Інвестиції, робочі місця та плани на майбутнє

Приводом для діалогу, що відбувся на урядовому майданчику за участі Голови Уряду, Голови ВР, віце-прем’єрів, представників органів виконавчої, законодавчої влади та громадськості, стала тема залучення інвестицій в республіку, діяльність бізнес-школи, нові нестандартні пропозиції з активізації пошуку зовнішніх джерел.

Детально аналізуючи роботу держави з залучення іноземних капіталів в економіку республіки, внутрішні інвестиції та результати цієї діяльності за останні чотири роки, Олександр Мартинов висловив думку, що діяти в галузі інвестицій і створення додаткових робочих місць необхідно більш динамічно.

Керівник Уряду вважає, що прискорити процес можуть сміливі та неординарні пропозиції, креативні проекти та новий погляд на розвиток економіки й інвестиційної політики.

З проханням направити свої ідеї щодо цього він звернувся до керівництва органів державної влади та управління наприкінці минулого року. Нині всі отримані пропозиції систематизовані, за дорученням прем’єра вони будуть спрямовані для детального вивчення в Інвестиційну раду.

Серед них: опрацювання з Урядом РФ особливого механізму залучення інвестицій в Придністров`я в рамках двостороннього партнерства, включаючи механізм поруки за інвестиційними контрактами та особливі механізми кредитування й оподаткування; регулярне проведення круглих столів у режимі онлайн із ТПП регіонів Росії та інших країн із питань залучення інвестицій та проведення презентацій умов ведення бізнесу в Москві на майданчику представництва Придністров’я; удосконалення механізму інвестиційних преференцій за принципом відсутності податкових правовідносин інвесторів з державою на 7–10 років у частині пріоритетних експортно-орієнтованих інвестиційних проектів, що мають на увазі створення великої кількості робочих місць; активна державна грантова підтримка стартапів, створення венчурного фонду підтримки стартапів; створення гарантійного фонду підтримки малого бізнесу; участь держави у фінансуванні пріоритетних проектів у сферах органічного сільськогосподарського виробництва, відпочинку і туризму, громадського транспорту, медицини; дотаційної підтримки підприємств малого бізнесу під час підключення до послуг ЖКГ; створення державного агентства з розвитку стартапів (надання допомоги в розвитку бізнесу).

Запропоновано також продовжити: програми субсидування процентних ставок інвестиційних проектів та державних інвестицій в соціальну інфраструктуру, зокрема медичне обладнання; програми інвестування в комунальну інфраструктуру з урахуванням необхідності забезпечення стабільності роботи системи ЖКГ в середньостроковій перспективі; програми інвестування в дорожню інфраструктуру, включаючи програму фінансування «другорядних доріг», програму оновлення дорожньої та збиральної техніки; активізувати інвестиції в ремонт і реконструкцію житлового фонду та у відновлення систем меліорації.

«Наявність сильного союзника, зацікавленого в індустріалізації Придністров’я, вкладенні сюди інвестицій, є визначальним фактором. Для нас таким союзником і партнером є Російська Федерація. Проте наша економіка залишається відкритою для всіх інвесторів, які мають економічні інтереси на території Придністров’я. Однак стратегічним партнером була, є і буде Російська Федерація», – акцентував увагу Олександр Мартинов.

Йшлося також і про організацію робочих місць, як один із ключових моментів Стратегії розвитку республіки. «Успіх у створенні додаткових робочих місць практично на 100 % залежатиме від успіхів у залученні інвестицій. Це прямий причинно-наслідковий зв’язок», – нагадав Голова Уряду.

У поточному році необхідно зосередити зусилля на залученні зарубіжних капіталів, у зв’язку з цим особливого значення набуває діяльність Інвестиційної ради. Як зазначив прем’єр, вона повинна стати тим майданчиком, де будуть аналізуватися і вироблятися додаткові пропозиції, спрямовані на посилення інвестиційної активності.

Керівник Уряду доручив учасникам Ради в найближчі два тижні обговорити пропозиції та визначити коло найбільш перспективних із них.

Запропоновані ідеї були підтримані представниками депутатського корпусу та громадськості.

Аліса   КОХАНОВА.