцевому підсумку негативно позначаються на стані справ сільгоспвиробників. Держава для їх підтримки субсидує низку напрямків, забезпечує пільгові тарифи на полив, пропонує пільгове кредитування.