Кам’янський район – у центрі уваги Президента ПМР

Традиційний об’їзд республіки Президентом, під час якого він безпосередньо на місцях контролює та аналізує, що та як було зроблено в минулому році, а також робить прогнози та накреслює плани на майбутнє, завершився в Кам’янському районі.

Перш за все, глава місцевої держадміністрації Володимир Бичков презентував керівництву країни звіт про підсумки діяльності у 2020 році. Інформацію заслухали й обговорили в режимі відеоконференції Глава держави, керівництво Адміністрації Президента, Уряду ПМР, Верховної та міськрайради, парламентарі, що представляють інтереси кам’янчан і жителів сіл району в законодавчому органі Придністров’я.

Економіка в цифрах і фактах

Володимир Бичков поінформував, що на результатах розвитку економіки району негативно позначилася пандемія. Надходження до бюджету виявилися меншими від минулорічних і досягли 74 млн рублів. Майже половина цієї суми –власні доходи. Витратили протягом року 71 млн рублів, 68 % від цієї суми становить фінансування соціально захищених статей.

Найкрупніший платник податків у районі це, безперечно, Кам’янський консервний завод, у розвиток якого вкладено значні інвестиції. У 2020 році продуктивність підприємства зросла в півтора рази як у натуральному, так і в грошовому вираженні. Достойними можна вважати показники по літньому асортименту: зросли обсяги консервації зеленого горошку, цукрової кукурудзи та кабачкової ікри. Через неврожай яблук знизилося виробництво соку. Щоб зменшити залежність від постачальників, підприємство розвиває власну сировинну базу. У нинішньому році ККЗ планує закласти сад площею 600 гектарів.

У виробничій сфері району створено нові робочі місця: функціонує цех Рибницької швейної фабрики, відкрито місцевий підрозділ будівельної фірми «Мастерок», працює організація, що мостить тротуарну плитку. Однак скоротилася кількість патентників: у районі їх поменшало на півсотні, на сьогодні в цьому бізнесі зареєстрований 1 441 індивідуальний підприємець (ІП). Зафіксоване також зростання кількості агрофірм і селянсько-фермерських господарств (СФГ). Усього в агропромисловому комплексі району задіяно близько трьох сотень суб’єктів. На 22 465 гектарах сільгоспвиробники вирощують зернові, технічні, кормові та плодоовочеві культури. Поступово розвивається і тваринництво.

Виконання державних, муніципальних та інвестиційних програм

По лінії Фонду капітальних вкладень – 2020 району було виділено 10 млн рублів на реконструкцію 12 об’єктів. З-поміж них – заклади охорони здоров’я та освіти, готель для спортсменів, три будинки культури, парк Петра Вітгенштейна, система водопостачання села Слобода-Рашків.

«На матеріально-технічне оснащення установ освіти протягом року також направлено 2 млн рублів, стільки ж вкладено в охорону здоров’я, ще 3 млн – у галузь культури, – розповів глава району. –З Дорожнього фонду профінансовані профільні роботи на суму 14,8 млн рублів. Майже 1 млн витратили на упорядкування будинку-музею Героя Радянського Союзу І. Н. Коваля, міського пляжу, облаштування об’єктів архітектурної доступності для людей з інвалідністю. Придбана одна квартира для сироти, оплачувався найм житла для цієї категорії громадян».

Повністю реалізована програма наказів виборців. Найчастіше жителі зверталися до депутатів із проханням забезпечити вуличне освітлення, упорядкувати зони відпочинку та інші громадські місця.

Виділялися кошти на заміну мереж водопостачання, опалювання та каналізації багатоповерхових будинків. Підприємство ЄРЕМ за своєю програмою вклало в облаштування електромереж і розвиток інфраструктури 1,2 млн рублів. У районі прокладено майже 3 км газопроводу, газифіковано 77 житлових приміщень і 5 підприємств. Не повною мірою виконана інвестиційна програма ДУП «Водопостачання та водовідведення»: з планованих 1,1 млн рублів освоєно 377 тисяч. Проте з урахуванням коштів Фонду капвкладень на забезпечення населених пунктів району централізованим водопостачанням у 2020 році витратили понад 3 млн рублів. Розповідаючи про перспективи реалізації планових робіт у цьому напрямі, Володимир Бичков відзначив необхідність придбання спеціалізованої техніки, без якої не обійтися на кам’янистому ґрунті.

