Координаційна рада – про головне

У січні минулого року промисловий спад у республіці становив понад 20 % по відношенню до грудня 2019-го, а в нинішньому (внаслідок рекордно високих показників чорної металургії) індустріальний випуск у цілому по республіці нижчий від позначки грудня всього на 2,4 % і перевищує показники січня 2020 року на 20,3 %. Про це доповіли Олександру Мартинову на засіданні Координаційної ради з економіки при Уряді.

Промисловість

За інформацією віце-прем’єра –міністра економічного розвитку Сергія Оболоника, хороші показники демонструють металургія, електроенергетика і борошномельно-круп’яна промисловість. Якщо порівнювати з січнем 2020 року, невелике зниження відбулося в легкій промисловості (в цілому на 2,7 %). Скорочення завантаження експерти спостерігають у харчовій промисловості та в галузі будівельних матеріалів.

За словами міністра, на лютий переважна більшість товаровиробників (включно з ММЗ) планують нарощувати обсяги виробництва, в результаті чого сукупний індустріальний випуск, цілком імовірно, перевищить як січневу позначку (+7,2 %), так і базисний орієнтир лютого 2020 року (+17,7 %).

Експорт – імпорт

Щодо експорту, то в січні він перевищив рівень грудня 2020 року на 4,6 % за рахунок збільшення відвантаження металургійної продукції. По інших підприємствах експорт досяг рівня 80 % від значень грудня 2020-го. Причиною того стали сезонний фактор і низький рівень виробничої активності в січні.

Стосовно до імпорту: сукупний обсяг промислового імпорту в чорній металургії сформувався завдяки активній закупівельній діяльності й перевищив рівень грудня 2020 року на 11,9 %. Без урахування цього чинника показник склався в межах 60 % від показників грудня минулого року. При цьому вже в лютому очікується нарощування як експортних, так і імпортних поставок на більшості підприємств.

Про гроші

Заступник міністра фінансів Олена Рускевич доповіла, що доходи в держскарбницю надходять у плановому режимі. Також згідно з графіком відбувається виплата заробітних плат, пенсій та допомог.

«На сьогодні державні адміністрації розпочали формування резерву відпускних для виплат педагогам. Зібрана сума становить 11 % від усієї потреби», – повідомила доповідач. За планом фінансуються й інші статті витрат республіканського бюджету. Голова Уряду звернув особливу увагу на контроль за динамікою їх реалізації та фінансування.

Державна підтримка

Про виконання Антикризового закону доповіла міністр із соціального захисту і праці. Олена Куліченко повідомила, що від індивідуальних підприємців (ІП) на виплату грошової компенсації надійшло 26 заявок. Триває робота і з підприємствами. «Виплати здійснюються своєчасно», – зазначила міністр.

Медикаменти

«На резервному складі МОЗ є основні лікарські препарати, які застосовуються в процесі лікування коронавірусної інфекції, а також ті медикаменти, які використовуються в профілактиці ускладнень. На сьогодні ми здійснили коригування кількості закуплених препаратів відповідно до тієї потреби, яка була заявлена лікувальними установами. Триває укладання договорів», – повідомила міністр МОЗ.

Державні електронні послуги

Учасники засідання Координаційної ради заслухали інформацію про те, як здійснюється переведення державних послуг в електронний формат. Нагадаємо, згідно з розпорядженням Уряду в поточному році ще 42 види даних можна буде одержати за допомогою Порталу держпослуг.

Першими мають перейти «на цифру» працівники Єдиного фонду соціального страхування, надаючи громадянам документи, пов’язані з виплатою допомоги по материнству.

За словами міністра цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій Сергія Бабенка, нині проводиться перегляд послуг, які вже розміщені на Порталі.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.

 Фото з вiдкритих джерел.