На порядку денному – проблеми медицини

Найактуальніші питання життєдіяльності нашої держави завжди в полі зору Президента Вадима Красносельського. З-поміж них можна виокремити проблеми медичної галузі.

На початку тижня Президент провів зустріч із керівництвом Міністерства охорони здоров’я та головними лікарями провідних медичних установ міст і районів республіки. До розмови також були запрошені керівники Уряду ПМР і медичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Головною темою порядку денного була реорганізація системи післявузівської медичної освіти, підготовки та працевлаштування вузьких фахівців.

Фундаментальну, наукову післявузівську освіту випускники медичного факультету Придністровського держуніверситету нині можуть здобувати у двох форматах: у вигляді інтернатури та ординатури. Стати лікарем випускник медфаку може тільки після успішного завершення інтернатури. Ординатура – наступний щабель, що передбачає поглиблене вивчення обраної медичної спеціальності з ухилом на практику.

Міністр охорони здоров’я ПМР Христина Албул розповіла учасникам наради, що в Російській Федерації з 2016 року інтернатура скасована, навчання здійснюється тільки в ординатурі. Міністр пропонує переглянути відповідні законодавчі норми з метою реорганізації системи, що склалася за попередні роки в Придністров’ї.

«До освоєння програм ординатури допускаються особи, які мають вищу медичну або фармацевтичну освіту. Ординатори відрізняються більш поглибленим зануренням у спеціальність – два роки індивідуального навчання під керівництвом більш досвідчених фахівців дають гарні результати», – наголосила керівник міністерства Христина Албул.

Розробку законодавчих ініціатив уже розпочато: в МОЗ створено робочу групу, до якої увійшли представники Придністровського держуніверситету і Міністерства просвіти ПМР. На думку Президента, навчання в ординатурі має відбуватися на базі державних лікувально-профілактичних установ. І тільки через відсутність конкретних фахівців-наставників – на базі інших медичних центрів. До того ж, працювати над підготовкою навчальних програм для ординаторів повинні як фахівці університету, так і провідного міністерства. На розв’язання організаційних питань Вадим Красносельський дав термін до 1 червня поточного року, щоб випускники – майбутні лікарі – про це знали й готувалися одразу до ординатури.

Не є таємницею, що республіка відчуває значну потребу в лікарях вузьких спеціальностей. Христина Албул пояснює такий стан справ низкою факторів: це й невелика заробітна плата, здебільшого застаріла матеріально-технічна база державних медустанов і залучення фахівців до комерційних медичних організацій, де їх приваблюють кращі умови праці.

МОЗ пропонує укладати договори між державними структурами та комерційними медичними організаціями. В першу чергу, йдеться про дитячих лікарів. Наприклад, якщо в поліклінічній мережі якогось фахівця немає, то за направленням дільничного педіатра дитина безкоштовно зможе дістати допомогу профільного спеціаліста в комерційний установі. Лікар отримає за виконану роботу гроші з державного бюджету за тарифами установи, в якій працює. Вадим Красносельський таку пропозицію підтримав.

Президент також пропонує шляхом укладення тристоронніх угод (між державою, університетом і студентом) на законодавчому рівні закріпляти випускників вищих навчальних закладів у державних медустановах.

Підбиваючи підсумки наради, Вадим Красносельський висловив думку, що необхідно поліпшувати становище медицини в цілому. Однак держава має змінити своє ставлення до лікаря: подбати про робоче місце, заробітну плату, можливість розвивати свій потенціал. За таких умов можна очікувати значних змін на краще.

Уляна   БОНДАРЧУК.

Фото з вiдкритих ждерел.