Оперштаб про навчання та вакцинацію

З п’ятнадцятого лютого учні всіх шкіл та студенти середньої і вищої професійної освіти нашої республіки повернулися до навчання офлайн, тобто до звичного способу здобуття знань і прямого контакту з викладачами. Про це говорили учасники наради на засіданні Оперштабу при Президентові ПМР щодо профілактики та запобігання поширенню коронавірусу.

Однак, деякі дисципліни викладатимуться дистанційно. Вадим Красносельський вже вкотре нагадав про необхідність суворого дотримання встановлених санітарних правил у навчальних закладах.

«Не потрібно сліпо гнатися за «очністю». Необхідно керуватися здоровим глуздом. За появи перших ознак захворювання учні повинні залишатися на домашній ізоляції. Приховувати навіть найменші прояви та ознаки захворювання неприпустимо!», – наголосив Глава держави.

На засіданні йшлося і про тестування на COVID-19 в Дубоссарському центрі реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності. Це стосується не лише дітей, які прибувають туди на лікування, а й батьків, які їх супроводжують, щоб гарантувати безпеку вихованців.

Ще однією важливою темою розмови учасників засідання було питання щодо створення умов для транспортування і зберігання вакцини від COVID-19. Президент нагадав, що вакцинація здійснюватиметься виключно на добровільних засадах вакциною, яка пройде обов’язкову сертифікацію.

У четвер, 18 лютого, на черговому засіданні Оперативного штабу йшлося про майбутню вакцинацію населення від COVID-19 і готовність республіки до запуску цього механізму. Для зберігання вакцини «Pfizer», яка вимагає 70-градусного охолодження, необхідне спеціальне холодильне обладнання, якого в республіці поки що нема. Вартість одного такого морозильника становить від 5 600 до 6 200 євро. Він вміщує 86 упаковок вакцини (83 850 доз). Президент доручив Уряду розглянути можливість придбання одного такого холодильника. Що стосується вакцин «Спутник V» і «Moderna», то їм досить забезпечити температуру -18…-25 °С. Відповідні камери є в усіх центрах гігієни та епідеміології республіки: сім одиниць по 200 літрів. Крім того, в центрах гігієни та 108 прищепних кабінетах встановлені більш високотемпературні холодильники, які дозволять зберігати розкриті упаковки до моменту використання вакцини. Вадим Красносельський дав доручення адресно розписати місця зберігання матеріалу щеплення та опрацювати питання реєстрації вакцини, що надходить до республіки.

Президента цікавила готовність Дубоссарської лікарні до установки комп’ютерного томографа, який мають привезти в республіку наприкінці лютого. Спеціальне приміщення підготують для цього згідно з вимогами, прокладуть окрему лінію подачі електроенергії. Спеціаліст, який здійснюватиме комп’ютерне обстеження, проходить онлайн-навчання у російських колег, а практичних навичок дістане на базі столичного госпіталя ветеранів.

Йшлося й про забезпеченість хворих гормональними препаратами, які, за словами міністра охорони здоров’я Христини Албул, уже закуплені та розподілятимуться по медичних закладах.

Статистичні дані станом на 19 лютого: на засіданні Оперативного штабу оголосили, що з початку пандемії в республіці зареєстровано 30 508 випадків інфікування COVID-19. На лікуванні у COVID-госпіталях перебувають 524 пацієнти. З них 20 у важкому стані перебувають в реанімаційних відділеннях, двоє підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. Завантаженість профільних госпіталів становить 30 %.

Президента поінформували про епідеміологічну ситуацію в місцях позбавлення волі. У Державній службі виконання покарань (ДСВП) виявлено 282 випадки інфікування (28 – за останні три дні). З них 104 особи одужали. З урахуванням чотирьох осіб, що раніше звільнилися з місць позбавлення волі з вірусною інфекцією, на даний час на лікуванні перебуває 174 засуджених. Протягом минулого тижня комп’ютерну томографію пройшли 25 осіб, у двох діагностовано пневмонію.

У лікарняних стаціонарах 51 особа очікує результатів дослідження взятого у них біоматеріалу. 290 придністровців проходять лікування за місцем проживання. За останні чотири дні через погіршення стану здоров’я 14 носіїв вірусу переведені з домашнього лікування на госпітальне. Усього за час практики лікування на дому в лікарні переведений 761 хворий. На самоізоляції залишаються 1 378 громадян.

Середньодобовий рівень захворюваності в республіці у звітному періоді склав 83 випадки, тижнем раніше – 85. Успішно побороли підступну інфекцію 28 860 придністровців.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото з вiдкритих джерел.