Громадський транспорт

Детально глава району зупинився на транспортному секторі, зазначивши, що населення нарікає на відносну обмеженість маршрутів, недостатню кількість обслуговуючих їх машин і графік руху. Кількість рейсів (особливо, коли йдеться про села) теж не відповідає запитам споживачів.

Президент наголосив, що надання транспортних послуг є видом діяльності, який ліцензується та передбачає ряд обтяжень. «Комерційний інтерес підприємців, їх прагнення до максимальної вигоди зрозумілі, проте існує і соціальна складова. Необхідно дбати про людей, а не робити їх заручниками ситуації. Завдання місцевих властей – організувати взаємодію так, щоб і бізнес не став збитковим, і громадяни були забезпечені транспортом», – наголосив Вадим Красносельський. Він зазначив, що подібна проблема є характерною не лише для Кам’янського району – скарги громадян надходять із різних населених пунктів, зокрема й від жителів столиці.

Уряду та главам держадміністрацій доручено виробити дієвий механізм. За словами Олександра Мартинова, робота в цьому напрямі вже триває, варіанти розв’язання проблеми обговорюються, незабаром консолідований проект буде представлений Главі держави.

Оцінка роботи та постановка завдань на 2021-й

Повертаючись безпосередньо до діяльності Кам’янської адміністрації, Вадим Красносельський назвав її задовільною, зазначивши, що в украй складних умовах пандемії зроблено все можливе для забезпечення життєдіяльності та поступального розвитку району.

Президент націлив на завершення робіт на таких об’єктах, як будинки культури Кам’янки та Подойми, центральна районна лікарня, медустанова села Янтарне, парк Вітгенштейна. Напрям, який не втрачає актуальності, – водопостачання. По півтора мільйони рублів виділено на облаштування водопроводу села Грушка й упорядкування очисних систем міста. У пріоритеті також вуличне освітлення та розширення меліоративного комплексу.

Серед конкретних локацій, які вимагають уваги та підтримки, Глава держави виділив санаторій «Дністер», нагадавши, що карантинні обмеження залишили установу майже без клієнтів (у 2020-му кам’янську оздоровницю відвідали 2 072 людини, що у чотири рази менше, ніж роком раніше). За таких умов у період вимушеного простою було здійснено поточний ремонт приміщень, а колектив одержував заробітну плату. Вадим Красносельський наголосив, що утримати санаторій на плаву важливо не лише з точки зору збереження платника податків, а і для забезпечення здоров’я населення республіки.

Об’єкти культури

та відпочинку

Дискусія, розпочата в режимі відеоконференції, продовжилася інспекцією соціально значущих об’єктів. Серед відремонтованих на засоби ФКВ – Будинок культури села Катеринівка. У 2019 році в його реконструкцію вклали понад 2,2 млн рублів. Змінився фасад будівлі, капітально відремонтовані приміщення, здійснено електромонтажні роботи, газифікована котельна, облаштована вулична вбиральня, встановлена огорожа. У 2020-му близько 1 млн рублів витратили на оснащення: придбали музичні інструменти та устаткування, театральні крісла та інші меблі, килимове покриття. БК готовий до проведення культмасових заходів. Є плани й щодо подальшого благоустрою. Члени колективу розповіли Президентові, що мріють придбати апаратуру для звукозапису та спеціалізовані освітлювальні прилади.

У БК села Подойма роботи ще продовжуються. Минулого року на його ремонт витратили 813 тисяч рублів. Приведено в порядок приміщення, призначені для розміщення бібліотеки та експозиції молдавської культури в стилі «Каса маре», танцювальний зал, кабінети для клубних занять і адміністративні, кімнати гігієни. Установа забезпечена водопостачанням. Цього року належить відновити покрівлю та фасад будівлі, налагодити повноцінне теплопостачання. На сьогодні в Будинку культури повноцінно працюють два творчих колективи: для дорослих і дитячий. Є ідеї організувати заняття образотворчим мистецтвом і рукоділлям, причому планується задіяти представників різних поколінь: старші передаватимуть досвід молодшим.

