ДМК рухається у правильному напрямку

Державний митний комітет ПМР (ДМК) 19 лютого провів в онлайн-режимі Колегію, в роботі якої взяли участь Президент республіки Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, голова Комітету ВР з питань економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун та керівник Союзу промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я Юрій Чебан. Основним питанням засідання був звіт про підсумки роботи відомства у 2020 році.

Зі звітною доповіддю виступив голова ДМК Віталій Нягу. Він наголосив, що минулого року пандемія коронавірусної інфекції у світі стала основним чинником, який визначив особливості діяльності відомства. За таких умов, упровадження і вдосконалення інформаційних технологій у митній галузі стало одним із головних напрямків її розвитку. «В умовах світового локдауна цифровізація, яка поетапно впроваджується в роботу митних органів республіки, допомогла не тільки забезпечити нормальне функціонування митниці, а і продовжити ефективну взаємодію з економічними агентами та громадянами», – зазначив Віталій Нягу.

В електронний формат переведені декларування товарів, які ввозяться в ПМР, постановка на облік індивідуальних підприємців і сплата митних платежів. Голова ДМК пояснив, що обмеження у зовнішньоекономічній діяльності минулого року обумовили зниження товарообігу Придністров’я на 10 %. Відповідно зменшилися (на 9 % або на 73 млн рублів) і надходження до державної скарбниці. Проте важливо, що планові показники виконані митницею майже в повному обсязі: у вигляді митних платежів до бюджету країни надійшло 757 млн рублів, а це половина дохідної частини республіканського бюджету.

Віталій Миколайович розповів також про вдосконалення нормативно-правової бази в митній галузі. У 2020 році були ухвалені законопроекти, які сприяли впорядкуванню процедури надання пільг в оподаткуванні учасникам зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД). Пріоритетні напрямки роботи Комітету пов’язані з виключенням адміністративних бар’єрів у митній галузі, вдосконаленням митних процедур, їх прискоренням і спрощенням, а також лібералізацією у царині ЗЕД. Він підкреслив, що всі зміни в митному законодавстві й технологіях спрямовані на сприяння зовнішній торгівлі республіки.

У заключному слові Глава держави зазначив, що перехід на «електронний експорт» повною мірою задовольнив очікування і сприяв виключенню корупційної складової. Він нагадав учасникам онлайн-засідання про те, що зовсім недавно експортні декларації оформлялися впродовж двох тижнів, а нині ця процедура здійснюється за 1–7 хвилин. Президент наголосив, що наступним кроком має стати перехід до «електронного імпорту».

Коментуючи плановане переведення митних платежів у безготівкову форму та їх автоматичне зарахування до доходу республіканського бюджету, Глава ПМР звернув увагу на необхідність забезпечення умов для здійснення таких операцій. Наприклад, йшлося про відсутність на кордоні відділень банків. «Без відповідних банківських одиниць на пунктах переходу ми рухатися далі не зможемо. В іншому випадку підприємці потраплять в ситуацію, коли ви вимагатимете від них безготівковий розрахунок, а відповідного механізму на кордоні не буде. Це неприпустимо», – зазначив Вадим Красносельський і дав доручення Уряду республіки опрацювати питання спільно з придністровськими банками. Передбачається, що з 1 березня 2021 року безготівковий розрахунок стане обов’язковим для всіх юридичних осіб та підприємців.

Високо оцінили роботу ДМК Олександр Коршунов і Юрій Чебан. «Служба рухається у своєму розвитку в правильному напрямку», – сказав Голова ВР. «У 2020 році відбувся значний позитивний стрибок у роботі митниці у бік поліпшення, її модернізації та лібералізації», – підтримав його голова СПАПП.

Завершуючи засідання Колегії, Президент ПМР визнав діяльність Державного митного комітету за підсумками 2020 року задовільною.

Олександр   ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби ДМК.