Оперштаб про вакцинацiю i веснянi свята

На черговому засіданні Оперштабу з профілактики та запобігання поширенню вірусу його керівник Руслан Мова повідомив, що основний склад для зберігання вакцини, що надходитиме в республіку, буде організований на базі Республіканського центру гігієни й епідеміології, обладнаного спеціальною морозильною камерою, що охолоджує до мінус 25 градусів.

Першими в черзі на щеплення будуть медики. Від них уже надійшло понад 5 тисяч заявок. Днями відбудуться навчальні семінари щодо порядку проведення вакцинації. Участь у лекційних заняттях візьмуть представники ВООЗ.

На нараді йшлося і про майбутні весняні свята. Традиційний фестиваль «Мерцишор» відбудеться з урахуванням карантинних заходів як на відкритих майданчиках, так і в приміщеннях. Передбачається й проведення травневого військового параду до Дня Перемоги. Силовим структурам доручено готувати особовий склад і техніку. Щодо всіх інших заходів, таких як хід Безсмертного полку та організація 9 травня польових кухонь, їх проведення залежатиме від епідеміологічної обстановки ближче до святкової дати.

На засіданні оголосили дані щодо COVID-захворювання: з початку пандемії в республіці зареєстровано 31 100 випадків інфікування COVID-19. З них – 470 протягом тижня, що минув від попереднього засідання Оперштабу. За час пандемії померла 681 особа, видужали – 29 301.

У COVID-госпіталях проходять лікування 610 пацієнтів. З них 22 у важкому стані в реанімаційних відділеннях, двоє підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. Завантаженість профільних госпіталів становить 35 %.

Президента поінформували про епідеміологічну ситуацію в навчальних закладах республіки: з 18-го по 24 лютого, через виявлення випадків інфікування, закриті 29 шкільних класів та 8 груп дошкільних освітніх установ. Усього в республіці закриті 33 класи і 8 груп. При цьому не виявлено жодного випадку COVID-19 серед вихованців навчальних закладів Дубоссарського району. Для класів, закритих на карантин, оперативно організовується навчальний процес у дистанційному режимі.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото з доступних джерел.