Перетворився зовні районний Будинок культури. На виділені 1,1 млн рублів привели в порядок фасад, замінили дах, а також вікна та двері в залі для глядачів. Ремонт у будівлі буде продовжено. На нього із ФКВ виділяється 1 млн рублів.

Про необхідність відродження парку Вітгенштейна йдеться не перший рік. Вадим Красносельський не раз особисто відвідував цей об’єкт, контролював проектні роботи, давав практичні рекомендації. У 2020 році 2,6 млн рублів із ФКВ витратили на будівництво вхідної колонади й огорожі, замощення тротуарів, монтаж дитячого містечка, організацію мережі водопостачання паркових озер. Роботи за цими та іншими напрямами будуть продовжені. Вадим Миколайович наголосив, що цього року гроші виділяються чималі – 7 млн рублів; отже, їх освоєння має бути цільовим, оперативним і продуктивним. Президент порадив урізноманітнити оснащення спортивної та розважальної зон, обладнати ролердром, відновити атракціони. Особливу увагу слід приділити озелененню та освітленню.

Відвідавши районний стадіон, Глава держави звернув увагу на необхідність привести в порядок трибуни уболівальників і замінити покриття бігових доріжок.

У пріоритеті – охорона здоров’я

У Кам’янській центральній районній лікарні коштом ФКВ у минулому році розпочали ремонт поліклініки. Реконструйовано вхідну групу, з’явилися навіс і пандуси. Замощені доріжки, що ведуть до медустанови. У нинішньому році в будівлі будуть замінені всі віконні блоки. Для цього із ФКВ виділено 900 тисяч рублів. У планах на 2022-й передбачені такі важливі пункти як відновлення внутрішніх комунікаційних мереж та ремонт приміщення поліклініки, а також приймального відділення районної лікарні.

Головний лікар ЦРЛ Олег Бирка з-поміж завдань, що вимагають першочергового розв’язання, назвав установку пандуса на вході в приміщення служби швидкої медичної допомоги. Глава держави зазначив, що є аспекти, які не вимагають великих вкладень коштів і сил, але вкрай важливі для громадян. Яскравий приклад – пандуси. «Ситуація, коли пацієнтів потрібно транспортувати від реанімобілів до приймального відділення на руках, – недопустима», – вважає Вадим Красносельський.

Ще один об’єкт медичного профілю, який не вперше відвідав Президент, – фельдшерсько-акушерський пункт села Янтарне. У минулому році на його приведення в належний стан було виділено понад 650 тисяч рублів. Ремонт ще продовжується: здійснюються внутрішні оздоблювальні роботи у приміщеннях. Належить також упорядкувати територію, на замощення якої додатково виділено 300 тисяч рублів. Очікується, що до 1 вересня ФАП буде повністю оновлений. На прохання жителів Янтарного в цій будівлі розміститься і поштове відділення.

У селі Красний Октябр

Тут вимагає реконструкції будівля соціально-культурного комплексу, в якій розташовані початкова школа, бібліотека й адміністрація села. Ремонту потребують покрівля, фасад, приміщення. Об’єкт не потрапив у програму ФКВ-2021, але Президент виділив кошти на перший етап робіт: установку металочерепичного даху. Все інше ремонтуватимуть у 2022-му.

У розмові з Вадимом Красносельським глава села Анатолій Олар порушив гостру проблему щодо необхідності придбати холодильник і пральну машину для освітнього комплексу, що об’єднує школу та дитячий садочок. Президент обіцяв посприяти в розв’язанні питання.

Сільський глава повідомив, що Красний Октябр у 2024 році відзначить столітній ювілей, і висловив сподівання, що до цієї дати соціально вагомий об’єкт матиме цілком нове обличчя.

Тетяна   ГРИЦЮК.

Фото прес-служби Президента.