Підтримка населення з боку депутатів триває

На порядку денному чергового пленарного онлайн-засідання Верховної Ради, яке відбулося 24 лютого, основним стало питання ухвалення змін до закону про державні заходи підтримки в період НС і карантину.

Автором документа є Президент ПМР Вадим Красносельський. Глава держави запропонував продовжити в цьому році термін сплати податку з власників транспортних засобів для організацій автомобільного транспорту загального користування, які здійснюють регулярні перевезення пасажирів і багажу до 31 грудня. Протягом 2020-го і 2021 років технічний огляд транспортних засобів цієї категорії здійснюватиметься без пред’явлення квитанції (платіжних доручень) про сплату податку.

За словами заступника голови Комітету з питань АПК, промисловості й транспорту Антона Онуфрієнка, ця законодавча ініціатива спрямована на підтримку на плаву наших підприємств, які надають послуги з перевезення пасажирів і вантажів. «Справа в тому, що вони проходять техогляд 2 рази на рік. І кожного разу необхідно пред’явити платіжний документ про сплату податку з власників транспортних засобів. Президент запропонував відстрочити вказаний платіж до 31 грудня 2021 року. Бюджет при цьому нічого не втратить. Свої кошти у вигляді податків, які компанія-перевізник оплатить, бюджет отримає, тільки не на початку року, а ближче до кінця», – пояснив народний обранець.

Парламентарії наголошують, що у 2020 році такий спосіб підтримки у галузі оподаткування підприємств-автоперевізників уже застосовувався. В умовах скорочення пасажиропотоку і зниження економічної ефективності він підтвердив свою актуальність. За даними профільного відомства, в минулому році пасажиропотік знизився до 42 % порівняно з показниками 2019 року.

Документ був ухвалений парламентаріями відразу у двох читаннях. Після підписання Президентом ПМР закон поширить свою дію на правовідносини, що виникли з 1 січня 2021 року.

У минулому році, також через ситуацію викликану пандемією, багато роботодавців зіткнулися з ситуацією, коли треба було вжити екстрених заходів щодо недопущення поширення коронавірусної інфекції в трудових колективах. Були переглянуті графіки роботи, частину співробітників відправлено на дистанційну роботу. Власним коштом організації закуповували засоби для дезінфекції та індивідуального захисту. Є такі підприємства, які самостійно оплачували тести на СOVID.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун розповів, що під час карантину низка соціально відповідальних організацій, роботодавців оплачували процедуру медичного огляду своїх працівників з метою виявлення нового вірусу і недопущення зараження інших працівників.

Згідно з чинним законодавством гроші, які підприємство виділяє для тестування співробітників або медогляду, вважаються матеріальною вигодою або прибутком співробітника. Ці кошти, так само як і заробітна плата, обкладаються прибутковим податком. Віктор Гузун вийшов із законодавчою ініціативою, яка пропонує скасувати податок із такого роду матеріальної вигоди. «Щоб виключити потенційну можливість оподаткування податком, розроблена законодавча ініціатива. Вона чітко говорить про те, що доходи громадян від роботодавців, які були спрямовані на проведення тестів для виявлення нового типу вірусу, не вважають прибутком», –підкреслив парламентарій.

Крім того, на думку депутатів, така міра державної підтримки стимулюватиме соціально відповідальних роботодавців, які витрачають власні кошти на протидію пандемії.

Верховна Рада підтримала ініціативу і відразу у двох читаннях ухвалила законопроект з доповненнями до закону «Про заходи державної підтримки у зв’язку з введенням надзвичайного стану і обмежувальних заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції, викликаної новим типом вірусу COVID-19, у 2020-му і 2021 роках».

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.